ABD'de seçim sistemi Türkiye'ye mi geliyor! YSK'dan son dakika açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener davetli olarak gittiği ABD'de başkanlık seçimlerini inceleyip değerlendirdi. Yener, "Türkiye için elektronik oylamanın getirisi nedir, götürüsü nedir? Yerinde bizzat gözlemleyeceğiz.'' dedi.

GİRİŞ 06.11.2024 07:25 GÜNCELLEME 06.11.2024 08:33
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, ABD'de yapılan 2024 Başkanlık Seçimleri'ni gözlemlemek üzere bulunduğu Washington'da, seçimlerin rahat ve demokratik şekilde devam ettiğini söyleyerek, elektronik oylama sistemine ilişkin gözlemlerde bulunduklarını belirtti.

Washington'da, AA muhabirinin sorularını cevaplayan Yener, ABD Ulusal Seçim Destek Komisyonu'nun davetlisi olarak 3 Kasım'dan bu yana ABD'de olduklarını, 4 Kasım'da komisyonlar tarafından ABD'deki seçim sistemine ilişkin ayrıntılı bir sunum ve bilgilendirme gerçekleştirildiğini söyledi.



Seçim noktalarını gezdiklerini aktaran Yener, "Şu ana kadar gayet rahat bir şekilde seçimlerin gerçekleştiğini görmekteyiz." dedi.

Yener, gözlemde bulundukları okullarda görevlilerin kendilerine seçim sisteminin nasıl olduğunu, oy verme işlemlerinin hangi aşamalarda gerçekleştirildiğini ayrıntılı şekilde izah ettiklerini dile getirdi.

'TÜRKİYE'YE DÖNDÜĞÜMÜZDE DEĞERLENDİRECEĞİZ'

YSK olarak ilk kez ABD seçimlerini kendisi ve YSK Üyesi Ali Ürker ile gözlemlediklerini belirten Yener, "Biz buradaki gözlemlerimizi Türkiye'ye döndükten sonra kurulumuzda değerlendirilip ABD'deki seçim sistemlerinin bizdeki seçim sistemine yansıması ne olur değerlendirmesinde bulunacağız." diye konuştu.

Yener, dünyanın değişik yerlerinde seçimleri gözlemlediklerini hatırlatarak, 2024'te Azerbaycan, Bosna Hersek, Maldivler, Gürcistan, Moldova, Kazakistan, Özbekistan, Venezuela ve Rusya gibi ülkelerde seçim gözlemlerinde bulunulduğunu vurguladı.



TÜRKİYE'DEKİ SİSTEMİ DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ

Kazakistan, Kolombiya, Güney Kore ve Polonya'da düzenlenen uluslararası sempozyumlara iştirak edildiğini aktaran Yener, buralardan edinilen tecrübelerin ve Türkiye'nin seçim sistemine benzer ve farklı yönlerin değerlendirilerek Türkiye'deki seçim sisteminin "daha ileri" bir noktaya taşınmasının çabası içinde olunduğuna işaret etti.

Yener, özellikle ABD'de elektronik oylama sisteminin nasıl gerçekleştiğini bizzat yerinde gözlemleme fırsatı bulduklarını söyleyerek, ABD'de posta yoluyla da oy kullanıldığını aktardı.

Bu yöntemlerin hepsinin değerlendirileceğini ve uyarlanabilecek yönlerinin değerlendirmesini Türkiye'de yapacaklarını ifade eden Yener, şu ana kadar ABD seçimlerinin rahat ve demokratik şekilde devam ettiğini bildirdi.

TÜRKİYE'DE UYGULAMAK İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

YSK Başkanı Yener, sonuçların ABD'ye ve tüm dünyaya hayırlı olmasını dileyerek şunları kaydetti:

"Türkiye için elektronik oylamanın getirisi nedir, götürüsü nedir? Yerinde bizzat gözlemleyerek biz de dönüşte bunları değerlendirip buna göre bir çalışma içerisine gireceğiz ki daha önceden de YSK'nin bu konuda çalışmaları var. Buradan edindiğimiz izlenimlerle birlikte, elektronik seçim sistemiyle ilgili dünyanın değişik yerlerindeki sistemleri de inceleyip ona göre Türkiye koşullarına uygun olanın ne olduğunu değerlendireceğiz. Tabii son nokta, bu konuda yasal düzenleme gerektiren bir husus. Biz sadece kurum olarak buna ilişkin ön çalışmalarımızı yapacağız. Takdir nihayetinde parlamentonundur."

ABD başkanlık seçimlerini izlemek için Washington'da bulunan gözlemci heyetinde, Türk YSK yetkililerinin yanı sıra Ukrayna, Hırvatistan, Kazakistan ve Özbekistan seçim kurulu temsilcileri de bulunuyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • Münadi. 26 dakika önce Şikayet Et
    Bugün inançlı insanlar başta olabilir ama bu sistem başka yöneticilerin elinde bir silaha dönüşebilir.
    Cevapla
  • Misafir 31 dakika önce Şikayet Et
    Seçilme yaşı 50 yaş üstü, Seçme yaşı ise 35 yaş üstü olmalı. Artık gençler 35 yaşa kadar neyin ne olduğunu bilmiyor anlamıyor arastirmiyor ve günlük menfaat için oy kullanıyor...
    Cevapla
  • Dasas 7 dakika önce Şikayet Et
    Herkes özgürdür aileler düşüncelerini çocuklarına solemelidir
    Cevapla
  • Okur 32 dakika önce Şikayet Et
    Ysk ortalarda görünmemek için kendine görev icat etmiş. Gezeceğinize parti ve aday seçim kriterleri, bağış ve fonları, belediye, valilik dernek vakıf desteklerini düzenleyin. Çarşaf gibi uzayan onbinde bir oy alamayan partilerin seçime müdahil olup yüzde 3 oy almış gibi vekil çıkarmasını engelleyin.illa bir yere gitcekseniz yunan sistemini inceleyin. milletin ferasetine güvenin.
    Cevapla
  • rofar 39 dakika önce Şikayet Et
    YSK bankalarla ATM konusunda anlaşsın ATM menüsünde seçim seçeneği oluşturulsun herkes kartsız işlemden tc sini girerek seçmen menüsünden istediği parti ismini tıklayarak onaylasın. özel bir yazılım ile bu veriler banka sisteminde gizli ulaşılamaz olsun yani bankalar verileri göremesin paylaşamasın. ATM lerin GBT sorgusu için başında sadece polisler olsun parti görevlileri olmasın
    Cevapla
  • Hakan 41 dakika önce Şikayet Et
    Elektrik kesilince sonuçları değiştirdiniz propagandası yapan kitle var. Elektronik ekranlarda bu propagandayla millette seçime hiç güven bırakmazlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan emeklilik ve asgari ücret açıklaması
Devlet Bahçeli'nin Erdoğan çıkışı sonrası muhalefetin tavrı ne olacak? İşte ilk yorumlar