Kadına şiddete Avusturya modeli geliyor

Kadına şiddette devlet Avusturya modeline geçiyor. Türkiye'de yeni uygulanacak model çerçevesinde şiddet gören kadın için mahkeme kararı olmadan polis koruma sağlayabilecek.

Kadına şiddete Avusturya modeli geliyor
Kadına şiddete Avusturya modeli geliyor
GİRİŞ 30.04.2012 14:14 GÜNCELLEME 30.04.2012 14:14
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Kamil Elibol'un haberi

Avusturya'dan alınan bu model sayesinde mahkeme kararı aranmaksızın kadın derhal koruma altına alınacak.

İstatistiklere göre 2011'de 95 bin 742 kişi şiddet mağduru oldu. Geçen yılki aile içi şiddet vakalarında 98 kadın hayatını kaybetti. Şiddet mağdurlarının yüzde 82'sini kadınlar, yüzde 12'sini erkekler, yüzde 6'sını ise çocuklar oluşturdu.

Bu yılın ilk üç ayında ise emniyete 14 bin 987 aile içi şiddet vakası yansıdı. 2011'in aynı dönemine göre 2012'deki şiddet olaylarında bir düşüş yaşanmasına karşın üst üste meydana gelen cinayet, yaralama ve kötü muamele vakaları gözleri Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna çevirdi.

POLİSE KORUMA YETKİSİ

Hazırlanan yönetmelik taslağında polise, şiddet mağduru olan ve hayati tehlike riski taşıyan kadın ya da aile fertlerine "resen" geçici koruma tedbiri alma yetkisi tanınacak. Avusturya'da 15 gün olan bu yetkinin Türkiye'de bir hafta olması öngörülüyor.

KOCA EVDEN UZAKLAŞTIRILACAK

Yani polise başvuran bir kadının risk değerlendirilmesi hemen yapılacak. Tahkikat sonrası hayatının tehlikede olduğuna kanaat getirilen kadın mülki amir ve da mahkeme kararı aranmaksızın derhal koruma altına alınacak. Suç işlemesi şüphesi bulunan eş ya da sevgili ise aynı süre içerisinde "zorla" evden uzaklaştırılacak. Bu sürenin uzatılmasına mahkeme karar verecek. Polis, hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişinin eve dönme ihtimaline karşı gerekli güvenlik önlemlerini alacak.

GPS'Lİ MÜDAHALE

Şiddet mağduru kadınlar kolye, bileklik şeklinde dağıtılacak acil çağrı butonu ya da cep telefonunun bir tuşuna basarak polisten yardım isteyecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, acil çağrı sistemi konusunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile GSM şirketleri ile görüşmelere başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü de resmi ekip otolarına GPS takmak için harekete geçti.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Can güvenliği endişesi taşıyan bir kadın cep telefonu ya da acil çağrı butonuna basacak. Polis, entegre sistemde acil çağrı sinyali gönderen kişinin adresini tespit edecek. Daha sonra dijital haritadan bölgeye en yakın polis ekibi GPS'ten belirlenip olay yerine sevk edilecek. 2-3 dakika gibi kısa bir süre içerisinde polisin olaya müdahale etmesi planlanıyor.

16 BİN YARALAMA

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2011'de yaşanan 95 bin 742 aile içi şiddet vakasının, 16 bin 494'ünü yaralama, 18 bin 418'ini aile fertlerine kötü muameleden oluştu. Vakaların 141'ini eziyet, 26'sını fuhşa zorla teşvik, 136'sını cinsel saldırı, 67'sini cinsel taciz, 317'sini hürriyetten yoksun kılma gibi olaylar oluşturdu.

85 BİN KADIN MAĞDUR OLDU

2011 yılındaki olaylarda; 85 bin 172 kadın, 6 bin 558 erkek ile 4 bin 12 çocuk "mağdur" olarak emniyete başvurdu. Öldürülen, yaralanan ve ya kötü muameleye maruz kalan kadınlar kocaları tarafından cinsel saldırı ya da cinsel tacize de uğradı. Eşleri ya da erkek arkadaşları tarafından zorla fuhşa teşvik edilen kadınlardan intihara teşebbüs edenlerin de olduğu öne sürüldü.

Bugün

YORUMLAR 5
  • Yavuz Çiğdem 12 yıl önce Şikayet Et
    Şİddet te herzaman Kadın haklı değildir.. Şiddet te herzaman Kadın haklı değildir. Tamam sarhoş olup kumar oynayan ve daha farklı amaçlardaki kişiler için haklı demiyorum ama bazı kadınlar gerçekten haksızlar ve haksız olduklarını da kabul etmiyorlar. Şiddet uygulanması elbette iyi değil ama bazen de başka bir çare bırakmıyorlar. Bazı kadınlar adalet herzaman benim yanımda düşüncesiyle bazı olayları stratejik olarak yapıyor. Artık evlilik de çıkara dönüşmeye başladı. Kararlar sadece Erkeklere karşı çıktığı sürece buda böyle sürer gider. Bence Evlilik ile ilgili yasalar tekrar gözden geçirilmeli. Sadece kadınlar haklı görünmemeli.
    Cevapla
  • altarın oğlu tarkan 12 yıl önce Şikayet Et
    :). mahkemeler yine topu polise atmış
    Cevapla
  • yakup han 12 yıl önce Şikayet Et
    saçmalık. habere göre geçen sene 95 bin aile içi şiddet vakası olmuş böyle bi uygulamada ufak tartışmalarda bile millet koruma talep eder ve sayı 200bin olur artık polis zaten günde 12 saat bayramsız seyransız izinsiz çalışıyo bundan sonra evede gitmeyiz karakolda yatar daha çok çalışırız sonra sırtımıza bi semer vururuz şiddete ugrayanları biyere giderken sırtımızda götürürüz bu daha iyi degil mi bide haber başlıgına bak polise yetki bende bişey sandım
    Cevapla
  • turgut1 12 yıl önce Şikayet Et
    Takip Sistemi Takdire şayan. diğer türlü bir polisin bir mağdureyi beklemesi zor olurdu,imkansızdı..şimdi olmuş...sadece kadın mağdurlar değil,çocuk ve mağdurluğunu dile getiren mağdur olabilecek her kesim için uygulanabilir yerinde bir sistem..tebrikler, Türkiye yakışanı yapmaya devam ettikçe bizler kıvanç duyuyoruz...
    Cevapla
  • KADIR ejderha 12 yıl önce Şikayet Et
    mağdur erkeklere ne olacak?. mağdur erkeklere ne olacak?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
29 yıllık usta açıkladı! Bu hibrit modeller yakıt cimrisi
İl il listelendi! En çok at ve eşek etinin satıldığı şehirler