Koronavirüse karşı giyilebilir teknolojili önlem

Bursa'da bir meslek lisesi öğretmeni görme engelliler, yaşlılar ve çocukların kullanabileceği, sosyal mesafe ihlalini algılayarak ses, ışık ve titreşim gibi uyarılar veren bir cihaz geliştirdi. Giyilebilir olan cihaz toplumda dezavantajlı olan grupların koronavirüs salgını sürecinde sosyal mesafesini korumasını sağlayacak.

GİRİŞ 11.06.2020 13:56 GÜNCELLEME 11.06.2020 14:24
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bursa'da meslek lisesi öğretmeni Yavuz Seçkin, görme engelliler, yaşlılar ve çocukların kullanabileceği, sosyal mesafe ihlalini algılayıp ses, ışık ve titreşimle uyaran "giyilebilir cihaz" geliştirdi.

 

 

Bursa'da Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Alanı'nda görevli Seçkin giysi, ayakkabı ve kemere takılabilen bir sistem tasarladı.

 

 

Belli bir mesafenin aşılması durumunda ses, ışık ve titreşimle algılama özelliği bulunan yazılım geliştiren Seçkin, cihazı bireysel olarak kullanılabilir hale getirdi.

Buna göre, giysilerin ön ve arkasında olmak üzere ultrasonik iki sensör kullanılan cihazda, insan kulağının duyamayacağı frekansta ses dalgaları oluşuyor. Ses dalgaları, ayarlanan mesafedeki cisme çarpıp geldiğinde sensör aktifleşiyor.

1.5 METRE İHLAL EDİLİNCE UYARI VERİYOR

Yavuz Seçkin, yaptığı açıklamada, tasarımı oluştururken sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini söyledi.

Bu teknolojiyi kullanan yaşlılar, çocuklar, görme engellilerin sosyal mesafeyi rahatlıkla koruyabileceğini belirten Seçkin, "Cihazın üzerindeki titreşim motorları, ses ve ışıkla, sosyal mesafe 1,5 metre ihlal edildiğinde uyarı veriyor. Cihazın üzerinde şarj edilebilen bataryası var. Cihazı bataryaya taktığımızda başka bir işlem yapmadan çalışıyor. Evimde kıyafetlerimde denedim. Bu cihaz, kemer, tişört, ayakkabı gibi eşyalara da ayarlanabilir özellikte." dedi.

Seçkin, cihazın geliştirme çalışmasının ardından, gerekli prosedürlerin tamamlanarak seri üretime geçilebileceğini kaydetti.

 

AR-GE ÇALIŞMALARIYLA FAYDALI ÜRÜNLER GELİŞTİRİYORUZ

Okul Müdürü Oktay Güllü de Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı'nda önemli faaliyetler yürüttüklerini ve Ar-Ge çalışmalarıyla faydalı cihazlar geliştirdiklerini ifade etti.

"Sosyal mesafe ölçen cihaz"ın mesleki eğitimde üretimin öneminin anlaşılması bakımından iyi bir gelişme olduğunu vurgulayan Güllü, şöyle konuştu:

"Bursa bir sanayi şehri, burada elektrik, elektronik ve makinenin birleştiği bir alanımız var. Okullarımızın nitelikli alanlarından biri. Bu bölüme 30 öğrenci sınavla alınıyor. Alanımızda sanayideki, üretim tesislerindeki uygulamaların ve cihazların aynısı var. Mezunlarımız, piyasanın ihtiyaç duyduğu mekanik, elektrik, programlama bilgisi bulunan öğrenciler olarak kalifiye eleman oluyor. Alanımız piyasanın gelişmesi için de piyasayla iç içe çalışıyor."

KAYNAK: BURSADABUGÜN
YORUMLAR 6
  • Mert 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ultrasonik sensörü her gören bir cihaz geliştirdim diye basına çıkar, her yıl basında en az 10 adet bu ürünle ilgili buluş yapılır ama hepside hikaye!
    Cevapla
  • Horona 4 yıl önce Şikayet Et
    Bildiğin park sensörü takmışlar adama.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    ne deseler boş bu icat da boş. hele o kırmızı sinyal düğmesi var ya o beni bitirdi. oldu olacak adama baz istasyonu kurun.
    Cevapla
  • Ali K. 4 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir cihaz yerine, Android veya ios tabanlı "Hayat Eve Sığar" pogramına benzer sesli uyarı veren bir yazılım geliştirmek daha mantıklı olmaz mı...
    Cevapla
  • ayyıldız 4 yıl önce Şikayet Et
    sacma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AB'yi bu kış zor günler bekliyor! Katar Avrupa'ya karşı en büyük kozunu kullanıyor!
Milli İrade Platformu'ndan Filistin için ortak çağrı