90 yaşında terzilik yapıyor
Zonguldak'ta hastanelerdeki yoksullara giyecek yardımı için kıyafetler diken 90 yaşındaki kadın, genç öğrencilere örnek de oluyor.
Zonguldak'ta, özellikle hastanelerdeki yoksullara giyecek yardımı için kıyafetler diken 90 yaşındaki kadın, kız meslek lisesinin başlattığı projeye katkı sağlamak için gömlekten elbiseye kadar onlarca kıyafet hazırlayarak bağışladı.
Evli olan tek çocuğuyla birlikte yaşayan 90 yaşındaki Avniye Yalçın, terzi annesinden öğrendikleri ve geçmiş yıllarda gittiği dikiş kursundan edindiği bilgilerle ilerleyen yaşına rağmen yoksullara katkı sağlamak için kıyafetler dikiyor.
Yaklaşık 20 yıl önce vefat eden eşinden kalan emekli maaşıyla satın aldığı kumaşları, odasındaki dikiş makinesiyle işleyen Yalçın, hazırladığı gömlekleri, elbiseleri, çocuk kıyafetlerini muhtaç kişilere dağıtılması için bağışlıyor.
Kentteki hastanelerin yanı sıra yeğeni olan Eski Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca'nın eşi Sevgi Gonca aracılığıyla da muhtaç kişilere ürünleri ulaştıran Yalçın, en büyük mutluluğu diktiği kıyafetlerin içinde çocukları hayal etmekle yaşıyor.
Anadolu Teknik ve Kız Meslek Lisesinin ''Dönüşüm Projesi'' ile evlerde ailelerin kullanmadığı eşya ve kıyafetleri onararak okula katkı sağlamak için kermes düzenleneceğini öğrenen Yalçın, öğrencilere insanın her yaş ve koşulda üretici olduğunu göstermek amacıyla onlarca kıyafet dikti.
Yalçın, kendisini evinde ziyaret eden okulun müdür yardımcısı Hülya Çakmakçı, biyoloji öğretmeni Sibel Orpak ile öğrenciler Esra Çebi, Neslihan Azgın ve Gökçen Ovaz'a kıyafetleri teslim ederek öğütlerde bulundu.
YARDIM MUTLULUĞU
İnsanlara yardım etmeyi çok sevdiğini ancak bunun bilinmesinden ve övülmekten hoşlanmadığını anlatan Yalçın, AA muhabirine, sağlığı elverdiği sürece kıyafetler dikmeyi sürdüreceğini söyledi.
Yıllardır insanların ihtiyaçlarına merhem olabilmek adına katkı sağlamaya çalıştığını, diktiği kıyafetlerin yoksul insanların bir eksiğini giderecek olmasının mutluluğunu yaşadığını anlatan Yalçın, şöyle dedi:
''Annem terziydi, bende gençliğimde dikiş kursuna gitmiştim. Annem konuşurken elimizin hiç boş durmasını istemezdi, sürekli el işi ürünlere yönlendirirdi. Sohbet ederken bile bir şeyler üretirdik. Böyle yetiştik. Şimdi ilerleyen yaşıma rağmen üretime, topluma faydalı olmaya gayret gösteriyorum. Rahatsızlığım olmazsa günde bir gömlek dikiyorum, elbiseler hazırlıyorum. Genellikle kendi tasarladığım ürünleri dikiyorum. Bunların beğenilmesi beni sevindiriyor. Diktiğim kıyafetin içinde bir çocuğu hayal ediyorum, onun mutluluğu bana yetiyor.''
''ÖĞRENCİLERE ÖRNEK''
Okulun biyoloji öğretmeni Sibel Orpak da öğrencileri tüketiciden çok birer üretici olabilmesine katkı sağlamak ve örnekler oluşturabilmek adına projeler ürettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Eşyanın kıymetinin bilinmesini istiyoruz. Evlerimizde kullanılamayan eşyaları ya da giyilmeyen kıyafetlerin değerlendirilmesi için Dönüşüm Projesi başlattık. Kıyafetlerin ve eşyaların onarımlarını öğrencilerimizle yaparak düşük ücretlerle satışa sunacağız. İhtiyaç olanların bunlara ulaşması temel hedefimiz. Gelirini de okul aile birliğine teslim edeceğiz. Böylece okulumuzun eksiklerinin giderilmesine katkı sağlamanın yanı sıra öğrencilerimize üretimin ne kadar önemli olduğunu aşılayacağız. Projemize destek sağlayan Avniye Yalçın, öğrencilerimiz için çok güzel bir örnektir. Diktiği kıyafetleri teslim almaya 3 öğrencimizi getirerek izlenimlerini arkadaşlarıyla paylaşmasını istedik.''
Orpak, Yalçın'ın da kendilerine teslim ettiği kıyafetleri satışa sunacakları kermesin mayıs ayının son haftasında gerçekleştirileceğini kaydetti.
Ziyaretteki öğrenciler de Yalçın ile sohbet ederek, ilerleyen yaşına rağmen üretime katkı sağlamasının kendilerine örnek olduğunu kaydetti.