Cumhurbaşkanlığı'ndan yerli uygulama vurgusu: Dünya GAFAM'dan büyüktür

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” sözlerini dijital dünyaya uyarlayarak “dünya GAFAM’dan büyüktür. Yani Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. Dünya bunlardan büyüktür. Bu GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yerli uygulama vurgusu: Dünya GAFAM'dan büyüktür
Cumhurbaşkanlığı'ndan yerli uygulama vurgusu: Dünya GAFAM'dan büyüktür
GİRİŞ 28.02.2021 16:00 GÜNCELLEME 28.02.2021 16:00
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, TRT Akademi dergisi, ocak sayısına bir röportaj vererek dijital veri güvenliği tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Koç, dijital dünyada tekel haline gelen GAFAM’ın (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) yerli ve milli muadillerinin yapılması gerektiğine dikkati çekti. Koç şu şekilde konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman diyor ya, 'Dünya beşten büyüktür'diye, ben de dijital anlamda onun bir benzerini söylüyorum: Dünya GAFAM’dan büyüktür. GAFAM, yani Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. Google, bizim bütün arama sistemlerimizi biliyor. Apple hem bilgisayarımızı hem telefonumuzu biliyor. Biyometrik verilerimizin dışında parmak izlerimizi de aldı. Facebook, kimi sevip sevmediğimizi ne yiyip ne içtiğimizi bile biliyor. Amazon, nasıl alışveriş yaptığımızı, hangi filmleri izlediğimizi neyi sevip sevmediğimizi biliyor. Microsoft, kullandığımız bütün işletim sistemlerimizin bilgisine sahip."

Toplumsal veriler büyük bir değere dönüşebiliyor

ankaragazetecisi sitesinde yer alan habere göre; "Ofis" olarak mottoları çok sevdiklerini dile getiren Ali Taha Koç, "Kamu verisini elmasa dönüştürmek. ‘Bizim verimizin ne önemi var’ diyebilirsiniz. Sizin köşe başındaki bakkaldan aldığınız ürünün verisinin bilgisi sizin için önemli olmayabilir. Ancak bunları bütün insanların verilerini topladığımızda, o caddede herhangi bir yeni bir marketin açılıp açılamayacağı, reklam olup olamaması gibi çok farklı bir boyuta ulaşabiliyor. Kişisel veriler değil, külliyen toplumsal veriler toplandığı zaman büyük bir değere dönüşebiliyor" diye konuştu.

YORUMLAR 40
  • Terazi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu şimdi," insanımızı gavurun tasallutundan kurtaralım nefes alsın rahat etsin huzur bulsun" projesi değil, "biraz da BİZ SÖMÜRELİM" projesi, bu nası bi GAFA hacı?
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet yaparsınız da yaygınlaşmaya başlayıp dünyada yeterince dikkat çekince de Amerikalının biri gelir çocuğuna verdiği bayram harçlığıyla satın alır gider. Bu karşılıksız basılan dolarla mücadele etmeniz çok zor.
    Cevapla
  • HAKAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizin müthiş potansiyeli var, yeterki İNANALIM yapamayacağımız hiç bir şey yoktur...
    Cevapla
  • Hyr 3 yıl önce Şikayet Et
    e yapın da görek ben 15 yıl önce yapın dedim. ben ilk facebook dediğimde facebook diye bir şey yoktu. bu dünyanın geçer akçesi akıl değil başka birşey. o da soyguncu ve haydutlarda çok.
    Cevapla
  • reis 3 yıl önce Şikayet Et
    artık yeter vakitten tez yok gayri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...
Türkiye'ye yardım çağrısı! Başkentleri için metrobüs istediler