Bakan Fidan: Avrupa'nın güvenlik mimarisi Türkiye'siz olmaz
Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hırvat mevkidaşı Radman ile ortak açıklama yaptı. Fidan, "Avrupa'nın sürdürülebilir ve caydırıcı güvenlik mimarisi ancak Türkiye'nin katılımıyla mümkündür" dedi.
Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "(Avrupa'nın) Sürdürülebilir ve caydırıcı güvenlik mimarisi, ancak Türkiye'nin katılımıyla mümkündür." dedi.
Fidan, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman ile bakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Bakan Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması gerektiğini en başından beri vurguladıklarını anımsatarak, "Türkiye olarak diyalog ve diplomasiyi temel alan girişimlere katkı sunmaya hazır olduğumuzu her fırsatta dile getirdik, dile getirmekle kalmadık, pratik adımlar attık." diye konuştu.
Türkiye'nin tutumunu, geçen hafta sonu İngiltere'de düzenlenen Ukrayna konulu toplantıda Avrupalı müttefikleriyle paylaştığını belirten Fidan, "Avrupa'nın güvenliği meselesi sadece Ukrayna'daki savaşa indirgenemez. Avrupa'nın güvenlik mimarisi konusu, uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısıyla ele alınmalıdır. Bu çerçevede sürdürülebilir ve caydırıcı bir güvenlik mimarisi, ancak Türkiye'nin katılımıyla mümkündür." ifadelerini kullandı.
Fidan, Gazze'deki ateşkesin tüm aşamalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İsrail hükümeti Gazze ve Batı Şeria'da uluslararası hukuku hiçe saymaya devam etmektedir." dedi.
İsrail hükümetinin, insani yardımların Gazze'ye girişini yasakladığını hatırlatan Fidan, bu karardan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini kaydetti.
Fidan, Hırvatistan ile karşılıklı yatırımları artırmak için bazı çalışmalar yürüttüklerini ve iki ülkenin savunma sanayi alanındaki işbirliğinin giderek arttığını belirterek, bu işbirliğini daha da derinleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Enerji konularının iki ülkenin işbirliği alanları arasında yer aldığını aktaran Fidan, Hırvatistan'ın Krk Adası'ndaki enerji terminalinin, Avrupa'nın enerji arz güvenliği açısından stratejik önem taşıdığını belirtti.
Fidan, Türkiye olarak yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmaların yatırımlarıyla Hırvatistan'ın, Avrupa'nın enerji arz güvenliğine daha fazla katkı yapmasını görmek istediklerini aktardı.
Balkanlar'da istikrarın korunması için yakın diyaloğu Hırvatistan'la sürdürdüklerini belirten Fidan, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Hırvatistan bölgesel barış ve istikrar açısından önemli ortaklardır. Bölgesel sahiplenme anlayışıyla Hırvatistan ve Bosna Hersek'le malumunuz üçlü istişare mekanizmasını tesis etmiştik. Aynı anlayışla Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci kapsamında da Hırvatistan'la işbirliğimiz sürmekte.
Maalesef Bosna Hersek'teki kurucu halklar arasındaki ahengi ve dengeyi riske atan beyan ve kararların arttığını görüyoruz. Bazı ülkelerin tansiyonu yükselten hamleler yaptığına tanıklık ediyoruz. Tek taraflı söylemlerden kaçınılması ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi büyük önem taşımakta."
Fidan, Türkiye'nin Bosna Hersek'in egemenliği ve toprak bütünlüğüne tam destek verdiğini belirterek, herkesi itidalli davranmaya davet etti ve Türkiye olarak üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
"ULUSLARARASI TOPLUM DA BU SÜRECE DESTEK VERMELİ"
Arap Birliğinin (AB) 4 Mart'ta Kahire'de düzenlenen zirvede sunduğu Gazze planını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) Toplantısı’na katılacaklarını ve Filistin meselesini bölge ülkeleriyle yakın bir diyalogla sürdüreceklerini söyledi.
Fidan, toplantıda, Filistinlilerin Gazze'den zorla göç ettirilmesine yönelik girişimlere karşı tepkilerini bir kez daha toplu şekilde İslam dünyası olarak ortaya koyacaklarını aktardı.
Suriye'de düzenlenen Ulusal Diyalog Konferansı sonrasında ulusal uzlaşının tesisi yönünde atılan adımların önemli olduğuna dikkati çeken Fidan, şunları kaydetti:
"Uluslararası toplum da bu sürece destek vermelidir, bu desteği göstermenin en somut yolu ise yaptırımları koşulsuz ve azami oranda kaldırmaktır. Son dönemde bazı çevrelerin tahrik ve kışkırtmalara hız verdiğini görmekteyiz. Suriye halkının ülkenin toprak bütünlüğü ve birliği paydasında kenetlenmesi önem taşımakta. Türkiye olarak Suriye halkını desteklemeye devam edeceğiz."
Hırvatistan Dışişleri Bakanı Radman ise şunları söyledi:
"Ankara'da bulunmaktan çok büyük memnuniyet duyuyorum. Bizim iş birliğimiz, dostluğumuzu da pekiştirmektedir.
Sayın Bakanımız Hakan Fidan Beyefendiyle çok yapıcı bir konuşma gerçekleştirme imkanını buldum."
-
Alaskamkuzey 4 hafta önce Şikayet Etavrupa yasli avrupa yorgun . savas kabilyeti genetik tir.biz turkler Allahin bu lutfu ile gorevlendikBeğen Toplam 1 beğeni
-
Sas 1 ay önce Şikayet EtTürkiye tarafsiz kalmali irkci avrupa dan bize ne ne halleri varsa görsünler önce bir pkk ile mücadele edilmeliBeğen
-
Maalesef 1 ay önce Şikayet EtTarihte hep oldu. Rusya yarın diğer Hıristiyan ülkelerle barışır. Kazığı biz yeriz. Bizim yapacağımız acilen kuşatmayı Suriye'den yarmak ve rahatlamak. Ama saha'daki durum ve bizden onaylanmış 'Kürdistan açılımı' maalesef bunun artık olmayacağını gösteriyor.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet EtBunu BİLİYORLAR ama BURUNLARI hep DİK, SÖYLEYEMİYORLAR.... Bu BEDAVA OLMAYACAK..Beğen Toplam 1 beğeni
-
zafer 1 ay önce Şikayet EtMadem AB güvenliği Türkiye'den geçiyor. Yunanistan sınırına kilometrelerce duvar niye örülüyor. Bu haber yalan mı? Dilerim yalandır. Allah ülkemizin yardımcısı olsun.Beğen Toplam 1 beğeni