Google, Facebook ve Twitter en büyük sırlarını AB'ye açıklayacak
Avrupa Birliği sosyal medya devlerinin seçmenlerin kararlarını etkilemesini sınırlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vestager, "Demokrasimizin geleceğini ilgilendiren kararların gizli bir şekilde birkaç şirketin yönetim kurulu başkanları tarafından alınmasına izin veremeyiz" dedi.
Facebook, Twitter ve Google gibi teknoloji devlerinin algoritmaları en büyük sırları olarak biliniyor. Avrupa Birliği ise bu algoritmaların açıklanmasını talep edecek.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, internet platformlarındaki kullanıcılara yönelik tavsiyelerin hangi temele dayanarak yapıldığının açıkça belirtilmesi gerektiğini ve AB'de dijital hizmetlerle ilgili yeni yasanın şirketlere şeffaflıkla ilgili yükümlülükler getireceğini söyledi. Vestager, "Demokrasimizin geleceğini ilgilendiren kararların gizli bir şekilde birkaç şirketin yönetim kurulu başkanları tarafından alınmasına izin veremeyiz" dedi.
Seçimleri etkilediği iddia edilmişti
Google, Facebook ve Twitter gibi internet devleri büyük verileri analiz ederek kullanıcılara içerik tavsieyelerinde bulunuyor. Bu şirketlerin başarılı olmalarının sırrı algoritmalarda gizli. Ama aynı zamanda bu algoritmalar günümüzde seçimleri ve dolayısıyla demokrasileri de tehlikeye atabiliyor.
2016 ABD Başkanlık seçimlerinde Cambridge Analytica skandalı sonrası bu konu üzerinde çok fazla araştırma yapıldı. İddialara göre ABD Başkanlık seçiminde Facebook'un verilerini analiz eden Cambridge Analytica şirketi seçimleri etkilemişti. Ayrıca İngiltere'deki Brexit referandumu sonuçlarının da aynı sosyal mühendislik sonucu etkilendiği iddia ediliyor.
Yeni yasa devlere yükümlülükler getirecek
Aralık ayında tamamlanması beklenen yeni yasa tasarısıyla şirketler daha fazla yükümlülük sahibi olacak. Günümüzde sosyal medya ve arama motorları, insanlara hangi ürünleri ve hangi bilgileri tavsiye edeceğine karar veriyor. Bu sayede insanların karar mekanizmalarına etki edebiliyor. Örneğin gördüğümüz reklamların parası kim tarafından ödeniyor ve belli bir reklamın niye bize gösterildiği gibi bilgilerin paylaşılması gerekecek. Yeni yasayla birlikte buna benzer yükümlülükler söz konusu olabilir.
-
İstanbullu 4 yıl önce Şikayet EtÖzellikle seçim süreçlerinde adını sanını bilmediğim,hayatımda hiç okumadığım çamuriyet gazetesi ,sözcü ,evrensel gibi saçma sapan sitelerin haberleri düşüyor google açar açmaz. Türkiye bunu durdurmalıdır.Beğen Toplam 3 beğeni
-
kamilov 4 yıl önce Şikayet EtDoğrudur cep telefonumdan google araması yaparken google haberleri verirken ne hikmetse sözcü, yeniçağ, tele1, halktv internet sitelerinin haberlerini sıralıyor çok nadir haber7 vb. görebiliyoruz.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Analist 4 yıl önce Şikayet EtSosyal medyaya sıkı bir denetim getirilmesi gerektiğini kaç kere yazdım. İlla Avrupa yapacak, sonra biz onlardan görüp yapacağız. Özellikle Twitter, algoritmaları ve sitenin bazı özellikleri sayesinde ülkemizin siyasetini adeta domine ediyor. Sadece seçimler değil, normal zamanlarda da aralıksız bir şekilde insanlar provoke ediliyor. Sürekli yalanlar yayılıyor. Ve insanlar çabucak inanıyor. Bu durumda insanların ferasetine, zekasına, algılama seviyesine işi bırakamazsınız. Kötü niyetlinin ifade özgürlüğü olmaz. Kasıtlı olarak kışkırtanın ifade özgürlüğü olmaz.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Bizans Artıkları 4 yıl önce Şikayet EtBu yabancı sosyal medya özellikle seçim zamanı tamamen bizdeki Bizans artıklarına çalışıyor. Sürekli muhalefetin propagandasını en baş sayfalara koyup duruyorlar. Geçen seçimlerde büyük şehirleri sosyal medya ile aldılar. Türkiye'deki seçimleri sosyal medya belirliyor resmen. Devletimiz bu işe el atsın. Özellikle youtube ve twitter tamamen muhalefete çalışıyor. Herkes yerli ve milli sosyal medya kanallarına abone olup desteklesin arkadaşlar. Her şeyi devletten beklemeyin. Tek yapmanız gereken 2-3 tıklama.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Reis C* 4 yıl önce Şikayet EtSosyal medya da siyaseti yasaklayın Tek Çözüm bu bendece...Beğen Toplam 4 beğeni