Gençlerin hırçınlık sırrı çözüldü
Bilim, gençlerin niçin daha 'hırçın, aksi ve suratsız' olduklarının sırrını çözdü. Bilimadamları, gençlerin beyninin erişkinlerden çok farklı çalıştığı anlaşıldı.
Gençler niçin daha hırçın, aksi ve suratsız olur?
“Bazen genç bir insana ‘makul’ bir şey söylendiğinde bile niçin haşinle yerinden kalkıp gittiğine” şimdi farklı bir bilimsel açıdan bakıyoruz.
Bilim adamları, ergenlik dönemindeki bir insanın, ‘beyninin başkalarının duygularını tam olarak anlayabilen bölgesini’ kullanmadıklarını belirttiler.
Araştırmacılar, insanın karar verme mekanizmasının oldukça yavaş gelişip olgunlaştığını ve bunun genç birisinin davranışlarının açıklanmasında yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.
Ergen bir insanın beyni çok kapsamlı değişmelere maruz kaldığını ve 20 veya 30 yaşına kadar olgunlaşmadığını ortaya çıkaran araştırmanın detayları British Associaton’ın yıllık Bilim Festivali’nde açıklandı.
fMRI TARAMA TEKNİĞİ NEDİR?
Toplantıda konuşan Londra College Üniversitesi’nden Sarah-Jane Blakemore, ergenlik döneminde beynin, büyük değişiklikler olabilecek şekilde önceden programlandığını belirtti. Dr. Blakemore ve ekibi, 11-17 yaşları arasında ergenlik dönemindeki gençler ile 21-37 yaşları arasındaki genç yetişkinler üzerinde beyin aktivitelerini ölçmek için karmaşık fMRI tarayıcını kullandı.
fMRI tekniği, beynin farklı bölgelerindeki kan dolaşımını ölçmekte ve birçok aktivitenin gerçekleştiği ‘popüler noktaları’ tanımlamaktadır.
Gönüllü deneklere belirli durumlarda ne düşünecekleri ve hangi eylemlere başvuracakları soruldu. Örneğin, “Sinemaya gitmek istiyorsun. Gazeteye bakar mısın?”. Denekler, ne yapacaklarını düşünürken, her iki yaş grubu aynı sinirsel kanalı kullanmış; fakat her iki grupta da kanalın farklı kısımları daha aktif olmuştur.
Yetişkinler, cevapları bulmak için beynin ‘medial prefrontal korteks’ denen beynin alın lobunun önünde olan kabuğun orta kısmını kullanmışlar. Ergenler ise arkasındaki ‘üst temporal sulkus’ denen kısımda daha çok beyin aktiviteleri göstermiştir; “Bu bölge, genellikle basit eylemleri yapmak için veya başkalarının yaptığı eylemleri izlemek için kullanılmaktadır” diyen Dr. Blakemore “ Ergenler, yapacakları bir eylem için bu ‘basit düşünen beyin bölgesini’ kullanmaktadırlar” açıklamasını yaptı.
Dr. Blakemore, yetişkinlerin daha çok kullandığı beyin bölgesinde ise daha yüksek düşünme seviyesi olduğunu ve bu yüzden de diğer insanların duygu ve hisleri açısından eylemlerin sonuçlarını düşünebildiklerini açıkladı.
OLGUNLAŞMIŞ BEYİN
Kontrol amacıyla, çalışmaya katılan deneklere kendilerini ilgilendiren eylemlerin dışında gerçekleşen olaylar soruldu, örneğin, “Çok şiddetli yağmur yağıyor. Yer ıslanır mı?” Bu tür sorular her iki grupta da beyin devrelerini benzer bir şekilde etkinleştirmişti.
Bu yeni araştırma, ergenlerin davranışının sadece hormonlardan kaynaklanmadığını gösteriyor. Gençlerin beyinleri ergenlik döneminde yapısal olarak büyük değişiklikler geçiriyor ve 20 veya 30 yaşlarına kadar tam olarak olgunlaşmıyor. Dr. Blakemore “Sosyal ve yasal olarak, gençlere karşı nasıl davranılması gerektiğine karar verirken bu araştırmanın verilerinin de dikkate alınması gerekir” dedi ve “Örneğin 15 yaşındaki bir gencin beyni hala gelişim aşamasındadır; 25 yaşındaki bir gençten çok farklı bir beyin fonksiyonlarına sahiptir.”