Kırıkkale'de geleceğin silahları tasarlanıyor!

Kırıkkale Üniversitesi, gelecekte kullanılması planlanan elektromanyetik silah ve mühimmat sistemleri için 3 boyutlu prototip çalışıyor.

GİRİŞ 25.02.2016 11:55 GÜNCELLEME 25.02.2016 12:52
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kırıkkale Üniversitesinde yürütülen çalışma kapsamında, savunma sanayinin güçlendirilmesi amacıyla gelecekte kullanılması planlanan elektromanyetik silahların ve mühimmatın prototipleri yapılıyor - Kırıkkale Üniversitesi Makine Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bozdemir: - "Özellikle milli savunma sanayimizin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi adına yapılacak bu çalışmalar, bizim için çok büyük önem taşıyor"

"3D Mekanik Sistemler İçin Prototip Üretimi" Projesi kapsamında, TÜBİTAK ve Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projeleriyle geliştirilerek üretilen 3 boyutlu prototiplerin, savunma sanayinin millileştirilmesi ve güçlendirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

AR-GE alanında yeni silah ve mühimmat çeşitleri doğacak

Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Makine Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bozdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile üniversiteleri arasında yapılan anlaşmayla elektromanyetik silah sistemi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu çalışmalar sonrasında özellikle Ar-Ge alanında yeni silah ve mühimmat çeşitlerinin doğmasını amaçladıklarını belirten Bozdemir, "Özellikle milli savunma sanayimizin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi adına yapılacak bu çalışmalar, bizim için çok büyük önem taşıyor. MKEK mühimmat ve silah fabrikalarında çalışan arkadaşlarla yapacağımız çalışmalarda amacımız, yeni silah ve mühimmat tiplerinin oluşturulmasını sağlamak. Bunun üzerinde yoğunlaşmış durumdayız" diye konuştu.

Bozdemir, çalışmalarında 3D printer olarak isimlendirilen yazıcıları kullandıklarını ve istedikleri şekli çıkarabilecekleri özel bir printer sistemine sahip olduklarını dile getirdi.

Tasarladıkları silah sistemlerinin prototiplerini, üç boyutlu yazıcı sistemiyle görünür hale getirdiklerini ifade eden Bozdemir, şu bilgileri verdi:

"En yaygın kullanıma sahip üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi, bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesi ve her katmanının eritilen hammaddenin dökülmesiyle üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanmaktadır. En yaygın kullanılan hammadde sert plastiklerdir. Üç boyutlu tasarım dosyaları, bilgisayar yazılımı aracılığıyla dilimleme işleminden geçirilir ve üç boyutlu olarak basılabilir, dosya formuna dönüştürülür. Üç boyutlu yazıcının baskı sırasında yapacağı bütün hareketler ve ne zaman hammaddeyi dökmeye başlayacağı bu dosya içerisindedir. Yazıcının çözünürlüğü katmanın kalınlığına ve x-y eksenleri üzerindeki hareket hassaslığına bağlıdır."

Bozdemir, proje kapsamında tabanca, üzerinde elektronik düzenekle direk hedefi bulan akıllı top mermisi ve manyetik atış yapan silah prototipi çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Barutsuz silahlar

Yeni nesil silah sistemlerinde artık barut kullanımının olmayacağının öngörüldüğüne işaret eden Bozdemir, "Barutsuz sistemlerde merminin hedefe gidebilmesi için 'mermiye dönme etkisi oluşturan sistem' ürettik. Bu sistem, mermiye dönme etkisi kazandırılarak hedefe ulaşmasını sağlayacak. Mermiye dönme etkisi oluşturma sistemi için patent başvurusunda bulunduk. Prototip çalışmalar, lisansüstü eğitim çalışmalarında tez olarak sunulacak. Başarılı prototip çalışmalar ise TÜBİTAK ya da SANTEZ projeleriyle geliştirilerek ülkemiz savunma sanayinin millileştirilmesine katkı sağlayabilecek" dedi.

Kırıkkale Üniversitesinin bu çalışmalara çok fazla önem verdiğini vurgulayan Bozdemir, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Makina Kimya Endüstrisi Kurumu dolayısıyla silah, mühimmat ya da birtakım özel askeri silahlarla iç içe olduğumuz için Kırıkkale Üniversitesi de bunun bir parçası oldu. Onlara da gerektiğinde Ar-Ge desteği verebiliyoruz ya da onların ihtiyaç duyduğu özel nitelikteki yüksek lisans öğrencilerini yetiştirebiliyoruz. Bu altyapı üzerine Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından sağlanan yaklaşık 30 bin lira bütçe desteğiyle sağlanan 3D yazıcı sistemi güncel olarak kullanılmaktadır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Özkan 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah sayınızı artırsın... Duymak istediğimiz haberler
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat Edin;Öldürürler !
    Cevapla
  • Yakut Tunç 8 yıl önce Şikayet Et
    Mavi Marmara olayında uçaklarımızda Dost düşman tanıma sistemi olmadığından İsraile karşı kaldıramamıştık.Şimdi ise Türk mühendislerimizin başardıkları yazılımla Dünyada bir numara olduk.Bu sistemi Muhtemelen sadece ABD'yaptı. Türk Mühendislerinin yapacağına inanıyorum çünkü , Zaman onu gerektiriyor. Yalnız , 4 Aselsan Mühendisimizin başına gelen,Vahim olaydan ders alın lütfen..
    Cevapla
  • Abdulhamid Han 8 yıl önce Şikayet Et
    Patent olayına girmeyin.Almayın şu patenti.Çünkü bu patent olayında her bilgi mason yahudilerin eline ulasiyor.
    Cevapla
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    Ellerinizden alnınızdan öperim yapın, bizi dışa bağlılıktan kurtarın ! bu aralarda görüyoruz içimizde ve dışımızdaki düşmanlarımız nasıl saldırıyor !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Scholz Ukrayna'da! Almanya'nın şimdiye kadar verdiği silahları açıkladı
Altında yön aşağı mı? Altın alacaklar dikkat!