Türk Devletleri Teşkilatı'nda son dakika kararı! Alfabe belirlendi, kaç harften oluşacak?

Son dakika haberi... Türk Akademisi, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştığını duyurdu.

GİRİŞ 11.09.2024 12:42 GÜNCELLEME 12.09.2024 09:10
Bu Habere 244 Yorum Yapılmış
 

Son dakika haberi... Merkezi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Türk Akademisinden yapılan açıklamada, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısının yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, TDT üyesi ülkelerden oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üyelerinin katıldığı toplantının başarıyla tamamlandığına işaret edilerek, "Toplantının temel amacı, bu alanda edinilen bilgiler ve komisyonun 2 yıllık faaliyet deneyiminden yararlanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesine ilişkin çalışmaları sonuçlandırmaktı." ifadeleri kullanıldı.

34 HARFTEN OLUŞACAK ORTAK TÜRK ALFABESİ ÜZERİNDE UZLAŞILDI

Toplantıda ilk olarak 1991'de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlı şekilde gözden geçirildiği ve komisyon üyelerinin bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaptıkları vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir."

Açıklamada, toplantının başarıyla sonuçlanmasının tarihi bir önem taşıdığına dikkat çekilerek "Ortak Türk Alfabesi'nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik ederken, onların dil mirasını da korumaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu olarak bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür edilen açıklamada, "İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi'nin uygulanmasını etkin şekilde desteklemeye davet edilmektedir." ifadesine yer verildi.

BAZI SESLER ALFABEYE DAHİL EDİLMEYECEK

Uzlaşıya göre bazı Türk halklarında var olmayan sesler, alfabeye dahil edilmeyecek. Latin harflerinin baz alınacağı alfabenin, Türk dünyası ülkelerini birleştirici bir adım olarak görülüyor. 

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 244
  • Jahit Uy 4 gün önce Şikayet Et
    X harfi şart KH yani genizden h, azerbeycanda var, Xalid yani halid değil. Şapkakı a , şapkalı i yok olmalı alfabede yok yazıda var, diğerleri gereksiz. (
    Cevapla
  • Bahar 4 gün önce Şikayet Et
    Çok güzel.İngilizce den almadığımız X-Q-W da aldık, herşey çok güzel olacak.Çok kişi Osmanlıca ya dönelim ,demiş.Sanki o zaman herşey mükemmelmiş.Sorarım sizlere Anadolu da okuma yazma oranı neymiş.Bunu düşünüyormusunuz hiç.Kaç tane köylü kızı okuyup yazma biliyormuş.Bunları merak ettiniz mi hiç.
    Cevapla
  • Faruk AVCIL 4 gün önce Şikayet Et
    Latin tabanlı Türk alfabesi dünya kullanıyor Türk devletleri Arapçayı kabul etmez dogru olanı yapıyor lar
    Cevapla
  • Zehra Özdin 5 gün önce Şikayet Et
    Türkler zekîdir ve Kur'an'i Kerîm'i orjinalden okuma yatkınlığı olduğu için her iki alfabeyi de kullanabilir...Bu bize zor değil...
    Cevapla
  • Haluk 4 gün önce Şikayet Et
    Kur'an ile Türk alfabesinin ne ilgisi var?
    Cevapla
  • Nüfuscu01 5 gün önce Şikayet Et
    Ben merak ediyorum. Biri bana mantıklı olarak izzah etsin lütfen. Var olan Göktürk alfabesi neden kullanılmıyor da sürekli Türk Devletinin adı değiştikçe alfabe mutasyona uğruyor. Yahu Kendi ülkemde Arapça İngilizce Almanca öğretiliyor dayatılıyor da neden Göktürk'çe göz ardı ediliyor.
    Cevapla
  • Jahit uys 4 gün önce Şikayet Et
    Alfabeye takılma, göktürkçe diye bir dil, alfabeyi temsili birşey düşün, arap alfabesi aslında hint, latin alfabesi aslında arap alfabesi, önemli olan uluslararası kolayca dilşn sesini temsil eden harfler seçilmeli, Dil canlıdır, göltürk alfabesi o zamanda sadece uygurlar kullanyo, konuştuğumuz türkçeye uymuyo. İlber ortaylı murat bardakçı birçok tarihçi çok güzel açıklamaları var.
    Cevapla
  • İsimsiz 4 gün önce Şikayet Et
    Kardeşim biz Latin alfabesine geçtiğimizde dünyanın süper güçlerine ayak uydurma amacıyla bu adımı atmıştık. Sen Arapçayı kaldırıp Göktürkce getirirsen hem tepki çeker hem de okuma yazma bilen azgınlığı da cehalete itersin. Günümüzde ise Latin alfabesinden Göktürkceye gecmek gereksiz bir hamle olacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li başkanın köpekleri toplamama inadı faciaya yol açtı! Köpek saldırısında acı son
İkinci el araç satışlarında yeni sisteme geçiliyor