Kadınlarda şişmanlık yüzde 65 arttı
Samsun Özel Mediva Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Salih Salim Gümüş, son 10 yılda kadınlarda şişmanlığın yüzde 65 arttığını söyledi
Gümüş, son 10 yılda kadınların erkeklere oranlara 2 kat daha fazla şişmanladığını ifade etti. Şişmanlıkla ilgili açıklama yapan Dr. Gümüş, "Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü de 1997 yılında şişmanlığın küresel bir epidemi halini aldığını ve mutlaka tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalık olduğunu ilan etmiştir. Sıklığı da her geçen yıl giderek artmaktadır." dedi.
"Şişmanlığın atardamarları etkileyen bir hastalık veya damar sertliği, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kan yağlarında yükseklik ve birçok yandaş hastalığın ortaya çıkmasına neden olması nedeniyle büyük önem arz eder." diyen Dr. Gümüş, "Karın bölgesinde biriken yağlar meme kanserini 2 ila 4 kat artırmaktadır. Kilo vermekle bu hastalıkların azalması veya düzelmesi sağlandığı için şişmanlık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır." diye konuştu.
İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Dr. Gümüş, "Karın doyurmak, açlığı bastırmak canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir. Araştırmalara göre Türkiye'de şişmanlık son 10 yılda kadınlarda yüzde 65 oranında, erkeklerde ise yüzde 30 oranında artış gösterdiği saptanmıştır." dedi.