WhatsApp ne istiyor? Plan 4 yıldır masada

Tüm hafta, sosyal mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın veri paylaşımıyla ilgili getirdiği yeni kuralları konuştuk. Şirket, verilerini paylaşmayan kullanıcılarına yasak getirecek ve bu uygulama da 8 Şubat’ta başlayacaktı. Gelen tepkiler üzerine şirket frene bastı ve yürürlük tarihini Mayıs ayına çekti.

WhatsApp ne istiyor? Plan 4 yıldır masada
WhatsApp ne istiyor? Plan 4 yıldır masada
GİRİŞ 17.01.2021 07:52 GÜNCELLEME 17.01.2021 07:52
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Şirket bu kararı “Yeniliği daha iyi anlatabilme” gerekçesiyle aldığını duyurdu. Yani WhatsApp geri adım atmıyor, kararını şimdilik erteliyor. Zaten şirketin geri atması da az bir ihtimal olarak görülüyor, zira 2014’te WhatsApp’ı alan Mark Zuckerberg’in (Facebook’un kurucusu) veri paylaşımıyla ilgili planı yaklaşık 4 yıldır masada.

Erteleme kararı gelmeden önce bu konuyu iletişim uzmanı Serdar Kuzuloğlu ile konuştum. Kuzuloğlu, “Bu plan 2017’den beri masadaydı, bastırılmıştı, 2019’da ayyuka çıktı, Mark Zuckerberg bunu yürürlüğe koymak istiyor” dedi.

'YETERİNCE PİŞTİ'

Kuzuloğlu, Facebook WhatsApp’ı satın aldıktan sonra, WhatsApp’ın iki kurucusu Brian Acton ile Jan Koum’un, 2017 ve 2018’de art arda ayrıldıklarını hatırlatıyor. Bu istifaların gerekçesi ise iki ismin mahremiyet konularında Zuckerberg ile fikir ayrılığına düşmeleriydi. Hatta Acton, 850 milyon dolarını yakarak şirketten ayrıldı.

Kuzuloğlu’nun verdiği bilgiye göre o dönem Facebook hisseleri iki günde yüzde 9 oranında düşmüş, şirket 50 milyar dolara yakın değer kaybetmişti. Bu görüş ayrılıkları yüzünden yaşanan değer kaybına rağmen Zuckerberg planlarından vazgeçmemişti. WhatsApp’ın bugün kullanıcıları zorladığı uygulama kamuoyunca 2019 yılında duyuldu. Kuzuloğlu süreci “Plan yeterince piştiği gerekçesiyle yürürlüğe konuluyor” sözleriyle anlatıyor.

ZUCKERBERG NE İSTİYOR?

Zuckerberg, 2012 yılında aldığı Instagram gibi WhatsApp’ın da hızlı büyümesini istiyordu. Para kazanma baskısıyla hedeflenen reklamları göstermek ve ticari mesajlaşmayı kolaylaştırmak istiyordu. Facebook için reklam eşittir kullanıcı bilgileriydi. Bu durum, WhatsApp kurucularının “reklam yok” sloganı ve şifreleme sistemiyle çelişiyordu.

Acton Facebook’tan ayrıldıktan sonra verdiği bir röportajda görüş ayrılıklarını “Zuckerberg başından itibaren WhatsApp kullanıcılarıyla sohbet etmek için işletme araçları satmak istedi. İşletmeler kurulduktan sonra da bunları analiz edecek araçlar da satacaktı. Ancak WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemesi buna engel teşkil ediyordu. Facebook şifreyi kırmayı planlamıyor ancak yöneticileri WhatsApp kullanıcılarına şifreyi kırmadan (yani mesajların içeriğini görmeden) analitik sezgi sunmanın yollarını araştırıyor” diye anlatmıştı. Acton, Zuckerberg ile yaşadığı görüş ayrılığı sonrası, O’na “Yapmak istemediğim şeyleri yapmak istiyorsun, yolundan çekiliyorum” diyerek şirketten ayrılmıştı.

Peki şirketin Mayıs ayına ertelediği kararı devreye girerse ne olacak? Serdar Kuzuloğlu, “Bilgilerimiz zaten paylaşılıyordu. Yeni dönemde olacak olan şey, Facebook kendine ait bütün uygulama ve platformlardaki bilgileri birbiriyle eşleştirecek. Bunu da resmi olarak yapabilecek. Facebook’ta yeni bebeği olmuş bir arkadaşımızın paylaşımını beğendiğimizde, Instagram’da onunla ilgili paylaşımı gösterme konusunda biraz daha öncelik tanıyor. Bunun WhatsApp tabanlı senaryoları karşımıza çıkacak. Kiminle temasa geçiyoruz, arkadaş grubumuz kimlerden oluşuyor buna bakılarak reklam çalışmaları için pratikler denenecek” diyor. 

WhatsApp:

Kuruluş: 2009
Kurucu: İki eski Yahoo çalışanı Brian Acton ve Jan Koum
Merkezi: ABD
Kullanıcı sayısı: 2 milyar
Piyasa değeri: 84.4 milyar dolar (tahmini)

Aşı sırası uzun

Çin’den alınan 3 milyon doz Sinovac aşısı Aralık ayında Türkiye’ye getirilmişti. Bu hafta da incelemenin ardından acil kullanım onayı verildi ve aşılama nihayet başladı. İnaktif aşı iki doz halinde yapılacak ve bu da ilk etapta ancak 1.5 milyon kişinin aşı olabileceği anlamına geliyor.
Bu hafta içinde aşılama takvimi için belirlenen gruplar da netleşti. Buna göre aşılamanın birinci aşamasında A grubunda sağlık çalışanları, B grubunda yaşlı engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü kişiler yer alıyor. Ancak burada da bir sıralama var: 85 yaş üstü, 80-84 yaş, 75-79 yaş, 70-74 yaş, 65-69 yaş şeklinde... Bu tabloda, ilk etapta kullanılacak 3 milyon doz aşı, sağlık çalışanlarından sonra ancak 85 yaş ve üstüne yetebilecek gibi duruyor.

YORUMLAR 3
  • göstergpcünü 3 yıl önce Şikayet Et
    milli bip den chat kaldirilsin sadece ses video yazdi kalsin lite version ciksin sadece ce ve sadec bu özelikler daha ne isiniz var ecdebi app apk ile al sana yerli milli verin kimse dokumamaz o zaman
    Cevapla
  • Ayna 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde siler gideriz.
    Cevapla
  • battaal 3 yıl önce Şikayet Et
    uzatmasının sebebi yeni kodlama yapıyorlar izinsiz veri alma parti parti kıssa doküman için diyagram geliştiriyorlar adamların geri çekildiğine aldanmayın girmediğiniz saatlerde veri çekiyorlar saat rotasyonu incelemeleri var adamların elinde siz uyumken otomatik devreye giriyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Eşi benzeri yok! İşte dünyanın en uzun menzilli füzesine sahip olan ülke!
Tutuklaması gerekirken davet etti! AB ülkesinden skandal Netanyahu daveti