Bakanlık duyurdu! Hakkari Belediye Başkanı görevden alındı! Yerine Vali atandı

Hakkari’nin DEM’li Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı Akış'ın görevden alındığını duyurdu. Akış'ın yerine Hakkari Valisi Ali Çelik atandı.

GİRİŞ 03.06.2024 10:25 GÜNCELLEME 03.06.2024 14:08
Bu Habere 252 Yorum Yapılmış

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM) belediye başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı.



GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Hakkari Emniyet Müdürlüğü ekipleri de belediye binası çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Belediye binasının önüne gelerek içeri girmek isteyen DEM Partililere polis izin vermedi.



BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

İçişleri Bakanlığı, Mehmet Sıddık Akış'ın görevinden uzaklaştırıldığını duyurdu. Hakkari Valisi Ali Çelik, Hakkâri Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

ESNAFI TERÖR ÖRGÜTÜ ADINA TEHDİT ETTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

İçişleri Bakanlığınca, Akış'ın görevden uzaklaştırılmasına ilişkin yapılan açıklamada, Akış'ın, PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı, örgüt adına sözde sorgulamalar yapıp sözde vergi topladığı, yasa dışı yürüyüş, terörist cenazesi gibi eylemleri organize ederek eylemlere katılım sağlamak amacıyla halka ve esnafa baskı yaptığı, kepenk kapatmaya karşı çıkan esnafı terör örgütü adına tehdit ettiği belirtildi.

TERÖRİSTLERİ EVİNDE BARINDIRDI

Akış'ın, terör örgütünün mahalle komisyonlarında da yer aldığı ve aynı zamanda sorumlusu olduğu ifade edilen açıklamada, Akış'ın "Kırsalla irtibatını sürdürdüğü, küçük yaştaki çocukları ideolojik söylemlerle kandırarak örgüte katılımını sağladığı, Hakkari merkezinde yardım ve yataklık faaliyetlerini sürdürdüğü, örgütün kırsal alanından merkeze eylem amaçlı gelen teröristleri evinde barındırdığı" bildirildi.

ÖRGÜTTEN TALİMAT ALIYOR

Terör örgütünün kırsal alanındaki kamplarına giden Akış'ın, üst düzey örgüt mensuplarıyla görüştüğü, Hakkari merkezinde örgüt karşıtı olan vatandaşları sözde vergi adı altında haraca bağladığı ve örgütten aldığı talimatlarla vatandaşları tehdit ettiği kaydedildi.

Açıklamada, bu kapsamda Akış hakkında "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava dosyası bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği kaydedildi.

Akış'ın, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bildirildi.

YERİNE VALİ ALİ ÇELİK GÖREVLENDİRİLDİ

Açıklamada, "Bu nedenlerle Mehmet Sıddık Akış, Anayasa'nın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddeleri uyarınca Hakkari Valisi Ali Çelik, Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir." ifadeleri yer aldı.


VALİLİKTEN 10 GÜNLÜK YASAK KARARI

Hakkari Valiliği, kentte yapılacak bazı eylem ve etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamada, “Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu meyanda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Hakkari ili coğrafi sınırları içerisinde 03.06.2024 saat 08.00’den itibaren geçerli 12.06.2024 tarihi de dahil saat 23.59’a kadar 10 gün süre ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır” denildi.

"YURT DIŞINA KAÇARKEN YÜKLÜ MİKTARDA PARA İLE YAKALANDI"

Gazeteci Yazar Zafer Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Akış’ın yurt dışına kaçarken yüklü miktarda para ile yakalandığını söyledi.

Zafer Şahin, dikkat çeken şu ifadelerde bulundu:

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış neden görevden uzaklaştırıldı?

Edinilen bilgiye göre … Akış hakkında 2014 yılından beri devam eden dava süreci bu hafta sona erecekti. Çarşamba günü mahkemeden karar çıkması bekleniyordu.

Ceza alacağını öngören Akış’ın Hakkari’den önce Van’a , oradan da yurtdışına kaçış hazırlığı yaptığı öğrenildi. Van’da gözaltına alınan Akış’ın üzerinden yüksek miktarda para çıktı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 252
  • Türk 3 hafta önce Şikayet Et
    Bi bitmedi teröristti terör sevicileri.. Allah yok etsin bu siyonist uşaklarını..
    Cevapla
  • vatansever 3 hafta önce Şikayet Et
    Eski Türkiye yok kaçacak yeriniz yok
    Cevapla
  • Mehmet Tüzün 3 hafta önce Şikayet Et
    Sayın cumhurbaşkanı lütfen Van Batman Diyarbakır Siirt Mardin belediye başkanlarida görevden alin onlar teröristler le işbirliği yapıyor
    Cevapla
  • …. 3 hafta önce Şikayet Et
    Niye oy verdiniz? Seçimde çıkıp niye konuşmadınız?
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    yazık oldu parayı zıkkımlamadan yakalandı,,, bunlar ne hizmeti pkkye kul köleler
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Yuh arkadaş, seçimden önce nerdeymiş bu ülkenin kurumları yetkilileri, adama isnat edilen şeyler yenilir yutulur şeyler değil, örgüt adına tehdit, örgüt adına vergi kesip toplama, örgüt adına yargılama ... böyle birisinin bırakın belediye başkanlığına aday olup kazanması, dışarıda serbest dolaşması bile devletimiz için eksikliktir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BOTAŞ, işgalci İsrail'e petrol ihraç edildiği iddialarını yalanladı
Enflasyon rakamıyla kalem kalem değişecekler belli oldu