Silah altındakilere oy hakkı teklifi TBMM'de
Seçilme yaşının 18'e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, AK Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Seçilme yaşının 18'e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.Teklifte ilk imza Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait. AK Partili toplam 258 milletvekilinin imzasını taşıyan teklif, Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesini öngörüyor.
Teklif, seçilme yaşını 25'ten 18'e düşürürken silah altındaki er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin de oy kullanmalarına imkan tanıyor.
Seçilme yaşının 18'e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'li 258 milletvekilinin imzasını taşıyan teklif, seçme ve seçilme yaşını düzenleyen Anayasa'nın 67. maddesinde değişiklik yapıyor. Buna göre, seçilme yaşı 18 olarak öngörülüyor.
Düzenlemeyle, er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin, oy kullanmasının önü açılıyor. Askeri öğrenciler, er ve erbaşların oy kullanmasına ilişkin usul ve esasları, Yüksek Seçim Kurulu belirleyecek.
Anayasasının 76. maddesinde düzenlenen milletvekili seçilme yaşı da 25'ten 18'e indiriliyor.
Milletvekili seçilmeye engel olan Anayasa'daki ''yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olma'' ibaresi de ''askerlikle ilgisi bulunanlar'' olarak değiştiriliyor.
Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yüksek Öğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve silahlı kuvvetler mensuplarının ''görevlerinden çekilmedikçe'' milletvekili adayı olamayacaklarına ilişkin hüküm de ''görevlerinden çekilmedikçe veya istifa etmedikçe'' olarak değiştiriliyor.
Anayasa'ya eklenen geçici maddeyle, yapılan değişiklikler, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk mahalli idareler genel seçiminde uygulanabilecek.
-''18'e indirilmesi, önemli bir demokratik adım''-
Teklifin gerekçesinde, kişi hak ve hürriyetlerinin en geniş biçimleriyle yer aldığı, saygı gördüğü rejimler olarak kabul edilen demokratik rejimlerde; seçme, seçilme hakkı son yıllarda çağdaş ülkelerin ayırıcı özelliği olarak anayasalarda yerini aldığı belirtildi.
Millete ait egemenliğin tek bir mecliste kullanıldığı ülkelerde bu yaş sınırının gittikçe düştüğüne işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
''Çünkü demokrasi bunu gerektirmektedir. Gelişmiş demokrasiye sahip ülkelerde özellikle seçme-seçilme konusunda kanunlarda yapılan eşitlikçi düzenlemeler, gençlerin ve toplumun tüm kesimlerinin siyasal hayata katılımına katkı sağlamıştır. Demokratik siyaset geleneği gereğince de genç nüfusun; ülke siyasetine yön verebilecek mevki ve makamlara seçilme hakkını haiz olması ve temsil ettiği düşüncenin, parlamento ve halk nezdinde beyanına en az diğerleri kadar hak sahibi olması icap etmektedir.
Toplumu yönetecek kişilerin, yönetim işini başarı ile yürütecek ortalama seviyenin üzerinde bir bilgi ve yeteneğe sahip olması açısından 18 yaş ve üzerinde olmanın yeterli bir kriter olacağı düşünülmüştür. Seçilme yeterliliği yaşının 18'e indirilmesi önemli bir demokratik adım olacaktır. Dolayısıyla demokratik gelenek çerçevesinde gençlere, değişen ve gelişen siyasetin bir parçası olma, dünya ve ülke siyasetinde söz sahibi olma hakkı tanınmış olacaktır.''