Türk bilim adamlarından müthiş buluş!

TÜBİTAK desteğiyle yanık ve yaraları yüzde 30 daha çabuk iyileştiren cihaz geliştirildi.

GİRİŞ 19.03.2013 10:57 GÜNCELLEME 19.03.2013 12:42

Dünyada ilk olma özelliğini taşıyan 'Topivac'ı geliştiren Ostimli sanayici, ürününü dünya pazarına açmaya hazırlanıyor.

Ankara Ostim'deki Teknomar şirketi TÜBİTAK desteğiyle 'Topivac' adında dünyada bir ilk olan yara bakım cihazını geliştirdi.

Yanık ve yara alanında daha önceden de birçok projeleri olduğunu belirten Teknomar Genel Müdürü Hasan Tahsin Özbek, 'Topivac' adında dünyada bir ilk olan yara bakım cihazını TÜBİTAK desteğiyle ürettiklerini söyledi.

Özbek, "Biz şirket olarak daha öncede yanık tedavisi üzerine çalışıyorduk. Daha önce yaptığımız projelerde yanık tedavisinin genelini ele almıştık. Bu projemizde ise daha önceden elde ettiğimiz bilgi birikimleri ve TÜBİTAK'ın desteği sayesinde 3. ve 4. derecede yanık yaralarını hedef aldık. Projedeki amacımız tedaviyi tek cihazda toplamak ve tedavi sürecini kısaltmaktı. Bunun için Topicalvacum yöntemi kullanmamızı sağlayacak hibrid bir cihaz geliştirmeyi planladık. Bu cihazla yaranın iyileşmesi için gerekli olan oksijeni homojen olarak vermeyi, yarayı dezenfekte etmek için ozon terapi tedavisi uygulamayı ve yara üzerinde toplanacak irin, ölü deri, bakteri tabakalarını vakum ile çekerek sağlıklı dokuların gelişmesini sağlamayı kendimize ilk amaç olarak belirledik. Geliştirmeyi düşündüğümüz cihazın en önemli özelliğinin, vakum ve oksijen/ozon nemlendirme uygulamasının aynı anda tatbik edilecek özelliklere sahip olmasını hedeflemiştik. Ama bu dediğimiz çalışmaları yapabilmek için gerekli maddi imkanımız ve alt yapımız yoktu. Bu imkanları bize TÜBİTAK sağladı. Projeyi TÜBİTAK'a borçlu olduğumuzu açık sözlülükle söylemeliyim." dedi.

Dünyada tek olma özelliğine sahip cihaz, TÜBİTAK TEYDEB 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında "Yanıklı yara tedavisi için topicalvacum tedavi yöntemi kullanılarak hibrid cihaz ve bu cihaza ilişkin tedavi sarf malzemelerin geliştirilmesi" projesiyle yaklaşık 150 bin TL ile desteklenen çalışma sonucunda geliştirdi

Cihazı geliştiren Özbek, "Bugüne kadar ki tedavi süreçleri, birbirinden bağımsız olarak çeşitli uygulamaların, pansumanların yaraya tatbiki ile olmaktaydı. Geliştireceğimiz yöntemle ve hibrid cihazla, biz bağımsız gözüken uygulamaları birbirine entegre edip, tek tedavi yöntemiyle hem yara drenajını sağlamakta, hem de iyileştirme sürecini hızlandıran O2 ve/veya O3 uygulamasını aynı anda uygulayarak tedavide yeni bir çığır açtık. Geliştirdiğimiz cihaz kronik yaralar, yanık yaraları, diyabetik yaralarda rahatlıkla kullanılabilecek." diye konuştu.

TOPİVAC'IN YENİLİKLERİ

Topivac'ın yanık dokusunun ve yaranın hızlı ve uygun koşullarda, enfeksiyon riskinden uzak iyileşmesini sağlayan ileri teknoloji bir tedavi sistemi olduğunu belirten Özbek, ağrıyı azaltmada ve iyileştirmenin hızlanmasında yara kapama pedlerinin önemli bir etken olduğunu, özel dizayn edilmiş yara kapama pedleri sayesinde negatif basınç altında oksijenin dokuya zarar vermeden yaraya ulaşarak yaranın iyileşme sürecini başlattığını belirtti.

Tedavi sürecini hızlandıran etkiyi ise elektrostimülasyon etkisinin yaptığını ifade eden Özbek, elektrostimülasyon sistemi ile cilt, cilt altı dokuların ve derin kas gruplarının yüksek frekanslı elektriksel uyarılarla aktive edilmesi sayesinde iyileşme sürecinin çok ciddi oranda hızlandığını ifade etti.

Yanık ve yara tedavisinde en önemli sorunlardan birinin enfeksiyon kapma riski olduğuna vurgu yapan Özbek, yara pedleri ile doktor tercihine göre ozonlu su, oksijenli su, bidistile su yada başka medikal sularla doğrudan yaranın temizliğinin yapılabildiğine dikkat çekti.

Cihazın kolay kullanımlı ana ve ara menüsüyle yara veya yanık çeşidine göre tedavi reçete belirlenebildiğini sözlerine ekleyen Özbek, cihazın ergonomik yapısı ve ayakları sayesinde servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde rahatlıkla kullanılabileceğine dikkat çekti.

ÜRÜN DÜNYA PAZARINA ÇIKACAK

Hasan Tahsin Özbek, patentini aldıkları Topivac'in önümüzdeki aydan itibaren satışa çıkacağını belirterek, "Bugüne kadar yanık ve yara tedavisi için alınan ürünler genelde yurt dışından geliyordu. Toplu bir cihaz yok ayrı ayrı cihazlar olduğu için çok yüksek ücretlerle alınabiliyor. Bizim geliştirdiğimiz cihaz hem yara tedavisinde kullanılacak bütün parçaları içinde barındırıyor hem de yerli imkanlarla geliştirildiği için daha ekonomik. Bizim şimdiki hedefimiz Topivac'ın ihracatına başlayarak Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler arasına yeni bir ürün katmak ve dünya pazarına çıkmak." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kilidi Batshuayi açtı! Galatasaray, Bodrum'da tarihe geçti
Dünyanın en uzun boylu ülkesi açıklandı! Türkiye boy ortalamasıyla kaçıncı sırada?