WhatsApp neden ücretsiz?

WhatsApp, yıllardır herhangi bir reklam yayınlamadan ve ücret almadan hizmet veriyor. Ayrıca Facebook tarafından WhatsApp’ı satın almak için 19 milyar dolar ödenmişti. Milyarlarca kişi tarafından kullanılan WhatsApp uygulaması nereden para kazanıyor?

WhatsApp neden ücretsiz?
WhatsApp neden ücretsiz?
GİRİŞ 07.07.2020 11:11 GÜNCELLEME 07.07.2020 11:24
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

İmza - Mustafa Kalkan

 

 

Facebook’un 19 milyar dolar gibi rekor bir fiyata satın aldığı WhatsApp, kurulduğu ilk günden bu yana ücretsiz ve reklamsız olarak hizmet veriyor. Google, Facebook ve Instagram gibi platformlar yaptığınız aramalar, takip ettiğiniz hesaplar ve ilgi alanlarınıza göre sürekli karşınıza reklam çıkarıyor. WhatsApp uygulamasında hiçbir şekilde böyle bir durum söz konusu olmadı. Geçtiğimiz yıllarda WhatsApp içerisinde bulunan Instagram benzeri ‘durum’ kısmında reklam çıkabileceği söylentileri olmuştu. Ancak hala uygulama tamamen ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Bu uygulamanın mesajlaşmaları anlık olarak a kişisinden b kişisine gönderebilmesi için dev boyutlarda veri depoları olması gerekiyor. Bu veri depoları çok yüksek fiyatlarla elde ediliyor. Peki ücretsiz bir uygulama nasıl bu maliyetin altından kalkıyor?

 

 

Bir şeye ücret ödemiyorsanız muhtemelen ürün sizsiniz

Bilişim teknolojilerindeki hizmetler için genellikle “bir şeye ücret ödemiyorsanız ürün sizsiniz” mottosu kullanılır. Bu bize aslında tüm sosyal medya platformlarının nasıl ücretsiz hizmet verdiğini açıklayan bir cümledir. Facebook, Google, Instagram, YouTube, Twitter vs. gibi sosyal medya ve internet hizmetlerinin tamamı aslında reklam hedeflemeleri yaparak para kazanıyor. Yani kullanıcıların hareketleri, ilgi alanları, takip ettiği insanlar, yaş aralıkları, cinsiyeti, yaşadığı ülke, yazışmaları gibi bilgileri toplayarak bu metrikler üzerinden kişilere reklam gösterimi yapıyor. Reklam veren şirketler bu sayede hedef kitlelerine nokta atışı olarak ürünlerini ve hizmetlerini pazarlayabiliyorlar. Bu sayede aslında kullanıcı bir ürün haline gelmiş oluyor.

WhatsApp da tam olarak bu şekilde ücretsiz kalıyor. Mesajlaşmalarınız içinde geçen kelimeler yapay zeka tarafından cımbızlanıyor ve Facebook’un reklam motoruna ekleniyor. Daha sonrasında internette gezdiğiniz süre boyunca karşınıza çeşitli reklamlar çıkıyor. Örneğin araba hakkında konuştuysanız bir arkadaşınızla karşınıza ikinci el araba ilanları çıkabilir. Veya tatil planı yapıyorsanız karşınıza otel reklamları çıkmaya başlayacaktır. Bu örnekler sonsuza kadar çoğaltılabilir.

WhatsApp aslında sizin verilerinizi işleyerek ve bu verileri satarak para kazanıyor. Bu sayede ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ediyor. Veri madenciliği sayesinde aslında bu büyük sosyal medya platformları bizi bizden daha iyi tanıma seviyesine ulaşıyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 37
  • sinan 4 yıl önce Şikayet Et
    gelin bip kullanalım birebir aynısı
    Cevapla
  • Pelerinsiz Kahraman 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya hani instagram whatsapp twitter facebook vb. siteler olmasın da yerli sosyal ağlar kuralım bilgilerimiz çalınmasın..
    Cevapla
  • ayar 4 yıl önce Şikayet Et
    Cep telefonu üreticilerine kullanım lisansını satarak kazanıyor . Samsung marka telefonu alırken ödediğiniz paranın bir kısmı içinde yüklü olarak gelen yazılım şirketlerine ödeniyor. Mesela huawei ye whatsap veya youtube yüklü gelmiyor artık. Google lisansı da yok. Telefon fiyatı da bir miktar ucuzlamış durumda. Reklam için whatsapın veri toplaması saçmalık olur. kişisel mesajlardan bu verimli olmaz. O işi google ve youtube yapar. Fakat whatsap istihbarat örgütlerine veri paylaşımı yaparak para kazanabilir. Yapay zeka yazışmalardan insanları fişleme yapar gruplandırır ve oluşturduğu listeleri satar. Türkiyede böyle bir çalışması var mı bilemem fakat amerikada bunu yaptığı kesin.
    Cevapla
  • ... 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda görünen yüzü sadece reklammış gibi olsa da esasen her tür bilginize ulaşıyor. Hali ile sizdeki bir kişinin nasıl kayıt edildiğini ve bir başkasında nasıl kayıt edildiğini de görebiliyor... Dahası isterse ses dinlemeyi de yapabiliyorlar ki bu çok zor değil zaten arka planda çalışıyor. Bir sistemin kaynak kodları yoksa ne yaptığını ancak tersine müh. yöntemleri ile kısmi olarak anlayabilirsiniz. Düşmanı uzakta aramayın derim hepsi cebimizde...
    Cevapla
  • cerdar 4 yıl önce Şikayet Et
    deneyin zor değil konusun bise kılima lazım çok sıcak diyin bi kaç kea tekrarlqyın sonra girşn nete insthrama hemen kilma yı çıkarıe size
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlık 5 markayı böyle ifşa etti! 5 peynir markasında gıda hilesi
En acı görüntü! Grand Kartal Otel'de park halindeki araçlar kaldırılıyor