Türkiye'nin ilk 'nano' kampı
Türkiye'nin ilk nanoteknoloji kampı, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK-Türkiye Sanayi Sevk ve İdaresi Enstitüsünde başladı.
Türkiye'nin ilk nanoteknoloji kampı, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK-Türkiye Sanayi Sevk ve İdaresi Enstitüsünde başladı. 14 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecek kampa, Koç, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe, Ege, Marmara ile Karadeniz Teknik Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 13 üniversitenin bilgisayar, moleküler biyoloji ve genetik, metalürji, inşaat, jeofizik, elektrik, çevre, kimya, makine, fizik, deri, sistem mühendisliği fakültelerinden 50 öğrenci katıldı.
BİR YILDA 2.9 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Petrol Ofisi Ticari ve Endüstriyel Satışlar Müdürü Mutluay Doğan, TÜBİTAK-Petrol Ofisi işbirliğiyle yapılan kampın açılışında yaptığı konuşmada, nanoteknolojisinin 2014 yılında 2.9 trilyon dolarlık değer zincirini etkilemesinin öngördüğünü belirtti. Nanoteknoloji içeren ürünlerin her geçen gün daha fazla artarak günlük yaşantıda görülmeye başlanılacağını ifade eden Doğan, dünyada nanoteknolojiye geçen yıl 2.9 milyar dolarlık yatırımda bulunulduğunu söyledi. Dünyanın 18. büyük ekonomisine sahip olan Türkiye'nin, bugüne kadar nanoteknoloji konusunda kayda değer çalışma yapmadığını ileri süren Doğan, şöyle devam etti: "Nanoteknoloji, 5 yıllık kısa vadede otomotiv, paketleme, kozmetik, kaplama, 5-10 yıllık orta vadede hafıza kartları, uzun vadede nanoelektronik, uzay araçları gibi üretim kalemlerinde yer alacak. Bu nedenle, daha çok yetişmiş bilim adamı ve uluslararası organizasyonlar içinde yer almaya ihtiyaç var. Nanoteknolojiye yönelik yatırımlar çok yüksek ve sonuç alınması uzun süreli olduğu için devlet desteğine ihtiyaç var. Çok fazla beklenti içinde olunmadan, uzun vadede sonuç alınacağı bilinci içinde hareket etmeli."
Nanoteknolojinin günümüz ölçeğinde bir teknolojik yarış olduğunu ve Türkiye'nin de bu yarış içinde mutlaka yer alması gerektiğini ifade eden Doğan, "Bu bir dalga, ya dalganın üzerinde kalırsınız ya da altında. İçinde bulunduğumuz dönemde Türkiye dahil her ülke kendi kaynaklarıyla ilgili yatırım yapmalı" dedi. Doğan, şunları kaydetti: "Şirket olarak nanoteknoloji ile yakından ilgileniyoruz. Bu konuda bazı gelişmeler oldu. Ülkenin önde gelen bir şirketi olarak elden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. Nanoteknolojiyi ekonomik boyutta değerlendirip, bu olayı bir hizmet olarak görüyoruz. AR-GE aşamasında aktif olarak yer alıp almayacağımız ise önümüzdeki süreçte belli olacak." Kampa katılan öğrenciler, kamp süresince bilimsel çalışmalar yapacak.