Orası II. Mahmud'un padişah odası çıktı!
Boğaziçi Üniversitesi’nin, Bizans Araştırmaları Merkezi yapmak istediği Rumelihisarı Şehitlik Dergahı’nın padişah odası olduğu ortaya çıktı.
Boğaziçi Üniversitesi'nin, Bizans Merkezi yapmak istediği İstanbul'un ilk tekkelerinden Rumelihisarı Şehitlik Dergahı'ndaki büyük salonun 'Padişah Odası' olduğu ortaya çıktı. Dergah içindeki padişah odasının, tevhidhane olarak kullanılan orta salonun sağındaki ve solundaki büyük salondan birisi olduğu tahmin ediliyor. Cabi tarihine göre, Sultan II. Mahmud, Rumelihisarı Şehitlik Dergahı'nı ve Şehitlik Kabristanı'nı 1812 yılında ziyaret etti. Bu tarihten bir yıl sonra 1813'te yazılan belgede, Şehitlik Dergahı'ndaki bir odanın padişaha ayrıldığı ve tefriş edildiği yazıyor.
ŞEHİTLİK MÜZESİ OLSUN
Boğaziçi Üniversitesi tarafından Bizans Araştırma Merkezi olarak kullanılmak istenen dergah, tarihçilere göre, padişah odasının, tarihi belgede adı geçen malzemeyle aslına uygun yenilenerek Şehitlik Dergahı Müzesi olması gerektiği belirtildi.
Şehitlik Dergâhı'nın, Bizans Araştırmaları Merkezi'ne dönüştürüleceği bilgisi üzerine tepki toplayan konu gündeme gelmişti. Tekkenin zikir odasının da kokteyl salonu olarak düzenlendiği yönündeki iddialar ise kamuoyunda rahatsızlığa neden olmuştu.
Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki belgede, Dergah'a ilişkin şu ifadeler yer alıyor: “Bektaşî Tekkesinde şevketli efendimiz hazretlerine mahsus odaya müceddeden yaptırılıp ferş olunan malzemeler şunlardır: Lehkârî çit yastık, yün memlû minder, inci ve pul işlemeli şal kaplı altı çift zümrüd habbeli siyah tilki nafesi kürk, siyah tilki nafesi kürkü, pullu kılaptan kale bedeni, kılaptan kale bedeni, kılaptan bükme, tomar çini..."