Gmail kullananlar dikkat! Doğruysa çok vahim...

Yeni bir raporda, Google’ın kişiselleştirilmiş reklamlar için artık Gmail’deki içerikleri üçüncü tarafın okumasına izin veriyor. Gmail kullanıcılarının gelen kutuları baştan aşağı analiz ediliyor.

Gmail kullananlar dikkat! Doğruysa çok vahim...
Gmail kullananlar dikkat! Doğruysa çok vahim...
GİRİŞ 04.07.2018 10:45 GÜNCELLEME 04.07.2018 10:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Wall Street Journal'un raporuna göre, Google, yazılım geliştiricilerinin alışveriş fiyatı karşılaştırmaları, seyahat planlayıcıları veya diğer araçlar sunan e-posta tabanlı hizmetlere kaydolmuş milyonlarca Gmail kullanıcısının gelen kutularını taramaya devam ediyor. 

Google'ın Gmail programının bir parçası olan Vetted uygulama geliştiricilerine, yeni hizmetler veya uygulama özellikleri sunmak için bu e-postaları okumalarına izin veriyor. Normal olarak, e-postaların büyük bir kısmı bilgisayar yazılımı tarafından elektronik olarak taranıyor. Ancak bazı durumlarda insan çalışanlar okumayı gerçekleştirebiliyor. 

 

Örneğin, pazarlamacıların ilgisini çeken veriler için e-posta gönderen bir firma olan Return Path, 2 milyondan fazla kişinin gelen kutularını tararken, 8 binden fazla e-posta çalışanlar tarafından okunuyor. Diğer pazarlama şirketleri ve uygulamacılar da Gmail e-postalarına erişebiliyorlar.

Raporda, 25'den fazla mevcut ve eski uygulama geliştiricisi ile veri şirketi çalışanlarıyla yapılan görüşmelere dayanarak, uygulamanın sektörde yaygınlaştığı tespit edildi. 

Haziran 2017’de, Google o yıl içinde şirketin kullanıcı ayarlarına göre Reklamsunmaya başlayacağını duyurdu. Bu durum, tüketici Gmail hesaplarının hiçbir reklam kişiselleştirmesi için kullanılmayacağı veya taranmayacağı anlamına geliyordu.

GÜVENİLEN UYGULAMALARA ERİŞİM İZNİ VERİLİYOR

Konuyla ilgili olarak Google Cloud Güvenlik ve Gizllikten Sorumlu Direktörü Suzanne Frey tarafından kaleme alınan ve 3 Temmuz 2018’de Google Resmi Blog’unda yayımlanan “Gmail’de güvenlik ve gizliliğinizin güvenceye alınması” başlıklı yazıda bazı noktalara dikkat çekildi:

"E-postalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için size seçenek sunmaya yönelik Google dışı çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Bununla birlikte, yayınlanmış bir Google dışı uygulama Gmail iletilerinize erişebilmeden önce geliştiricinin otomatik ve manuel olarak incelenmesini, meşru bir uygulama olup olmadığının değerlendirilmesi için gizlilik politikasının ana sayfasının değerlendirilmesini ve ayrıca uygulamanın belirttiği şekilde çalışıp-çalışmadığından emin olmak için gerçekleştirilen uygulama içi testleri içeren çok aşamalı bir inceleme sürecinden geçirilir.
 
İnceleme sürecimizden geçebilmek için Google dışı uygulamaların karşılaması gereken iki temel gereklilik söz konusudur:

Kendilerini doğru tanıtma: Uygulamalar kimliklerini yanlış tanıtmamalı ve verilerinizi nasıl kullandıkları konusunda net olmalıdır. Uygulamalar bir şey gibi görünüp başka bir şey yapamazlar. Gizlilik açıklamaları ise net ve kolayca görünür olmalıdır.

Yalnızca ilgili verileri talep etme: Uygulamalar yalnızca belirtilen fonksiyonları için ihtiyaç duydukları veriyi talep etmeli (daha fazlasını değil) ve bu veriyi nasıl kullandıkları konusunda net olmalıdır. Google dışı uygulamaların  kurallarımıza uymaya devam edip etmediklerinden emin olmak için inceler, uymadıklarını tespit ettiğimizdeyse uygulamayı askıya alırız.

Ek olarak, kullanıcılarımız diledikleri zaman Google Güvenlik Kontrolü sayfasına giderek diğer güvenlik ayarlarının yanı sıra erişim izni verdikleri tüm uygulamaları inceleyip, istedikleri uygulamalar için izinleri kaldırabilirler.

Kurumlarda ise G Suite yöneticileri 'Bağlı uygulamaları beyaz listeye ekleme' yoluyla kullanıcıların üçüncü parti uygulamalara hangi kapsamda erişim verebileceğini kontrol imkanına sahiptir. Böylelikle kullanıcılar yalnızca kuruluşları tarafından incelenen ve güvenilen uygulamalara erişim izni verebilmektedir."

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 2
  • Orhan 6 yıl önce Şikayet Et
    GMail hesabını yalnızca Google play için kullanıyorum... Hesap ayarları ise google efendiye minimal düzeyde bilgi verecek düzeyde... Artık o ayarlar ne kadar geçerli ve güvenli ise... Haklarınızı özgürlüklerinizi... kısacası varlığınızı bu sömürü araçlarına sermaye yapmayın... facebook twitter instagram ve diğerleri... hiç bir sosyal medya aracını kullanmıyorum... bir eksiklik hissetmiyorum...
    Cevapla
  • Cafer 6 yıl önce Şikayet Et
    Elalemin düdüğü ile marş çalınmaz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Olası bir nükleer savaşta hayatta kalma ihtimalinin en az ve en fazla olduğu ülkeler!
Gündeme bomba gibi düşen "Mourinho-Ronaldo" görüşmesi!