YSK, oy pusulasını değiştirdi

Yüksek Seçm Kurulu (YSK), 22 siyasi partinin ve 27 bağımsız adayın yarışacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için hazırlanan oy pusulasında baskı öncesi son dakika değişikliğine gitti.

GİRİŞ 14.03.2024 13:15 GÜNCELLEME 14.03.2024 13:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Seçimlere yaklaşılırken oy pusulalarının şablonları da hazırlandı. YSK, 31 Mart'ta 34 siyasi partinin katılacağını açıklamış, bağımsız adayların da bulunması sebebiyle bazı il, ilçe ve beldelerde oy pusulalarının çok uzun olabileceğini belirtmişti. 22 siyasi partinin ve 27 bağımsız adayın yarışacağı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimi için basılan pusula en uzun pusula oldu. Pusulanın, seçim sonuçlarına etki edebilecek bazı karışıklıklara sebebiyet verebileceğinden hareketle baskı öncesi değişikliğe gidildiği öğrenildi.

11 BİN OY BAĞIMSIZA GİTTİ

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, başkanlığa yaptığı başvuruyla oy pusulasında siyasi partilerle bağımsız adayları birbirinden kesin olarak ayırt edecek yeni bir şablon kullanılmasını istedi. Özel, “2019'da yapılan İBB seçimlerinde, seçmen oy vereceği siyasi partinin altındaki bağımsız adaya kendi partisine oy verdiğini zannederek oy kullandı. Aynı yerde gibi algılayarak hem partisine hem de altındaki bağımsız adaya oy vererek oyunu geçersiz hale getirdi. Bu şekilde AK Parti'nin logosunun altında bulunan bağımsız adaya 11 bin oy çıktı. Tüm ilçelerde toplam 319 bin 540 oy geçersiz sayıldı. Tek bir oyun bile önemli olduğu bu seçimlerde aynı sorunun yaşanmaması için şablonun değiştirilmesini istedik” dedi.

ŞABLON DEĞİŞTİ

Özel'in başvurusuna diğer partilerin temsilcileri de imza verdi. Talep üzerine YSK olağanüstü toplandı. Partilerle bağımsızlar arasındaki boşluğa, boşluğu tümüyle kaplayacak şekilde “bağımsız adaylar” ibaresinin eklenmesi kararlaştırıldı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 2
  • İbrahim 8 ay önce Şikayet Et
    Bu kadar uzun pusula luzumsuz ve gereksiz. Şeçimi en çok oy alan kazanacağına göre şeçime girebilmek için şeçmen sayısının % 0,2 kadar yani bin kişide iki kişinin desteğini alan parti veya bağımsız aday şeçime girebilsin. Arkasında desteği olmıyan partiler ve bağımsız adaylar şeçime giremesin. Cumhurbaşkanlığı şeçiminde 55 milyon şeçmenden bazı adaylar 100 bin imza toplayamadılar .
    Cevapla
  • HologramTv 8 ay önce Şikayet Et
    Bu seçim olayı artık dijitale geçmeli, bu şekilde zaman ve kaybı yaşanıyor. Ayrıca geçersiz oy çok oluyor. Hile de cabası.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya'nın Ukrayna'yı kıtalararası balistik füze ile vurduğu anlar
Francesco La Camera: 'Türkiye muazzam bir potansiyele sahip'