Kuyruklu yıldıza inen Philae'den kötü haber
67P kuyruklu yıldızın üzerine inmeyi başaran Philae uzay aracının bir tepeciğin arkasında gölgede kalması nedeniyle kendini şarj edemiyor
![Kuyruklu yıldıza inen Philae'den kötü haber](https://i20.haber7.net/resize/1280x720/haber/haber7/bigmanset/kuyruklu_yildiza_inen_philaeden_kotu_haber_1415965232_8354.jpg)
Dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki bir kuyruklu yıldızın üzerine inmeyi başaran uzay modülünün bir tepeciğin arkasında gölgede kalması nedeniyle güneş panellerinin çalışmadığı ve modülü şarj edemediği belirtildi.
Her ne kadar Philae modülü Avrupa Uzay Ajansı'yla (ESA) irtibat kurup fotoğraflar ve hatta ses kayıtları gönderse de, görevin tahmin edilenden çok daha kısa soluklu olma riski var.
Eğer Philae yeterli güneş ışını alamayıp kendi kendisini şarj edemezse sistemin tamamen devre dışı kalması olası.
ŞARJI EN FAZLA CUMARTESİ'YE KADAR YETER
Philae'nin kuyruklu yıldızın üzerinde her 12 saatte bir 1,5 saatlik güneş ışığına maruz kaldığı hesaplanıyor.
Ancak bu sürenin cihazı yeteri kadar şarj etme konusunda yetersiz olduğu da belirtiliyor.
Eğer modül daha fazla güneş ışığı yakalayamazsa şarjı Cumartesi günü bitecek.
Almanya'daki ESA faaliyetlerinin Başkanı Paolo Ferri, "Şu anki hesaplamalarımız mevcut şarjın Cuma öğleden sonra ila Cumartesi öğleden sonra arasında bitebileceğini gösteriyor" dedi.
Modül ne kadar çok çalışırsa şarjının da o kadar hızlı tükenebileceği ifade ediliyor.
KONUM DEĞİŞTİRME ÇABALARI
ESA'daki bilim insanlarının şimdiki çabası ise modülün konumunu daha çok güneş alan bir noktaya taşımak yönünde.
Seçeneklerden birisinin modül üzerindeki hareketli parçaları kullanarak küçük bir sıçrama yapılması olduğu ifade ediliyor.
Ancak herhangi bir seçeneği planlayıp uygulamaya koymaya yetecek kadar süre olmadığından da endişe edenler var.
Bu nedenle ESA şu anki önceliğini "Philae modülü çalışır haldeyken toplayabildiğimiz kadar veri toplayacağız" şeklinde özetliyor.
Ancak Rosetta projesinin en önemli hedeflerinden birisi olan kuyruklu yıldızda sondaj yapma seçeneği şu an için şarj sorunu nedeniyle masadan kalkmış durumda.
Modülün sondaj yaparak kuyruklu yıldızın içindeki kimyasal yapıları incelemesi hedefleniyordu.
Modülün operatörlerinden Jean-Pierre Bibring, "Şu an sadece yüzeyi kokluyoruz. Ancak elbette bu bize kuyruklu yıldızın kimyasal yapısı konusunda çok net bilgiler vermiyor. Sondaj yapmamız gerek ama şu an bu sondajı yaparsak projeyi de öldürmüş oluruz" diyor.
-
upennden 10 yıl önce Şikayet EtBu iş başlı başına düzmece. Ben inanmıyorum gittiğine. Sadece dünyaya kendilerinin süper güç olduğunu gösterme gayreti. Film seti gibi bir mekan. O aynalı dolap da çok komik ayrıyeten. Milyarlarca km gitmesi gereken birşey öyle mi yapılır. Ne ergonomi ne de başka şey.. İnanmayın tamamen düzmece..Beğen
-
ahmet 10 yıl önce Şikayet Et3G yi kapatsın daha uzun gider şarjı :)Beğen Toplam 1 beğeni
-
kolibri 10 yıl önce Şikayet Etiyi ki erken bitirdiler bu kadar şov yeter yoksa yalanları ortaya çıkacaktı. kuyruklu yıldıza inme yüksek hızlı trene paraşütle inmeğe benzer .... gerisini siz düşünün. mars taki Rover de palavradan ibaret sadece bilim dünyasını heyecanlandırmak bilimcileri canlı tutmak amacıyla nevada çölünde roveri dolaştırıp duruyorlar. :))))))Beğen Toplam 1 beğeni
-
Abdurrahman Kaba 10 yıl önce Şikayet EtAcele etmeye hiç gerek yok, biliminsanları sabırsızlanıyor anladığım kadarıyla. Beklesinler bence güneş alacaktır bir müddet sonra uzay aracı...Beğen
-
bu kafayla 10 yıl önce Şikayet Etmücahit Müslümanlar yerine müteahhit Müslümanlar türer.Beğen Toplam 1 beğeni