Bakan Fidan ve Rus mevkidaşı Lavrov'dan önemli açıklamalar

Bakan Fidan, Rusya-Ukrayna savaşı için "Barışın görüşmeler yoluyla tesisi için her türlü desteği sağlamaya hazırız. Görüşmelere ev sahipliği yapmaya da hazırız" dedi.

GİRİŞ 24.02.2025 12:38 GÜNCELLEME 24.02.2025 12:38
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları:

Barışın görüşmeler yoluyla tesisi için her türlü desteği sağlamaya hazırız. Görüşmelere ev sahipliği yapmaya da hazırız. Nihai hedefimiz iki komşumuz arasında kalıcı barışın sağlanmasıdır. Bölgede barış ortamının tesis edileceğine inanıyoruz.

Suriye halkı 60 yıllık rejime son verdi ve şimdi komşularıyla iyi geçinmek istiyorlar. Ayrılıkçı hareketlerin önünün kesilmesinde benzer düşüncelere sahibiz.

ABD’nin (Rusya-Ukrayna) yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfetmekteyiz.

Önümüzdeki dönemde gerek ikili gerek bölgesel diyaloğumuzu sürdüreceğiz. Sayın Lavrov ve beraberindeki heyete "Hoş geldiniz" diyorum. 

Lavrov'un açıklamalarından satır başları:

Hem heyetimiz adına hem de kendim adıma Sayın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a hem de onun heyetine teşekkür ederiz. Sayın Putin Sayın Erdoğan sürekli temas halindeler. Hem Astana'daki zirvede hem de BRICS Zirvesi'nde görüşme gerçekleştirdiler. Biz Sayın Fidan'la hem ikili hem uluslararası konuları görüştük. Biz gerçekten parlamentolar arası görüşmeleri de önemsiyoruz. Sayın Kurtulmuş da Rusya'yı ziyaret etti. Sayın Putin ile görüştü. Önümüzdeki günlerde Federal Meclisimizin Başkanı Ankara'yı ziyaret edecek. Karşılıklı çıkarlarımız doğrultusunda finans sektörüne de değinmiş olduk. 

Doğal gaz borularının güvenilirliğini görüştük. Türkiye için bu güvenlik çok önemlidir. Bu boru hatlarının sorunsuz çalışması gerekiyor. 

(Ukrayna'yla) Savaşın ortaya çıkma sebepleri ortadan kaldırılmadan bunun bitmesi mümkün değil.

(ABD'yle) Riyad’daki görüşmelerde farklı görüşler ortaya çıktı. ABD’li ortaklarımızla görüşmelerimize devam edeceğiz.

SORU-CEVAP

(Zelenski'nin açıklamaları)

Lavrov: Sadece şunu söyleyebilirim, bizim konumumuzu ve pozisyonumuzu değiştirmedik. Bahsettiğiniz kişi adını zikrettiniz, (Zelenski) sık sık konumunu değiştirmektedir. Onların fikirleri değişebilmektedir, sık sık. Bu anlamda da ABD'nin konumu ortaya çıkıyor, ABD'nin görüşü tutarlıdır. Diğer tarafın bazı isteklerini ciddiye almıyoruz. Biz herkesle müzakereye hazırız. Biz bu çatışmaları ancak ve ancak kesin sonuca ulaştığımız zaman, yani Rusya tarafını tatmin edecek bir sonuç olursa bu savaş duracak. 

Fidan: Son günlerde ABD ile Rusya arasında yapılan görüşmelerde gündeme gelen güvenlik konusu bizim de yakından takip ettiğimiz bir konu. Burada şu anda nasıl bir manzara çıkacak, bu konuda teknik hazırlıkları yaptıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız karar verecektir. Türkiye hızlandırıcı rolü oynuyor. Amacımız bir an önce savaşın durmasıdır. 

Lavrov: İstanbul görüşmeleri temel olarak alınabilir, Ukrayna çözümü için. Sayın Putin defalarca söyledi, İstanbul'da bulunduk ve anlaşmaların imzalanması için ramak kalmıştı. Ukrayna Delegasyonu açıkladı, "Evet biz 3 sene önce imzalamaya hazırdık ama İngiltere bize yasakladı" dedi. ABD ile görüşmelere gelince Riyad'daki görüşmelerden sonra şöyle anlaştık. Diyalog kanallarımızın açık olacağı konusunda anlaştık. 

