Almanya Türk doktoru konuşuyor! Kanser hastalarına umut oldu

Almanya, geliştirdiği teknolojilerle organların detaylı haritalarını çıkaran ve yine özel olarak geliştirdiği 3 boyutlu yazıcılarla yapay organ prototipleri hazırlayan Türk doktoru Ali Ertürk’ü konuşuyor.

Almanya Türk doktoru konuşuyor! Kanser hastalarına umut oldu
Almanya Türk doktoru konuşuyor! Kanser hastalarına umut oldu
GİRİŞ 30.03.2019 12:45 GÜNCELLEME 30.03.2019 12:45
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Alman medyası, Münih kentinde bulunan Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü’nün Araştırma Grubu Müdürü olan Dr. Ali Ertürk’ün çalışmalarının, kanser hastaları için büyük bir umut olduğunu yazdı. Sadece Almanya'da şu anda yaklaşık 10 binden fazla hasta hastanın organın beklediğini; bunların yaklaşık 7 binden fazlasının ise böbrek beklediğini yazan Alman basını, Türk doktorun çalışmaları ile ‘organ bağışı sırası’ ve ‘yaşlanmanın’ da önüne geçilebileceğini yazdı.

Nörobiyoloji uzmanı Dr. Ali Ertürk’ün detaylı organ haritaları çıkararak, ‘3D biyolojik yazıcılar’ ile geliştirdiği organ prototiplerinin bilim dünyasında konuşulmaya başlandığını yazan Alman basını, Türk doktorun çalışmalarını “Üzerinde çalıştığı proje kanser hastaları için umut” başlığı ile okuyucuları ile paylaşıyor.

TÜRK DOKTOR DHA’YA KONUŞTU: HEDEFİMİZDE VÜCUTTAKİ ORGANLARI TEKRAR YAPAY OLARAK ÜRETMEK VAR

Başında bulunduğu laboratuvarda 12 farklı ülkeden 15 kişi ile çalıştığını söyleyen Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü Araştırma Grubu Müdürü Dr. Ali Ertürk, “Fizik, kimya, mühendislik gibi farklı alanlardan gelen ekibimizle yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Bu teknolojileri hem kanser çalışmalarında, hem de yapay organ çalışmalarında kullanıyoruz. Bizim geliştirdiğimiz teknolojiler detaylı görüntüleme yapabilmek için oluşturulan teknolojiler. Kanserin vücutta nasıl yayıldığını görüntüleyebilmek için kullanılan bilgisayar ve tomografilerin çözünürlüğü aslında çok yüksek değil, çok küçük kanser hücrelerini gösteremiyorlar. Bunları görmek çok önemli. Bizim geliştirdiğimiz teknolojilerle kanser hücrelerini tek hücre seviyesine kadar görüntüleyebiliyoruz. Bunu laboratuvarda hayvanlar üzerinde yaptık. Bunu yapabilmek için de bu dokuları şeffaf hale dönüştürüyoruz. Bunları şeffaflaştırdıktan sonra lazerli tarama yapan mikroskopları kullandıktan sonra bütün hücreleri detaylı şekilde görebiliyoruz. Bu, bize kanserin vücutta nasıl yayıldığını gösteriyor ve de kullanılan kanser ilaçlarının etkisini gösteriyor. İlaçlar, kanser hücrelerini yakalayabilmiş mi, etki edebilmiş mi bunları tek tek görebileceğimiz yeni teknolojiler geliştirdik. Bunları son birkaç yıldır benim laboratuvarımda geliştiriyorduk” diye konuştu.

“YAPTIĞIMIZ TEKNOLOJİLER, KOMPLEKS YAPILARI TEK HÜCRE SEVİYESİNE KADAR GÖSTEREBİLİYOR”

“Kanser çalışmalarının yanında yapay organ üretme üzerine de yoğunlaştık. Hedefimizde vücuttaki organları tekrar yapay olarak üretmek var” diyen Ertürk, “Organlar çok karmaşık ve üretebilmek için en önemli ihtiyaç detaylı haritalar. Bir gökdeleni düşünün, bunun için bir mimari plan gerekiyor. İnsan organları da gökdelenlere göre milyonlarca kez daha karışık. Bizim yaptığımız teknolojiler, bu kompleks yapıları tek hücre seviyesine kadar gösterebiliyor. Bir böbrekte hangi hücre nerede, damarlara göre pozisyonları detaylı olarak görebiliyoruz” dedi.

“HEDEFİMİZDE BİRKAÇ YIL İÇİNDE ORGANLARI ÜRETMEK VAR”

“Umarım önümüzdeki birkaç sene içinde yapay insan organları üreteceğiz ve belki ondan birkaç sene sonra da ilk organ nakli çalışmalarımız başlayacak.

Hedeflerinin bu haritalarla, 3 boyutlu biyolojik yazıcılarla, organları tekrar oluşturmak olduğunu belirten Ertürk, “Umarım önümüzdeki birkaç sene içinde yapay insan organları üreteceğiz ve belki ondan birkaç sene sonra da ilk organ nakli çalışmalarımız başlayacak. Dünya çapında yüzbinlerce insanın böbrek ihtiyacı var ve hedefimiz bunu öncelikle böbreklere uygulamak. Bunun haricinde şeker hastaları için pankreas, kalp hastaları için yeni kalp, yeni kalp kasları yapmak, mide gibi organları tekrar yapabilmek, diş gibi dokuları oluşturmak için çalışmalarımızı başlattık. Hedefimizde tüm organları yapay olarak oluşturmak var ve bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Daha önce hayal gibi görünen bir konsepti, gerçeğe dönüştürüyoruz” dedi.

Araştırma Enstitüsü Grubu Müdürü Dr. Ali Ertürk, 1 Temmuz’dan itibaren oldukça büyük bir bütçeye sahip Neuherberg'deki Helmholtz Merkezi’nde Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Yöneticisi olarak görev yapacak.

YORUMLAR 5
  • Gurbetci AK-BOZ KURT 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada yasayan bir gurbetci olarak diyorumki bu kardesimizin bu bulusu sonrasi Turkiye gidip reisimiz RTE ile gorusmesi lazim. Projesini RTE destegiyle hem Turkiyedeki hastalarimizin tedavisinde yardimci olur ve dunya insanina yardimci olmus olur. Cunku Almanya ve kanser ilaclarindan buyuk gelir elde edenler ve ulkelerin nufusunu dusurmek isteyen gucler bu adami oldurmek isteyecektir. Dunya nufusunun 3te 2si i yok etmek istiyorlar diyen dr kilde aklima geldi.
    Cevapla
  • sadi 5 yıl önce Şikayet Et
    keske bu teknolojiyi turkiyeye getirebilsen cok daha guzel olur ! sana omur boyu dua edilir sayin doktor kardesim.. insaallah bu tur calismalar turkiyedede yapiliyordur..
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Sana insanolu cok teşekür edecek zize iy başarilar Dr. Ali Ertürk Allah razı olsun
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlarımızın buluş yapmaları güzel çalışmalar bir isteğimiz de öncelikle ülkemizde buluş ve üretimlerini yapmalarını bekleriz.
    Cevapla
  • Faruk 5 yıl önce Şikayet Et
    insallah ismi gibi karakterlidir...bizi yaniltir vr vatanimiz aleyhinde soylenmez...o zaman gururlanirim!!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hulusi Akar'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı! "Şakası yok" deyip açıkladı: İsrail'e karşı...
Elon Musk'ın "Avrupa ölüyor" paylaşımı olay olmuştu! İşte 2100'de ülke ülke nüfus sayısı!