Bilim insanları dünyadaki en parlak malzemeyi üretti
Danimarkalı ve ABD’li araştırmacılar, katı bir duruma transfer edildiğinde maddelerdeki floresan moleküllerin solmasını önleyen bir yol keşfetti. SMILES adı verilen 'dünyadaki en parlak malzeme'nin güneş enerjisi üretiminde, bilgi ve lazer teknolojilerinde kullanılabileceği belirtildi.
Danimarka’dan Kopenhag Üniversitesi ve ABD’den Indiana Üniversitesi’nden araştırmacılar pozitif yüklü flüoresan boyalardan dünyanın en parlak maddesini yaratmayı başardı.
KATI HALE GEÇTİĞİNDE PARLAKLIĞINI KORUYOR
Dünya genelinde 100 binden fazla floresan boya çeşisi bulunuyor, ancak bunların neredeyse hiçbiri katı malzeme oluşturmak için bilinen yollarla karıştırılamıyor. Boyalar katı bir duruma girdiklerinde 'su verme' eğiliminde olduklarından parlaklık veren flüoresanslarının yoğunluğunu azalıyordu, ancak araştırmacılar bunu önlemenin bir yolunu buldu.
Bu kapsamda, floresandan katı madde yapımında uzun süredir devam eden engelin üstesinden gelmek için küçük moleküllü iyonik izolasyon kafesleri (SMILES) adı verilen yeni bir malzeme sınıfı geliştirildi.
SMILES, renkli bir boyayı, flüoresan moleküllerin etkileşimini önleyen ve parlak kalmalarını sağlayan renksiz ve yıldız şekilli bir molekülle karıştırılarak elde ediliyor.
ÇOK AMAÇLI KULLANIM ALANI
Bilim insanları, parlak malzemeye ihtiyaç duyan herhangi bir sektörde SMILES teknolojisinin uygulanabileceğini açıkladı. Bununla birlikte, Güneş enerjisi hasadı, bilgi teknolojileri, biyo görüntüleme ve lazerler dahil olmak üzere optik özelliklerin tasarlanmasını gerektiren uygulamalar için özellikle uygun olacağıi aktarıldı.
Araştırmanın sonuçları Cell Press dergisinde yayımlandı.
-
Levrok 4 yıl önce Şikayet EtIste bizim ülkede bu tarz teknoloji kesifleri yasanmiyor. Devlet calisiyor, Millet yatiyor. Parasi olan Dükkan aciyor, kimse riske girmiyor.Beğen Toplam 6 beğeni
-
maho 4 yıl önce Şikayet EtEn azından hesap makinesi pilsiz karanlıkta çalışır.Beğen Toplam 1 beğeni