Takıntılarınız sizi yalnızlaştırabilir

Kişi takıntılarından dolayı kötü hissederek sosyal yaşamdan kendini soyutlamak isteyebilir.

Takıntılarınız sizi yalnızlaştırabilir
Takıntılarınız sizi yalnızlaştırabilir
GİRİŞ 22.08.2016 17:08 GÜNCELLEME 22.08.2016 17:08

Doç. Dr. Levent Sütçigil, obsesif kompulsif bozukluk ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Takıntılar istenmeyen davranışları doğuruyor

Obsesif kompulsif bozukluk, takıntılı düşüncelerle ve rahatsızlık veren davranışlarla seyreden bir bozukluktur. "Obsesyon” olarak adlandırılan durumlar mantık dışı olduğunu bildiğiniz halde kafanızdan bir türlü atamadığınız, hatta düşünmemeye çalıştıkça aklınıza daha fazla gelen, başka bir şey düşünmeye engel olan düşüncelerdir.

Bozukluğun diğer bir parçası kompulsiyonlar ise zihnimizi obsesyon adlı düşüncelerden uzaklaştırmak amacı ile ortaya çıkan, yapmak istemeseniz de sizi yapmaya zorlayan, sürekli tekrarlayan davranışlardır. Ancak sıkıntı yaratmayan düzeyde obsesyonlar ve kompulsiyonlar pek çok kişide görülebilir.

Temizlik ve simetri takıntısı en sık görülen şikayetler

Bu rahatsızlığı olan kişilerde sık görülen bazı durumlar vardır. Giysilerine ya da eşyalarına kir, mikrop ya da pis bir madde bulaştığına dair korkudan dolayı bunları sık sık değiştirme gibi temizlikle ilgili olan yakınmalar görülebilir. Bu kişilerde görülen diğer bir yakınma emin olamamadır. Bu kişiler ocağını, kapısını, penceresini, evden çıkarken evdeki prizleri ya da elektrikli aletleri kapatıp kapamadığını defalarca kontrol ederler.

Genellikle bu durumu "kapattığımı biliyorum ama yine de kendimi kontrol etmekten alamıyorum” diyerek tanımlarlar. Bazı hastalar başkasına zarar vereceğine dair düşünceleri olduğundan yakınırlar. Yüksek bir yerden geçerken aşağıya atlamaktan korkma, araba kullanırken isteyerek duvara çarpmaktan korkma gibi. Abartılı bir düzen merakı, eşyaları mutlaka simetrik yerleştirmeye çalışma, bir işi yapmadan önce belirli bir sayıya kadar sayma, ileride gerekli olabilir düşüncesiyle evdeki gereksiz eşyaları biriktirme diğer sık görülen durumlardır.

Takıntılarınızın kendi kendine geçmesini beklemeyin

Bir takıntının obsesyon olduğunu özellikle de tedavi gerektiren bir durum olduğunu söylemek için bu takıntıların kişide belirgin bir sıkıntıya sebep olması gerekir. Kişiler takıntılarının farkındadır ancak genelde utandıkları için bunu çevreleri ile pek konuşmak istemezler. Kişi takıntılarından dolayı sosyal yaşamdan kendisini soyutlamak isteyebilir. Takıntılı düşünce ve davranışlar, hayatı çekilmez hale getiriyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır. Bupsikolojik rahatsızlığın, tedavi edilmeden kendi kendine geçme olasılığı çok düşüktür.

İlaç tedavisi ve psikoterapi birlikte uygulanmalı

Obsesif bozukluğun ilaç ve psikoterapi (konuşarak tedavi) olmak üzere iki türlü tedavisi vardır. Uygun olan iki tedavinin birlikte uygulanmasıdır. Çok şiddetli olgularda beyin ameliyatı denemeleri vardır ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamaney'den Suriye'yi karıştırmaya yönelik ima: Gençler harekete geçmeli
E-ticarette tevkifat oranı belirlendi! Bakan Şimşek'ten açıklama...