TÜRKİYE BRICS'E ÜYE OLACAK MI?

Fidan: BRICS ile ilgili soruya gelince Türkiye uluslararası işbirliğine önem vermektedir. Türkiye başta AB olmak üzere ekonomik işbirliği alanlarına önem vermektedir. AB ile uzun yıllara dayanan üyelik maceramız var. Son yıllarda AB'nin kimlik politikalarından dolayı Müslüman bir ülkeyi birliğe almaktan rahatsızlık duyduğu biliniyor. Küresel ekonomik iş birliği platformlarına da bakıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu var. BRICS ile ilgileniyoruz ve bunu gösterdik. BRICS yeni üye alımını durdurmuş durumdalar. Üyelik teklifi bize gelmedi, o nedenle yakından takip etmeye devam ediyoruz. BRICS, her milletten insanın olduğu bir platform oluşturma çabasında. 

İSRAİL'İN İŞGALİ

Fidan: Türkiye'nin bu konudaki tavrı oldukça net. Cumhurbaşkanımız bu konudaki düşüncelerini her fırsatta dile getirmekte. Bütün bölgenin barış içerisinde yaşadığı bir atmosfer. Gazze krizi başladığı andan itibaren bu krizin fırsata çevrilebileceğini söylemiştik. İkili çözüme ulaşılırsa, Filistinlilerin hak ettiği devlet verilmiş olur. Fakat gelişen olaylar karşısında Netanyahu hükümeti var olan olayları İsrail'in yayılmacılığı için kullanmaktalar. 

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 18
  • Morelli 1 ay önce Şikayet Et
    Bos isler birakin abd avrupa ugrassin
    Cevapla
  • Mehmedim 1 ay önce Şikayet Et
    İşlerin rast gelsin- kolay gelsin Sayın Hakan Fidan. Sayın C.Başkanı Erdoğan’ın ileri görüşüyle Türk Siyasetine kazandırdığı devlet adamlarından birisi olarak sizinle gurur duyuyoruz. Allah, bu devlete uzun yıllar hizmet etmenizi nasip eylesin..
    Cevapla
  • Cem 1 ay önce Şikayet Et
    Net bir fikir, BARIŞI KİM BOZDUYSA O TESİS EDER, nokta
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Bricse üyeliğimizi hindistan engeline takılıyor
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan ve BAE'nin katılımıyla , BRICS daha çok değer kazandı . Zamanla girmek zorlaşacaktır . AB kapısında bekleyerek yaptığımız hatayı , BRICS üyelik sürecinde yapmamalıyız . Kaz gelecek yerden Tavuk esirgenmez . Çin ve Hindistan'ı bazı şeylerle ikna etmeliyiz .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    BRICS üye alımını durdurmuş . Biz Malezya ve Endonezya ile birlikte girebiliriz . 3 ila 5 üye daha alsalar hiç fena olmaz . Türkiye BRICS üyesi olunca , yanında partner olarak düşündüğü ülkeleri BRICS genişleme politikası çerçevesinde değerlendirir .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Keşmir konusu ile Hindistan'ın canını sıkmamalıyız . Zaten Keşmir konusu diplomasi masasında bir çözüm bulur .
    Cevapla
  • Biraz düṣün! 1 ay önce Şikayet Et
    Geç kaldın sen git BRiCS üyesi ol! BRiCS demek etiksiz ateist Çinlli komunistin yeni dünya yani sömürü düzeni demek! Brics üyesi olan ülkeler ne oldu bir cacık olmadı olmazda bir coğu bir topan ekmeği muhtaç! Rusya Federasyonu ile ticaretimiz ve iliṣkiler çok önemli ama bunun için Brics=Çin kölesi olmak gerekmiyor zaten Brazilya Hindistan Brics istifa ederse Brics diye birṣey kalmaz!
    Cevapla
  • Hüseyin Hüsnü 1 ay önce Şikayet Et
    Putin'in yerinde olsam kabul etmem. Azov taburu mensubu esirleri Rusyanın olurunu almadan Ukrayna'ya teslim edildiği gün Türkiye o şansı kaybetti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Pentagon iddiaları doğruladı! ABD'den Suriye kararı
Trump'tan son dakika savaş duyurusu! Putin ve Zelenski'ye rest: Aptalsınız, budalasınız