Türk dünyası kenetleniyor: İpek Yolu Projesi'nin detayları!
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak harita, ortak alfabe... Türk dünyası kenetlendi, iş birliklerini artırıyor. Türk Devletleri Teşkilatı, Turkic Silk Road adı ile Türk İpek Yolu Projesi için turizm içerikli bir internet sitesi oluşturdu.
Türk ülkeleri siyasetten kültüre, sanattan edebiyata, ticaretten ekonomiye her alanda iş birliklerini artırıyor.
Türk dünyası ortak tarih, ortak coğrafya, ortak edebiyat, ortak harita, ortak alfabe, konusunda çok önemli adımlar atıyor. Türk dünyasının birliği noktasında yeni bir adım daha atıldı.
TÜRK İPEK YOLU PROJESİ
Türk Devletleri Teşkilatı, Turkic Silk Road adı ile Türk İpek Yolu Projesi için turizm içerikli bir internet sitesi oluşturdu.
Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyasından yeni bir adım olan Türk İpek Yolu Projesi'nin internet sitesine ilişkin detaylarını TRT Haber'den Ayşe Şimşek ile paylaştı.
https://www.turkicsilkroad.com/ , Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından, Üye Ülkelerin katkılarıyla kurulmuş olan bir internet sitesi.
AMAÇ TÜRK DÜNYASINDAKİ TURİSTİK/TARİHİ/KÜLTÜREL YERLER HAKKINDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Sitenin kuruluş amacı, Türk dünyasındaki tarihi İpek Yolu'nun turizm bağlamında modern bir versiyonunu ortaya çıkarmak, üye devletlerin turizm destinasyonlarını tanıtmak, bölgeye daha fazla turist çekmek ve Türk dünyasındaki turistik/tarihi/kültürel yerler hakkında farkındalık yaratmak olarak sıralanabilir.
Yeni internet sitesinde, TDT Üye Ülkelerinin tanıtım fotoğrafları ve videoları, turizm destinasyonları hakkında bilgiler, Türk Dünyası'yla ilgili turizm alanındaki makaleler/haberler yer alıyor.
KÜLTÜREL MİRASIN FARKINDALIĞININ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Öte yandan, İpek Yolu'nun tarihsel önemi ve Türk devletlerinin bu yol üzerindeki rolü anlatılarak, bölgesel kültürel mirasın farkındalığını artırmak hedefleniyor.
Site, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler arasında iş birliğini artırmaya yönelik bilgi ve kaynaklar sunuyor.
Kısacası söz konusu internet sitesi, TDT üye ülkelerinin turizm alanındaki ortak tanıtıcı platformunu teşkil ediyor.
TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI 15 YAŞINDA
İlk kuruluş adı "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (kısaca Türk Keneşi-Türk Konseyi)" olan TDT'nin temelleri, 3 Ekim 2009'da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması'yla atıldı.
Ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip Türk dünyasının entegrasyonuna hizmet etmeyi hedefleyen TDT, üye ülkelerle ekonomiden politikaya, eğitimden kültüre, savunmadan güvenliğe, ulaştırmadan gümrüğe, turizmden spora kadar çeşitli alanlarda işbirliğinin zeminini oluşturmaya yönelik faaliyetler yürütüyor.
Halihazırda bölgesel ölçekte tanınırlığı artan TDT, 15 yılda toplamda 4,25 milyon kilometrekare toprağa ve yaklaşık 160 milyon nüfusa sahip üye ülkeleriyle Türk dünyasının jeopolitik konumunu güçlendiren uluslararası teşkilat haline geldi.
İstanbul'da 12 Kasım 2021'de düzenlenen Devlet Başkanları 8. Zirvesi'nde Türk Konseyinden "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak ismini değiştirme kararı, uluslararası arenada Türk dünyasındaki entegrasyon sürecinde yeni bir dönemin başlangıcı şeklinde yorumlandı.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan gibi 5 tam üyeden oluşan TDT'de Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) "gözlemci" olarak yer alıyor.
Merkezi İstanbul'da bulunan TDT, Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, her ülkeden gelen akil insanlardan oluşan Aksakallar Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi ve Sekretaryadan oluşuyor.
Bunun yanı sıra TDT, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Türk Akademisi ve Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Yatırım Fonu, Türk Kültür ve Miras Vakfı gibi mevcut işbirliği mekanizmaları için çatı kuruluş vazifesi görüyor.
