Yerli uydu İstanbul'u görüntüledi
2012 tarihinde uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2 uydusu, dünyadan yaklaşık 685 kilometre yükseklikteki yörüngesinden veri göndermeyi sürdürüyor. Donanımının yüzde 80'i, yazılımlarının yüzde 100'ü mühendislerimiz tarafından yapılan uydu İstanbul'u görüntüledi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından milli olarak geliştirilen, Çin’deki Jiuquan Üssü’nden 18 Aralık 2012 tarihinde uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2 uydusu, dünyadan yaklaşık 685 kilometre yükseklikteki yörüngesinden veri göndermeyi sürdürüyor.
İstanbul'u görüntüledi
İsrail'in yüksek çözünürlüklü görüntülerin yanlış ellere düşebileceği çekincesi ile fırlatılmasına defalarca karşı çıktığı 2,5 m çözünürlüklü Göktürk-2 uydusu, 18 Eylül'de İstanbul'u görüntüledi.
Dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip olan GÖKTÜRK-2; çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık gibi alanlarda Türkiye’nin uydu görüntüsü ihtiyaçlarını başarılı bir şekilde karşılıyor.
90 dakikada dünya etrafında tur atabiliyor
Yaklaşık 640 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı bir veri haberleşmesine sahip olan uydu, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor. Uydu, TSK’nın ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimini de karşılıyor.
GÖKTÜRK-2'nin teknik özellikleri
GÖKTÜRK-2 Uydusu, sevkiyat öncesi testlerinin TUSAŞ tesislerinde tamamlanmasının ardından, Çin Halk Cumhuriyeti Jiuquan Fırlatma Merkezi'ne gönderilmiştir. GÖKTÜRK-2 Uydusu 18 Aralık 2012 tarihinde Türkiye saati ile 18:13'te Çin'den uzaya fırlatılmıştır.
Fırlatmadan 12 dakika sonra görev yörüngesine yerleşen uydudan ilk sinyal, saat 19:39'da alınmıştır. Müteakiben devreye alma süreci tamamlanmış ve GÖKTÜRK-2 Uydusu tarafından çekilen görüntüler, Ankara'da bulunan yer istasyonuna indirilmeye başlanmıştır.
GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkân ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflenmiştir. Gelinen durum itibariyle bu hedeflere ulaşılmış, TUSAŞ bünyesinde Ülkemizin gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetişmiş, uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanılmıştır.
-
ankaralı 5 yıl önce Şikayet EtALLAH devamın lütfetsin aminBeğen Toplam 6 beğeni
-
Üretelim 5 yıl önce Şikayet EtAllah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları ile savunma sanayimiz ve diğer alanlar için üretenlerimizden en son teknolojilerimizle her çeşit silah araç gereçlerimizi araçlarımızı devamlı milli yerli üretelim.Beğen Toplam 6 beğeni
-
seyfettin 5 yıl önce Şikayet Etyerden 685 km. yükseklikte iken dünyanın etrafını turlaması için yaklaşık 44.300 km. mesafe alması lazım. bu mesafeyi 90 dk. gidiyor diyorsunuz. yani saate ki hızı yaklaşık 29.500 km./sa. inanalım mı?Beğen
-
neoturk 5 yıl önce Şikayet Ettugrul ne akilli adamsin beya,, Seyfettin sanada neden inanilmicakmis o dedigin, Atmosfer olmadigi yerde buna benzer olmicak sey yoktur, Uzayda hersey mükemmel ve inanilmaz boyutdaBeğen
-
tuğrul 5 yıl önce Şikayet Etdünyanın dönüş hızı o, uydunun hızı değil.Beğen Toplam 1 beğeni
-
yalan 5 yıl önce Şikayet Etşu teknoloji dünyasında kullandığımız her türlü elektronik cihaz dışa bağımlı, yerli üretilen ne olursa başımız üstüne, Dış güçler kullandığımız sistem ve veri akışını bize yasakladığında, iletişimimizi kopardığında biz, tüm resmi,özel kurum,kuruluşlar, ayakta kalabiliyormuyuz, bu yolda adım bekliyoruz, Amerika uydularından faydalanmamıza izin vermediğinde hava araçlarımız gps vs, bankacılık, ne durumda, elektrik santrallerimiz bile kime emanet? bu konulardada müjdeli haber bekliyoruzBeğen Toplam 2 beğeni
-
Hasan Yılmaz 5 yıl önce Şikayet EtDaha önce bu uyduzun görüntüleri google ve yandex maps uygulamaları gibi internet sitesinden paylaşılıyordu. Artık paylaşılmıyor veya adresini bilen varsa yazabilir mi?Beğen