Apple tartışmalarına Bill Gates de katıldı
Bill Gates, ABD Hükümeti'nin Apple'dan bir telefonun şifresinin kırılmasına yardım etmesi yönündeki talebiyle ilgili tartışmaya katıldı.
Microsoft'un kurucusu ve eski Üst Yöneticisi (CEO) Bill Gates, ABD Hükümeti'nin Apple'dan bir telefonun şifresinin kırılmasına yardım etmesi yönündeki talebiyle ilgili tartışmaya katıldı.
Gates, Financial Times'a yaptığı açıklamada, ABD Hükümeti'nin, San Bernardino saldırganının telefonunun şifresinin kırılması konusunda Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) yardım etmesi yönündeki talebinin, özel bir dava olduğunu belirterek, "Genel bir şey istemiyorlar, belirli bir vakayla ilgili talepleri söz konusu" ifadesini kullandı.
Bill Gates, davanın, telefon şirketlerine ve bankalara düzenli olarak bulunulan taleplerle benzerlik gösterdiğine de işaret etti.
Microsoft'un kurucusu, konuyla ilgili olarak BBC'ye verdiği demeçte de "Hükümetlerin bilgiye erişimi sağlanmalı mı yoksa bundan tamamen yoksun mu bırakılmalılar? Esasen tartıştığımız şey bu" yorumunu yaptı.
Şifre kırma tartışması
ABD'nin Los Angeles kentindeki federal mahkemenin yargıcı Sheri Pym, geçen salı Apple'ın FBI soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti. Apple'a savunması için üç gün süre tanıyan yargıç, daha sonra bu süreyi 26 Şubat'a kadar uzatmıştı.
ABD Adalet Bakanlığı da geçen yılın aralık ayında California'nın San Bernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen ve olay yerine gelen güvenlik güçleri tarafından öldürülen 28 yaşındaki Seyid Rıdvan Faruk'a ait olduğu tahmin edilen iPhone marka telefonun şifresini kırması için Apple'ın yasal olarak zorlanmasını talep etmişti.
Tim Cook, salı günü yaptığı açıklamada, şirketin ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhone'ların güvenliğini tehlikeye atacağını ve FBI'ın kendilerinden her telefonun kilidini açabilecek bir "arka kapı" programı yapmasını istediğini belirtmişti.
Cook, FBI'ın bu arka kapıyı sadece söz konusu telefon için kullanacağını iddia ettiğini fakat bunun garantisinin olmadığını vurgulayarak, bunun dünya çapında tüm iPhone'ların güvenlik önlemlerini aşmak için kullanılabileceğini ifade etmişti.
Twitter, Facebook ve Google gibi büyük teknoloji firmaları da Cook'a destek vermişti.