Dev kara delik saatte 177 bin km hızla ilerliyor

Dünya'dan 230 milyon ışık yılı uzakta devasa bir kara deliğin saatte yaklaşık 177 bin kilometre hızla galakside yol aldığı ortaya çıktı.

Dev kara delik saatte 177 bin km hızla ilerliyor
Dev kara delik saatte 177 bin km hızla ilerliyor
GİRİŞ 16.03.2021 13:03 GÜNCELLEME 16.03.2021 13:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sonuçları "Astrophysical Journal" dergisinde yayımlanan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinden araştırmacıların çalışmasında, süper kütleli kara deliklerin evrendeki hareketleri incelendi. 

Çalışma kapsamında 10 uzak galakside araştırma yapan bilim insanları, galaksilerden birindeki kara deliğin hareket ettiğini belirledi.

Dünya'dan 230 milyon ışık yılı uzakta bulunan "JO437+2456" adlı galaksinin merkezinde, kütlesi güneşin 3 milyon katından büyük olan devasa bir kara deliğin saatte yaklaşık 177 bin kilometre hızla hareket ettiğini tespit eden bilim insanları, bu hareketin nedenine ilişkin teoriler ortaya koydu.

Bilim insanları, hareketin, bir süper kütleli kara delikten iki süper kütleli kara deliğin doğmuş olmasından ya da iki kara deliğin birleşerek yeni bir kara delik oluşturmasından kaynaklanmış olabileceğini kaydetti. 

Öte yandan bilim insanları, kara deliğin, gezegen ya da gök cismi etrafında dönmeyen ancak kütlelerinin eşit ya da birbirine yakın olması nedeniyle birbiri etrafında dönmesi durumu olarak tanımlanan "ikili sistem"e sahip olma ihtimali üzerinde de duruyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • SORU 3 yıl önce Şikayet Et
    Sinemadaki insanlar önerindeki görüntünün düştüğü beyaz perdeye değil de arkalarına dönüp, o görüntünün kaynağı olan projeksiyondan çıkan ışığa baksalar ne görürler?
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Atmosferdeki hortumlar ne kadar doğalsa uzaydaki karadelikler de o kadar doğaldır, benzer fiziksel kurallara göre harekete geçer, iki ortamdaki dengesizliği giderene kadar çalışır ve dengeye ulaşınca durur. Atmosferin üst kısmındaki soğuk ve ağır hava ile atmosferin alt kısmındaki sıcak ve hafif hava arasındaki fark o kadar artar ki denge bozulur, üstteki ağır hava hızla aşağıya inerken alttaki sıcak hava da hızla yukarı çıkmaya başlar ve denge sağlanana kadar yerde ne varsa emip atmosferin üst tabakalarına püskürtür. Karadelikler de ay şekilde dengesi bozulan iki farklı ortam arasında hortum gibi çalışır ve denge oluşana kadar görünen uzaydan emdiği maddeleri görünmeyen uzaya taşır ve yayar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trump'ın adayı duyurdu: ABD askerleri Suriye'de olmamalı, İran bunu yaparsa Türkiye de...
Kritik haftaya girdik! Faiz indirimi kapıda mı?