TDT, Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Dünya Gümrük Örgütü (WCO) gibi çok sayıda önemli uluslararası örgütle de ortaklık yürütüyor.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de temsilciliğini açan TDT, bu kararıyla gözlemci üyesi Macaristan'ın yanı sıra AB ile AGİT, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Vişegrad Grubu gibi diğer kurumlarla ilişkilerini güçlendirmeyi ve teşkilatın Avrupa'daki görünürlüğünü artırmayı hedefliyor.
"Türk Dünyası-2040 Vizyonu Belgesi" ile geleceğe yönelik stratejik perspektiflerini belirleyen TDT, Türk dünyasında karşılıklı güven ortamının pekiştirilmesini, siyasi dayanışmanın güçlendirilmesini, ekonomik ve teknik işbirliği imkanlarına ivme kazandırılmasını, beşeri ilişkilerin sağlıklı yapılara kavuşturulmasını, Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerinin en geniş şekilde kayıt altına alınmasını amaçlıyor.
TDT DEVLET BAŞKANLARINDAN "TÜRK DEVRİ" SLOGANI
TDT Devlet Başkanları 10. Yıl Dönümü Zirvesi vesilesiyle en son Kazakistan'da "Türk Devri" sloganıyla toplanan liderler, TDT bünyesinde, güvenlik alanında yakın eş güdüm ve işbirliğinin sağlanması için savunma sanayisi ve askeri konularda daha yakın işbirliğini sürdürme kararı aldı.
TDT, 15 yılda sadece üye ülkelerin devlet kurumları arasında değil aynı zamanda kardeş toplumlar arasında da kaynaşmayı sağlamayı başardı.
Ortak kuruluşların yaptığı faaliyetlerle halkların ortak tarihi ve kültürel değerlere olan ilgisi artarken en son Türk Akademisinin Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi üzerinde uzlaştığına dair haberi ise Türk dünyasında büyük sevinçle karşılandı.
Kuruluşundan bu yana devlet başkanları düzeyinde 10 zirveye ev sahipliği yapan TDT, 11'inci zirvesini 6 Kasım'da Kırgızistan'da düzenlemeye hazırlanıyor.
ÜYE TÜRK DEVLETLERİNİN ULUSAL BAYRAKLARININ UNSURLARI
Türk Devletleri Teşkilatı’nın (eski adıyla Türk Konseyi'nin) logosu ve bayrağı 22 Ağustos 2012 tarihinde Bişkek'te düzenlenen 2. Zirve sırasında Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 2. Toplantısı evvelinde düzenlenen bir basın toplantısı sırasında halka sunuldu.
Logo ve bayrak üye Devletlerin ulusal bayraklarının unsurlarını içeriyor. Buna göre Türk Devletleri Teşkilatı’nın logosu ve bayrağı;
Azerbaycan Cumhuriyeti bayrağının yıldızı, Kazakistan Cumhuriyeti bayrağının mavi rengi, Kırgız Cumhuriyeti bayrağının güneşi ve Türkiye Cumhuriyeti bayrağının hilalinden oluşuyor.
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Ettürk dünyası kenetleniyor ama uyusturucu alkol fuhuş sigara iddaa ülkede kol keziyor. her yüz kişiden doksansekizi bu meretlerden birine bulaşmış durumda...Beğen
-
VESSELAM 1 ay önce Şikayet EtTürmenistan niçin yazmıyor.TÜRK değillermiBeğen
-
E. T, 1 ay önce Şikayet EtIRAN IRAK SURIYE AFGANISTAN VE BIZIM DOGUMUZDA 60 milyon Turk var onlarida unutmayinBeğen Toplam 2 beğeni
-
eyüp 1 ay önce Şikayet Etİnşallah birliğin Ekonomi ve Askeri gücünüde oluşturur Çünkü Akeri güç olmaz ise islam birliği gibi arap birliği gibi hiç içi boş olur ortak uluslar arası ordu oluşturulmalıBeğen Toplam 2 beğeni
-
Yeter 1 ay önce Şikayet EtNe işe yatayacak pekiBeğen
-
Öztürk 1 ay önce Şikayet EtO zaman bütün dünyada korkulan olacak çünkü en korkulan türklerin bir araya gelmesidir o zaman korkun bizdenBeğen
-
ccc 1 ay önce Şikayet Etsenin aklın ermez sen kafayı takma.Beğen Toplam 1 beğeni