Akıllı telefonları ve bilgisayarları binlerce kat hızlandıracak teknoloji geliştirildi

Bilim insanları bilgisayar ve akıllı telefonları binlerce kat hızlandırabilecek dünyanın en küçük mikroçipini tasarladı. Yeni geliştirilen teknolojinin hem doğa dostu hem de sürdürülebilir olduğu belirtildi.

Akıllı telefonları ve bilgisayarları binlerce kat hızlandıracak teknoloji geliştirildi
Akıllı telefonları ve bilgisayarları binlerce kat hızlandıracak teknoloji geliştirildi
GİRİŞ 22.02.2021 09:34 GÜNCELLEME 22.02.2021 09:34

İngiltere Sussex Üniversitesi'nden bilim insanları, şimdiye kadarki en küçük mikroçiplerin grafen ve diğer 2D malzemelerden bir tür "nano-origami" tekniği kullanılarak yapılabileceğini buldu. Bu nanomateryal gelişmeler, bilgisayarların ve telefonların binlerce kat daha hızlı çalışmasını sağlayabilir.

ACS Nano dergisinde yayımlanan çalışma sonuçlarına göre araştırmacılar, elektron akışını etkileyen bükülmeler yaratarak bir grafen katmanında transistör gibi davranmasını sağladılar. Malzeme çok ince olduğu için transistörün bir silikon çiptekinden yaklaşık 100 kat daha küçük olduğu belirtiliyor.

Bilgisayar çipleri daha küçük ve daha hızlı olacak

Sussex Üniversitesi Matematik ve Fiziksel Bilimler Okulu'ndan Profesör Alan Dalton, yaptıkları işlemi "Bir grafen katmanında mekanik kıvrımlar yaratıyoruz. Bu, biraz nano-origami gibi" ifadeleriyle tanımladı.

Teknolojinin öneminden de bahseden Dalton, "Bu nanomateryalleri kullanmak bilgisayar çiplerimizi daha küçük ve daha hızlı hale getirecek. Bilgisayar üreticileri artık geleneksel yarı iletken teknolojisiyle yapabileceklerinin sınırında oldukları için bunun gerçekleşmesi oldukça kritik. Sonuçta bu, gelecekte bilgisayarlarımızı ve telefonlarımızı binlerce kat daha hızlı hale getirecek" dedi.

Yeni teknoloji üzerinde çalışmaya devam eden araştırmacılar, 5 yıl içerisinde işlevsel bir prototip çipe sahip olmayı umuyorlar.

KAYNAK: WEBTEKNO, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili çarpıcı sigorta gerçeği ortaya çıktı!
Bakanlığın ifşa ettiği ürün sayısı bini geçti