CHP'den 'Mavi Vatan' açıklaması! Desteğini ilan etti, özür çağrısı yaptı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında İstanbul Milletvekili Namık Tan'ın tartışılan sözleriyle ilgili partinin görüşünü açıkladı.

GİRİŞ 29.07.2024 17:50 GÜNCELLEME 29.07.2024 17:50
Bu Habere 184 Yorum Yapılmış

Yücel, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. İstanbul Milletvekili Namık Tan'ın TBMM'de Mavi Vatan'la ilgili yaptığı konuşma ve CHP'nin buna ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaşan Yücel, Tan'ın partileri adına yaptığı konuşmanın bir bölümünün cımbızlanarak linç kampanyası başlatıldığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Dış Politika Danışma Kurulu ve Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu üyeleriyle bugün "Mavi Vatan" konulu toplantıda bir araya geldiğini anlatan Yücel, "İstanbul Milletvekilimiz Namık Tan'ın konuşması üzerinden başlatılan dezenformasyonun peşine, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in de takıldığını, hatta önünden koştuğunu gördük." ifadelerini kullandı.


 

Cihat Yaycı'dan Bakan Fidan'a çağrı: Artık bunu duymak istiyoruzCihat Yaycı'dan Bakan Fidan'a çağrı: Artık bunu duymak istiyoruz

Yücel, CHP'nin uluslararası hukuktan doğan haklar çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin denizlerdeki meşru hak ve menfaatlerinin korunmasının her zaman savunucusu olduğunu vurguladı.

Kendileri için Mavi Vatan'ın, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki meşru çıkarlardan bir adım bile geri atmamak olduğunu ve Mavi Vatan uygulamalarını takip ettiklerini ifade eden Yücel, iktidarın Mavi Vatan'ı sadece seçim dönemlerinde hatırladığını ve iç politika malzemesi olarak kullandığını öne sürdü.

Yücel, şöyle devam etti:

"Onlarca yıllık emeğin ürünü Mavi Vatan kavramının oluşturulmasına tarifsiz katkıları olan emekli amirallerimiz, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan önce Montrö Sözleşmesi konusundaki haklı uyarıları nedeni ile haksızca gözaltına alınmış ve yargılanmış, hatta orduevlerine giriş yasağı konacak kadar ileri gidilmiştir. Kendilerine büyük bir haksızlık ve vefasızlık yapılmıştır. Dört yıldır Doğu Akdeniz'de araştırma veya sondaj faaliyeti yapılmamaktadır. Akdeniz'de faaliyet gösteremeyen araştırma gemilerinin Somali'ye gönderilmesi kararı alınmış, buradan Doğu Akdeniz'de bu çalışmaların yapılmayacağı anlaşılmaktadır."

Basın toplantısında Yücel'e Genel Başkan Yardımcıları Yankı Bağcıoğlu, İlhan Uzgel, Murat Bakan ve İstanbul Milletvekili Namık Tan eşlik etti.

''SİSTEMLİ TACİZLERE SESSİZ KALINIYOR' İDDİASI

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde Türk balıkçılara yönelik sistemli tacizlerine sessiz kalındığını ileri süren Yücel, "Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarımızda üçüncü devletlere ait balıkçı gemilerinin avlanma faaliyetlerine izin verilmektedir. Ege Denizi'ndeki gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması ve egemenliği tartışmalı ada ve adacıklara Yunanistan tarafından el atılmasına tepki gösterilmemektedir. Kamuoyundaki yaygın kanaatin aksine Doğu Akdeniz'de halen münhasır ekonomik bölge ilan edilmemiştir." diye konuştu.
 

Meclis'te 'Mavi Vatan' gerilimi: Namık Tan'ın skandal çıkışına Akar'dan sert tepki!Meclis'te 'Mavi Vatan' gerilimi: Namık Tan'ın skandal çıkışına Akar'dan sert tepki!


Yücel, Mavi Vatan Tatbikatı'nın isminin değiştirildiğini belirterek, "Mavi Vatan kavramı hamaset malzemesi yapılamaz. Bizim için Mavi Vatan, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki meşru çıkarlarımızdan bir adım bile geri atmamaktır." dedi.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, şunları kaydetti:

"İstanbul milletvekilimiz Namık Tan'ın, iktidarın hamaset siyasetini ve tutarsız uygulamalarını eleştirdiği Genel Kurul konuşması üzerinden polemik yapmaya çalışacağına az önce paylaştığımız tespitlerle ilgili tutum alsınlar ve açıklama yapsınlar. Bu açıklamadan sonra Sayın Ömer Çelik'i kurumsal olarak CHP'den ve kişisel olarak da Namık Tan'dan özür dilemeye davet ediyoruz."

Basın toplantısında Yücel'e Genel Başkan Yardımcıları Yankı Bağcıoğlu, İlhan Uzgel, Murat Bakan ve İstanbul Milletvekili Namık Tan eşlik etti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'nin dış politika adımlarını hedef alan CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Mavi Vatan için "masal" ifadesini kullanmış ve büyük tepki çekmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 184
  • Muzaffer 1 ay önce Şikayet Et
    CHP bildim bileli ülkenin çıkarlarına değil abd ve ülkeyi bölmek isteyen Türkiye düşmanı ülkelerin yandaşı dır
    Cevapla
  • Adem Erdogan 1 ay önce Şikayet Et
    Mavi vatani mavi vatan masalına çevirenler adalarımızda konuşlanan yunan askerine selam duran baskomutanlardir.
    Cevapla
  • 2247 1 ay önce Şikayet Et
    devlet zamanı geldiğinde gereğini
    Cevapla
  • stres yapma 1 ay önce Şikayet Et
    Yerwel seçimlerde gösterdiki türkiyenin %60 küsürü bu zihniyette. size avunun bu vatan bizim diye ...
    Cevapla
  • Cemil Z 1 ay önce Şikayet Et
    CHP bu ülkenin iç düşmanıdır, Gözü kulağı olan, bilir anlatmaya gerek yoktur. bilin istedim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazeteci Memduh Bayraktaroğlu'ndan skandal 'Narin' paylaşımı!
Son dakika: Narin Güran soruşturmasında 23 gözaltı