Başkan Erdoğan Erbakan’ı hapisten mi kurtardı yoksa hapse attırmak mı istedi? İşte belgesi
SP lideri Temel Karamollaoğlu'nun merhum Erbakan'ın ceza aldığı dosyayla ilgili Başkan Erdoğan’ı suçlamasına gazeteci Abdülkadir Selvi'den belgeli cevap geldi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 2006 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın merhum Necmettin Erbakan'ı cezaevine attırmaya çalıştığını öne sürdü.
Karamollaoğlu, “Erbakan Hoca, 2006 yılında hapse mahkum olduğunda Tayyip Erdoğan polisle evini kuşattırdı. Hapse attırmak için büyük bir gayretin içine girdi. Çünkü mahkum olmuştu. Evinden alacak... Hocamızı ilzam etmek için, kötü göstermek için hapse attıracaktı. Evi kuşatıldı. O zaman Allah rahmet eylesin Hasan Kalyoncu, bizim Gaziantep eski il başkanımız. AK Parti'nin kuruluşunda da yer almıştı. Tayyip Erdoğan'a gitti. 'Eğer Erbakan'ı tutuklarsan burayı senin başına yıkarım. Ben siyaseten seni yaşatmam' dedi. Onun üzerine Tayyip Bey ev hapsine çevrilmesini sağladı.” dedi.
Haber7’nin dönemin haber kaynakları ve belgeleriyle hazırladığı “Necmettin Erbakan’ı asıl kim hapsettirmek istedi? İşte tüm süreç “ başlıklı haber Karamollaoğlu’nun tezviratını çürüttü.
Ardından Necmettin Erbakan Hoca’nın yol arkadaşlarından eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, o dönem yaşananlara ilişkin bizzat kendi şahitlik ettiği hadiseleri paylaştı.
Arınç, Erbakan'ın cezaevine girme ihtimalini ortadan kaldırmak adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişare ederek o dönemki AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'i aradığını ve Erbakan için olumsuz bir durumun ortaya çıkmaması adına gerekli kanuni düzenlemenin yapılması için çalışma yapılması yönünde talimat verdiğini söyledi.
Arınç, ilgili kanun teklifinin TBMM'de kabul edilmesinin ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderildiğini ancak Sezer'im kanunu veto ettiğini belirtti. Arınç, “Biz ise aynı gün herhangi bir değişiklik yapmadan kanunu tekrar kabul ederek Sezer’e havale ettik ve o da anayasamız gereği onaylamak zorunda kaldı.” dedi. Arınç, yaşananların bununla sınırlı kalmadığını söyleyerek CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığını ancak AYM'nin CHP'nin itirazını reddetmesi üzerine kanunun yürürlüğe girerek Erbakan'ın söz konusu cezayı evinde geçirmesinin sağlandığını ifade etti.
Konuya ilişkin bir değerlendirme de Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’den geldi. Selvi, SP lideri Temel Karamollaoğlu’nun tarihi çarpıttığını söylediği yazısında bir de mahkeme kararı belgesi yayınladı.
“Temel Karamollaoğlu’nun tarihi çarpıtma pahasına dile getirdiği iddia o dönemin en çetin mücadele konularından biriydi.” ifadesini kullanan Selvi, yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Evet daha hukuki süreçler devam ederken Erbakan’ı hapse atmak için girişimler oldu. Altınoluk’taki yazlığından jandarma zoruyla götürmek istediler. 22 Aralık 2003 tarihinde Balgat’taki evinin etrafını polisle çevirdiler.
Temel Bey, tarihi yanlış hatırlıyor. Tarih içindeki rolleri de yanlış konumlandırıyor. Erbakan’ı hapse atmak için evinin etrafını polis ve jandarma marifetiyle çeviren Erdoğan değildi, 28 Şubat artıklarıydı. Polisi çekip, yasayı değiştirip Erbakan’ı hapisten kurtaran Erdoğan oldu. Temel Karamollaoğlu bu iftirayı attığı günden bu yana o dönemin tanıklarıyla konuşuyorum. Karamollaoğlu’na ateş püskürüyorlar.
Erbakan’ın hapse girmemesi için cezasının ev hapsine çevrilmesi konusunda elini taşın altına koyan isimlerden biri olan dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç, Temel Karamollaoğlu’nun ortaya attığı iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. “Erbakan hocamız için söz konusu olan cezaevine girme ihtimalini ortadan kaldırmak adına elimizden geleni ivedilikle yaptık” dedi.
KAYIP TRİLYON DAVASI
Dün ayrıntılı yazdığım için bugün özetleyerek aktaracağım. Kayıp trilyon davasından Erbakan’a verilen hapis cezası 22 Aralık 2003 tarihinde onandıktan sonra evinin etrafı polis tarafından çevrilmişti. Dönemin Başbakan’ı Erdoğan bu olaya sert tepki gösterip İçişleri Bakanı Aksu’ya polisin derhal çekilmesi talimatını vermişti. Polis çekildi ama sorun devam ediyordu. Erbakan’ın, 4 kez sağlık raporu alınarak hapse girmesi önlendi.
SEZER VETO ETTİ
2006 yılında İnfaz Yasası’nda değişiklik yapılarak Erbakan’ın cezası ev hapsine çevrildi. Sezer, yasayı veto etti. Yasa hiç değiştirilmeden tekrar Meclis’ten geçti. Anayasa gereği ikinci kez veto etme hakkı olmayan Sezer, yasayı onayladı. Ama bu kez Temel Karamollaoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
MAHKEMENİN KARARI
Ama yasa yürürlüğe girmişti. Erbakan’ın avukatları cezanın ev hapsine çevrilmesi için mahkemeye başvurdu. Temel Bey buraya dikkat edin. Erbakan’ı Av. Mehmet Ali Alan’ın savunduğu duruşmada Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi yapılan yasal değişiklik doğrultusunda Erbakan’ın cezasının ev hapsine çevrilmesine karar verdi.
07.06.2006 tarihli gerekçeli kararda, “Hükmolunan cezasının konutunda çektirilmesine” karar verilmiştir” deniliyor.
Demek ki neymiş Temel Bey? Erdoğan, Erbakan’ı hapse attırmak için uğraşmamış tam tersine hapse girmesini önlemiş. İşte size ilgili mahkeme kararı.
Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki ilk icraatlarından biri ise 14 Ağustos 2008 tarihinde Erbakan’ın cezasını affetmek olmuştu.
Abdülkadir Selvi - Hürriyet
-
Misafir 10 ay önce Şikayet Etbunu sözler temelsiz amcamı söylemiş kendine baksın başbagların baş katiliBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 10 ay önce Şikayet EtBu nasıl çirkin bir adam çıktı böyleBeğen Toplam 4 beğeni
-
Mustafa 10 ay önce Şikayet EtNe utanmaz adamsın birde sakal koymuşsun sakal koyan adam hiç yalan söyler mi senin gibi adamlar demek ki siyaset için her şeyi mubah sayiyorBeğen Toplam 2 beğeni
-
TC.Kılınç 10 ay önce Şikayet EtREİS Allah senden razı olsun .Hocamızı siz kurtardınız.Bunu millet biliyor. ,Sivası yakan belediye başkanınıda bilior......Beğen Toplam 2 beğeni
-
VADANDAŞ 10 ay önce Şikayet Etdedem yaşındasın utanma duygusu mu kaybolduBeğen Toplam 3 beğeni