Güneydoğulu değiller ama...
Onlar Urfalı veya Güneydoğulu değil ama Güneydoğu için çalışan gönüllüler. Güneydoğum Derneği 7 yıldır Güneydoğu'nun sorunları için çözüm arıyor, ilginç etkinlikler düzenliyor.
Kurucusu bir Petrol Mühendisi. Batman ve Adıyaman'da görev yaptığı sırada bölgenin sorunlarıyla karşılaşınca Güneydoğu için birşeyler yapmak için kolları sıvamış.
Duygu Sucuka'nın faaliyetleri bölgede yaşarken başlamış. Adıyaman'da görev yaptığı sırada, çocuğu hastalanınca doktora götüren Sucuka, hastanedeki eksiklikleri görünce hastane yararına bir kermes düzenledi. O hastanedeki bir takım malzemeleri topladıkları parayla alan Petrol Mühendisi Sucuka, bölge insanının sorunları için bir dernek kurdu.
Başta yaptıkları panellerle bölgedeki genel sorunları irdeleyen Güneydoğum Derneği, ardından farklı etkinliklerle önemli sorunları gündeme getirdi.
"Güneydoğum Dünyada var olmak, güçlü olmak adına, her daim canlı tutmaya çalıştığımız birlik beraberliğimizi pekiştirmek; ülkemizin en önemli gündemlerinin başında gelen Güneydoğu için, tek devlet, tek millet, tek vatan kavramları doğrultusunda, vatandaş sorumluluğu ve bilinciyle, ne gibi işler yapılması, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinin mesajını taşıyarak yardım çalışmalarında bulunmak amacıyla kuruldu." diyen Duygu Sucuka, "Kurucu üyelerimizin çoğunluğu Güneydoğulu olmayıp genelde bölgede kamu görevlisi olarak bulunmuş ve bölgenin sorunlarını yakından bilen kişilerdir. Gerek kurucu üyeler gerekse kuruluştan sonraki süreçte bize katılan üye profili, oldukça eğitimli olup, derneğimize fikir kulübü statüsü kazandırmıştır. Üyelerimizin hemen hemen tamamı kamu çalışanı, akademisyen, bürokrat, siyasetçi ve serbest meslek sahibi" diye konuştu.
İlk zamanlarda 3-5 kişinin katıldığı panellere zaman ilerledikçe Vali, Rektör düzeyinde katılımlar oldu. Önce Panel sonuç bildirileri sümenaltı edilirken bugün çözümler üretilerek ilgili kurumlarca takip ediliyor.
1 yılda 13 Panel yapan Güneydoğum Derneğinin başkanı Duygu Sucuka yolculuk giderlerini kendi cebinden harcayarak Güneydoğu için vakit ve emek harcıyor.
Kadın, Hayvancılık, Sokak Çocukları, Göçerler ve Kalkınma gibi bir çok konuda yerinde toplantılar yapan Güneydoğum Derneği katılımcıların görüşlerini ilgili kurumlarla paylaşarak takip ediyor.
En son Şanlıurfa'daki Hayvancılıkla ilgili çalışmaların neticesinde Şanlıurfa'da Organize Besi Bölgesi için adımlar atılarak son noktaya gelindi.
Duygu Sucuka Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşlarının faaliyetlerinin bir kaç kişi tarafından yürütüldüğünü ifade ederek "Güneydoğum Derneğinin faaliyetlerini ben ve bir kaç iş arkadaşımla birlikte yürütüyoruz. Birlikte bu bölge için birşeyler yapmak istiyoruz. Bu yaptıklarımızın sonucunu da görünce mutlu oluyoruz." dedi. sanliurfa.com