Rusya Tartus limanından çekiliyor mu? Esad rejimine yardım etmeyeceği iddiaları güçlendi!

Rusya'nın Suriye'deki deniz üssü Tartus'tan çekilmeye başladığı iddia edildi. İngiliz basını ve birçok donanma analistleri ise önemli açıklamalarda bulunurken ISW ise Rusya'nın Esad'a destek göstermeyeceğinin işareti olduğunu belirtti.

GİRİŞ 04.12.2024 15:15 GÜNCELLEME 04.12.2024 16:45
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Rusya’nın Suriye’deki güvenli limanlarından olan Tartus limanının Ruslar tarafından boşaltıldığı iddia edildi.

Suriyeli muhaliflerin Halep’e girmesiyle Esad rejimi, Rusya ve İran bölgede önlem almaya başladı. Suriye’ye 2015 yılından bu yana verdiği destek ile bilinen Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle askeri yetersizliği göz önünde bulundurularak yardım edemeyecek konumda olduğu belirtilmişti.

RUSYA ESAD'I YALNIZ MI BIRAKIYOR?

Son olarak ise Rusya'nın Suriye'deki güvenli bölgelerinden olan Tartus deniz üssünden ayrılacağı iddiaları geniş yankı buldu.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) ise Rusya’nın saldırı hareketi değerlendirmeleri raporunda ‘Rusya, Suriye’deki Tartus üssünden donanma varlıklarını tahliye ediyor’ dedi. Açıklamada Rusya’nın yakın gelecekte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini destekleme planının olmadığının bir göstergesi olarak belirtti.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Açık Kaynak İstihbaratı OSINT analisti M.T Anderson 30 Kasım 2024 ve 1 Aralık tarihlerindeki uydu görüntülerini paylaşarak 'Amiral Gorshkov' ve 'Amiral Golovko' 'Gorskhov sınıfı fırkteynler', 'Amiral Grigorovich Grigorovich sınıfı fırkateyn', 'Novorossiysk Kilo sınıfı denizaltı', 'Yelnya Altay sınıfı petrol gemisi' ve 'Vyazma Kaliningradneft sınıfı petrol gemisinin' Tartus’ta olduğunu gösteren görüntüleri paylaştı.

30 Kasım Tartus Limanı uydu görüntüsü

RUS GEMİLERİNİN TARTUS LİMANI'NDAN AYRILDIĞI GÖRÜLDÜ

Rusya’nın Tartus’ta konuşlandırdığı tüm gemilerin bölgede olduğu görülürken, 3 Aralık tarihindeki uydu görüntülerinde ise Rusya’nın 3 fırkateyni, denizaltısı ve iki isimsiz yardımcı gemi olan 'Yelnya' ve 'Vyazma’nın bölgede bulunmadığını duyurdu.

RUSYA GEMİLERİ İÇİN YENİ LİMAN ARAYIŞINDA MI?

Açıklamaya göre ise Rusya’nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında gemilerini İstanbul Boğazı’ndan geçiremeyeceği bu nedenle Rusya’da ve Kaliningrad Oblastı’ndaki üstlerine konuşlandıracağı iddia ediliyor.

Nawal News donanma analisti Droxford Maritime X hesabından yaptığı açıklamada da "Ayrılışın Suriye'deki kötüleşen durumla ilgili olması gerçekçi bir olasılıktır" dedi.

RUSYA 2012 YILINDAN BERİ TARTUS'TA

1971 yılından beri Rusya’nın Suriye’deki önemli üsleri arasında yerini alan Tartus’un Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra kullanımı azalmış, 2012 yılında başlayan Suriye iç savaşında yeniden kullanıma açılmıştı.

Yaşanan son gelişmeler ışığında ise Rusya’nın Tarus’tan ayrılması sonrasında gemiler için Cezayir veya Libya’da güvenli liman arayışına girme ihtimali olduğu Rusya’nın tamamen Tartus’tan çekilmesi durumunda ise bölgenin karmaşık bir hal alacağı ifade edildi.

1 Aralık Tartus limanı uydu görüntüsü

RUS YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

İngiliz medya kuruluşu The Telegraph, Tartus deniz üssünün Rusya için öneminin büyük olduğundan bahsederek, Akdeniz’deki tek ikmal ve onarım noktası olduğunu belirtti. Ayrıca gazete Deniz Kuvvetleri Analisti HI Sutton’un Suriye’deki deniz üssünün isyancı saldırılara karşı tehdit altında olduğunu belirtirken Kremlin’den ve Rus yetkililerden herhangi bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Rus Devlet Duması Savunma Komitesi Üyesi Viktor Zavarzin Rusya'nın Hmeymim ve Tartus üslerinin riskli bölgede olduğunu belirterek, üsleri için her türlü önlemleri aldıklarını ifade etti.

GEMİLERİN TATBİKATA KATILDIĞI İDDİA EDİLDİ

Bir diğer iddiaya göre ise muhaliflerin Suriye'de ilerleyişinin ardından Tartus'taki gemilerin Akdeniz'in kuzeyinde tatbikat gerçekleştirmek için bölgeden ayrıldığı iddia edildi. 

Rusya Deniz Kuvvetleri'nin ise tatbikatta 1000'den fazla asker ve 10 gemi ile birlikte tatbikata katıldığı öğrenilirken tatbikat sırasında havadan yüksek hassasiyetli 'Kalibr', Seyir füzesi 'Onisk' ve hipersonik 'Tsirkon' füzesi fırlatıldığı belirtildi.

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde Editör olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Vatandas 1 ay önce Şikayet Et
    Neden ve ne icin ? soru isareti
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Kendimizi , Suriye'de Rusya'nın etkisini yitirdiği , Amerika'nın ise etkin olduğu döneme hazırlamalıyız . Rusya'nın Suriye'de edeceği bir halt yok , Yine de Amerikan silahları üstündür . Zamanında Wagner ile bir deneme yaptılar , elma armut gibi patır patır döküldüler .
    Cevapla
  • Cesur ADAM 1 ay önce Şikayet Et
    BU DEFE HEMEN BİZ DOLDURALIM. LİBYA SOMALİ Kara bada yaptığımız gibi HEMEN HEMEN DOLDURALIM
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Rusya'nın öncelikli meselesi'nin Suriye olduğunu sanmıyorum . Ukrayna'daki düğümü çözmek istiyor . Çünkü ABD ve Batı Hegemonyası inadına inat Ukrayna'ya füze veriyor . Tüm sorunların üzerine birde Amerika ile bela almak istemiyor .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Çekilebilir , Esed'i de terkeder . Çünkü orada ABD ve Küçük israil'in kullandığı taşeron örgüt HTŞ'nin ilerlediği belli oluyor . Birde Amerikan ve Küçük israil ordusu ile karşılaşmak ve Rusya'da güç sahibi Siyon Lobisi ile zıtlaşmak istemez .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bolu Belediyesi Grand Kartal Otel'e 19 gün önce yangın uygunluk raporu vermiş!
Yangında hayatını kaybedenler son yolculuğuna uğurlandı