Türkiye'nin CERN'ü olacak

Türkiye'deki ilk araştırma amaçlı elektron hızlandırıcısına dayalı bir ışınım kaynağı merkezi olan Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA, ulusal araştırma altyapısına dönüştü.

Türkiye'nin CERN'ü olacak
Türkiye'nin CERN'ü olacak
GİRİŞ 03.12.2020 14:56 GÜNCELLEME 03.12.2020 15:01
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ankara Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, üniversite yönetimi, TARLA araştırmacıları ve akademisyenlerin katılımıyla Senato Salonu'nda protokol töreni gerçekleştirildi.

 

 

Törende konuşan Rektör Ünüvar, vizyoner adımlarla hem ülkelerine hem de insanlığa hizmet ettiklerini belirterek, Türkiye'nin oldukça yüksek bilimsel üretim kapasitesine sahip ve beşeri sermayede dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Geçmişten bugüne "Devrim" arabaları ve uçak üretimi gibi konularla Türkiye'nin gücünün her fırsatta gösterildiğini ifade eden Ünüvar, TARLA'nın da bu anlamda önemli çalışmalara imza atacağına ve CERN gibi konuşulan işler yapan bir merkez olarak anılacağına inancını dile getirdi.

 

 

Niteliği her geçen gün artırmaya kararlı olduklarını vurgulayan Ünüvar, "TARLA da artık ulusal araştırma altyapısı olarak tanımlanarak bilim ve endüstriye sağlayacağı altyapıyla bilim insanlarının araştırmaları neticesinde geliştirdiği inovatif teknolojinin endüstri ve sanayiye aktarılması için aracı olacak. Bu vesileyle ülkemizdeki bilimsel araştırmaların endüstri ve sanayiye uygulanması ve teknolojiye dönüştürülmesi yönünde önemli adımlar atılacak." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki tek hızlandırıcı tabanlı araştırma altyapısı

Bulunduğu konum itibarıyla Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz ülkeleri arasındaki coğrafi boşluğu tamamlayacak özelliğe sahip TARLA, bölgede tek hızlandırıcı tabanlı araştırma altyapısı olma niteliği taşıyor.

Hızlandırıcı tabanlı bir araştırma altyapısı olarak TARLA'nın benzerleri ile küresel ölçekte rekabet edebileceği, yerli sanayinin katma değeri yüksek teknolojilerde yetkinliğini ve teknik uzmanlığını artırarak sosyoekonomik gelişimine büyük katkı sunacağı, ürettiği elektron demeti ve ışınım kaynakları ile enerji, uzay teknolojileri, nükleer teknolojiler, sağlık bilimi ve teknolojileri, savunma ve malzeme bilimi gibi stratejik alanlarda modern araştırmaların Türkiye'de de yapılmasına olanak sağlayacağı öngörülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Türk Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    Eh artık toryum santrali araştırmalarına dönsek de Engin ARIK hocanın kemikleri sızlamasa haa, ne dersiniz?
    Cevapla
  • Çeliktepeli 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen birader bizde bekliyoruz ama bizim akademisyenlerin çoğu siyasetle meşgul maalesef
    Cevapla
  • Avşar 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu günleri görmek ne güzel. Bilimde bizimde birşeyler yapmamız, çalışmamız insana gurur veriyor. Allah razı olsun emeği geçenlerden.
    Cevapla
  • Dermanbey Anadolu 4 yıl önce Şikayet Et
    Masallah Ankara Belediyesi calisiyor :-))))
    Cevapla
  • Mehmetçik 4 yıl önce Şikayet Et
    Maşaallah universitelerin yaptığına bak. Mitingçi gerici ve yobaz dinozorların ayiklanmasindan sonra işe yarar hale geldiler elhamdülillah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Facia göz göre göre gelmiş! Otel çalışanından kan donduran sözler! Çocuk seslerini...
Son dakika haberi: Ümit Özdağ tutuklandı! Savcılıktaki ifadesi ortaya çıktı