Kıdem tazminatına 2 sendikadan çekince

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatı konusunda yapılan ülçü görüşmede sendikaların gösterdiği tavrı ortaya koydu.

Kıdem tazminatına 2 sendikadan çekince
Kıdem tazminatına 2 sendikadan çekince
GİRİŞ 21.05.2009 00:54 GÜNCELLEME 21.05.2009 00:54

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatı konusunda henüz bir mutabakata varmadıklarını belirterek, ''Özellikle Türk-İş ve DİSK, kıdem tazminatıyla ilgili meselede oldukça çekingen davranmakta ve konuyu tartışma konusunda biraz mesafeli durmaktalar'' dedi.

Dinçer başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, toplantının ardından yaptığı açıklamada, yararlı ve etkili bir görüşme yaptıklarını söyledi. Toplantıda, küresel ekonomik gelişmeler karşısında çalışma hayatının değerlendirilmesi konusunu ele aldıklarını anlatan Dinçer, bu konuda tüm tarafların görüşlerini ileterek değerlendirme yaptıklarını ifade etti.

Türkiye'de çalışma hayatının karşı karşıya kaldığı sorunların iki ana özellik taşıdığını dile getiren Dinçer, bunlardan birinin yapısal sorunlar olduğunu belirtti. Uzun yıllardır birikmiş ve müzminleşmiş sorunlar bulunduğuna işaret eden Dinçer, bunun yanında küresel krizin etkisiyle ortaya çıkan sorunlar bulunduğunu kaydetti. Küresel krizin yapısal sorunları daha da ağırlaştırdığını vurgulayan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sorunların çözümünde konjonktürel olarak küresel krizin etkilerini ortadan kaldıracak, bu arada yapısal sorunlarımızı da çözecek etkin, kalıcı stratejilerin belirlenmesi kanaatini taşıyoruz. Küresel krizin etkisiyle ortaya çıkan sorunların çözümünde bütün taraflar kendi grup veya örgüt çıkarları bırakıp toplumun menfaatlerini sağlayacak her türlü adımı atmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Birlik ve beraberlik içerisinde sosyal barışı koruyarak bu kriz sürecinde elimizden gelen ne varsa hep beraber yapmaya ve beraberce sorunların üstesinden gelmeye hazırız ve bunu beraberce çözeceğiz. Büyük bir uzlaşma içerisinde, kriz sürecinde toplumu sıkıntıya sokacak adımları atmadan çözüm için her türlü çabaya sarf edeceğiz.''

-ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI-

Dinçer, yapısal sorunların çözümüyle ilgili tartışmaların, görüşmelerin devam edeceğini ve kalıcı, sürdürülebilir ama gerçekçi çözümler için çaba harcayacaklarını ifade etti.

Toplantıda, ''özel istihdam bürolarının mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi kurabilmesi'' konusunu da ele aldıkların anlatan Dinçer, bu konunun henüz olgunlaşmadığı düşüncesiyle özellikle işçi konfederasyonlarının kendi aralarında tartışmayı devam ettireceklerini ve bu konudaki görüşlerini kendilerine ileteceklerini söyledi.

Dinçer, konuyu önümüzdeki ay yapılacak toplantıda da tartışmaya devam edeceklerini bildirdi.

-KIDEM TAZMİNATI VE İŞ GÜVENCESİ-

Dinçer, toplantıda ayrıca kıdem tazminatı ve iş güvencesi konusunun üzerinde durduklarını dile getirerek, bu konuda ayrıntılı değerlendirmeler yaptıklarını ve bunu sürdüreceklerini belirtti. Dinçer, şöyle konuştu:

''Bu konuda henüz bir mutabakata varmış değiliz. Özellikle Türk-İş ve DİSK, kıdem tazminatıyla ilgili meselede oldukça çekingen davranmakta ve konuyu tartışma konusunda biraz mesafeli durmaktalar. Ama Hak-İş, TİSK ve bakanlık olarak biz konuyu tartışmanın ve diyalog içerisinde bu alanla ilgili daha rasyonel, daha çağdaş, daha modern bir sistem geliştirmenin gerektiği kanaatindeyiz. Bu sebeple önümüzdeki aylarda da tartışmaya devam edeceğiz. Ve bir gün çok olgun bir modelle karşınıza çıkmayı umut ediyoruz.''

Toplantıda, asıl işveren-alt işveren uygulamalarının gözden geçirildiği tartışmalar yaptıklarını dile getiren Dinçer, özellikle alt işveren uygulamalarındaki istismar konularının, işçi haklarının ihlaliyle ilgili konuların iletildiğini belirtti. Konunun rehabilite edilmesi gerektiği kanaatine vardıklarını anlatan Dinçer, taşeronluk veya alt işverenlik sisteminin daha etkin ve verimli çalıştırılabilmesi için yönetmelik çalışmasının hızla tamamlanması gerektiği düşüncesinde olduklarını bildirdi.

Dinçer, bu nedenle tarafların oluşturacağı bir alt komite kurduklarını ve bu komitenin gelecek ay yapılacak toplantıya kadar hazırlanacak yönetmeliği tamamlayacağını ve bunun üzerinden çalışmaları bitirmek için çaba sarf edeceklerini söyledi.

-''ZAMAN VERMEK ZOR''-

Bakan Dinçer, kıdem tazminatı konusundaki sorular üzerine, toplantının en uzun ve ayrıntılı bölümünün kıdem tazminatı konusunda yaşandığını ifade etti.

Dinçer, ''Tartışmaları yaptık, tarafların görüşlerini aldık ve konuyla ilgili tartışmalara devam etmek gerektiğini, bu meselenin çözümüyle ilgili çabalar için zamana ihtiyacımız olduğunu fark ettik'' dedi.

Bu konudaki modellerin olgunlaştırılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dinçer, bu konuda bir zaman vermenin zor olduğunu belirtti.

Ömer Dinçer, Üçlü Danışma Kurulu'nun bir sonraki toplantısının 24 Haziranda gerçekleştirileceğini bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnsanlar can, belediye algı derdinde…
İlk kez ortaya çıkan detay! Merdivenlerle ilgili kahreden gerçek ortaya çıktı