Şaşırtan bilimsel sahtekarlıklar

Bilim dünyasında bilimsel sahtekârlıklar ilk kez panel konusu oldu. İTÜ'de yapılan panelde, katılımcılar birbirinden şaşırtıcı bilimsel sahtekarlık örnekleri sundu.

Şaşırtan bilimsel sahtekarlıklar
Şaşırtan bilimsel sahtekarlıklar
GİRİŞ 13.03.2008 05:10 GÜNCELLEME 13.03.2008 05:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'de salı günü 'Bilim ve Etik Paneli: Akademik Yolsuzluklar, Akademide Teknolojinin Kötüye Kullanımı, Bilişim Suçları, Güncel ve Geçmişteki Örnekler' adıyla gerçekleştirilen panelde katılımcılar birbirinden şaşırtıcı bilimsel sahtekarlık örnekleri sundu.


Prof. Dr. Tayfun Akgül şu olayı anlattı: 2006'da öğrencileri Prof. Akgül'e bir internet sitesinde duyurusu yapılan Prag'daki bir konferansa katılmak istediklerini söyledi.


Durumdan kuşkulanan Prof. Akgül, adı bile hiçbir anlama gelmeyen 'S.R. Baueguet, H.O Aggeulo' takma adlı yayını konferansın hakem kuruluna onaya yolladı.


Prof. Akgül, 'Makalede Vivaldi gibi ölmüş bestecilere gönderme yaptık aldıran olmadı' dedi.


Prof. Dr. Hasan Yazıcı, Prof. İhsan Doğramacı'ya ait 'Annenin Kitabı' isimli eserin bir bölümünün Amerikalı bir yazarın kitabından çalıntı olduğunu ortaya çıkardı diye tazminat ödemeye mahkûm edildiğini söyledi.


Panelde 'Makaslayarak Yükselenler' isimli sunumu yapan Prof. Dr. Nurettin Bilici ise kendisinden ilk bilgi aşıran kişinin eski bir DTP müsteşarı olduğunu kaydetti.


Gazeteci Murat Bardakçı da 'Journal of Applied Mechanics' adlı dergide yayınlanan bir makalenin Yıldız Teknik Üniversitesi'nin dergisinde 36 yıl sonra aynen tercüme edilerek imzasıyla çıktığını anlattı.


Sabah

YORUMLAR 6
  • engin musaoğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Bilim hırsızlığı. Bilim hırsızlığının gasp ile aynı muamele göresi gerekmektedir. Bu da bir şekilde gasp tır.
    Cevapla
  • ülkü atakul 16 yıl önce Şikayet Et
    . ya ben asıl aya ilk ayak basan insanın fotoğraflarının gerçek dışı olduğunun kanıtlanmasıyla hayrette kaldım.o fotoğraf ayda filan çekilmemiş düşüne biliyormusunuz...ya ıspanaktaki demir oranınında yapılan hataya ne demeli.bilim bilim diye ilahlaştırıp dursun hala birileri
    Cevapla
  • empatik OSMANLI 16 yıl önce Şikayet Et
    Neler var neler?. Benim duyduklarımdan: - Adam konferansta hakem, kendine gelen bütün makaleleri reddediyor. Neden? Çünkü kabul ederse kendi gönderdiği makalenin kabul edilme şansı azalacak! - Hakem kendine gelen makaleyi yine reddediyor. Neden? Kendisi de o konuda çalışıyor. Yayınlanmamış makaleden fikir araklayıp kendininmiş gibi daha sonra... - Hakem bu sefer kabul edecek, ancak \"şu şu makalelere atıf yapılmamış, düzeltin\" diyor. O makaleler arasında kendininki de var!! ... neler neler... yaşamayan bilmez!
    Cevapla
  • furkan dursun 16 yıl önce Şikayet Et
    Evrim teorisi sahtekarlığı. bilimde en büyük sahtekarlık EVRİM TEORİSİdir 150 yıldır insanlığı kandırıyor,ideolojik sebeplerden dolayı ayakta tutlumaya çalışılan bir sahtekarlıktır,insanlık tarihinde kara bir lekedir evrim teorisi. Adnan Oktar olmasaydı bu yalan devam edip gidicekti.
    Cevapla
  • modern müslüman 16 yıl önce Şikayet Et
    TARİHİN EN NÜYK BİLİM SAHTEKARLIĞI EVRİM TEORİSİDİR. 150 yıldır gerçekmiş gibi anlatılmış, dahası sözde delillerle, sahte fosillerle, insanlar kandırılmış, Allah\'ın varolmadığına inandırılmaya çalışılmıştır. Oysa Yüce Allah varlığının delillerini her yede biz egösteriyor. Bir sineğin kanadını 500 kez çırpması tesadüfle açıklayamazsınız. Yer milyonlarca yıllık fosillerle dolup taşıyr, yer gök ALLAH var diyor, bilim evrimcileri asla affetmeyecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konya'da yeni kayıt yaptıran üniversite öğrencilerine toplu ulaşım 10 gün ücretsiz
Arda Turan'ı sinirlendiren soru!