'Deepfake' uygulamalarla kandırılmamak elde değil! Uzmanı uyardı

Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, deepfake (derin sahtelik) videolarla sanal zorbalıkla karşılaşmamak için vatandaşların dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

GİRİŞ 09.05.2021 19:16 GÜNCELLEME 09.05.2021 19:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, deepfake (derin sahtelik) videolarla sanal zorbalıkla karşılaşmamak için sosyal medyaya fotoğraf ve video yüklerken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

"Deepfake" uygulamalarına karşı sosyal medyada dikkatli olunması uyarısı

Doç. Dr. Kamer, AA muhabirine, yapay zeka ve makine öğrenmesinin dünyada son dönemde oldukça popüler teknolojiler haline geldiğini söyledi.

Yapay zekanın çok çeşitli uygulamaları olduğuna işaret eden Kamer, "Uygulamalardan bir bölümü artık tehlike olarak nitelendirilebilir. Tehlike olarak nitelendirilen uygulamalardan biri 'deepfake." dedi.

SAHTE VIDEOLAR NASIL HAZIRLANIYOR

Uygulama kullanılarak sahte videolar hazırlanabildiğinin altını çizen Kamer, insan yüzünün değiştirilip fotoğraf ve videolar hazırlanabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Deepfake, iki teknoloji sayesinde çalışıyor. İlki yapay zeka teknoloji, ikincisi makine öğrenmesi denilen sistem. Bir insanla ilgili video oluşturmak istiyorsanız, gerçekçi olabilmesi için elinizde 5 bin görüntü olması gerekiyor. Özellikle yapay zeka teknolojisi ve makine öğrenmesi ile hazırlanan videoların gerçeklikten ayrılması zor. Ne kadar çok fotoğraf kullanırsanız o kadar gerçekçi oluyor. 2017 yılından beri kullanılmaya başlanan bir uygulama. Beraberinde siber güvenlikle ilgili problemleri açığa çıkarıyor.
İnternet ortamına sızdırılan videolar görüntü sahiplerinin itibarsızlaştırılmasına veya iş yeriyle ilgili bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor. Uygulama nedeniyle dolandırıcılıklar, sahte kanıtlar, hileli rekabetler ortaya çıkabilir. Bu tür uygulamalar maalesef giderek artıyor."

"Deepfake" uygulamalarına karşı sosyal medyada dikkatli olunması uyarısı

Kamer, geçmişte Fransız bir bakanın videoları kullanılarak iş adamının dolandırıldığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Deepfake ile ilgili verilecek en çarpıcı örneklerden biri, İsrailli 3 siber korsanın bir iş adamını dolandırması ile karşımıza çıkıyor. Fransız bakanın görüntülerinin sosyal medya veya internet ortamında fazla olmasından yararlanan korsanlar, birçok farklı açıdan görüntüleri elde edip bakanın videosunu oluşturuyor. İş adamını bakan kılığında kandırarak oldukça yüklü bir para elde etmişler."

DEEPFAKE VİDEO SAYISI GÜNÜMÜZDE 20 BİNLERI GEÇTİ

Sanal dünyada sahte video sayısının hızla arttığını vurgulayan Kamer, "2019 yılı verilerine göre 15 bin deepfake video olduğu görülüyor. Bu rakam az gibi görülse de aslında az değil. Uygulamaları kullanmak o kadar kolay değil ama yapay zeka ve öğrenme teknolojisinin gelişmesiyle kolaylaşmaya başladı. Deepfake video sayısı günümüzde 20 binleri geçti." diye konuştu.

Sosyal medyada sık sık fotoğraf ve video paylaşanlara uyarıda bulunan Kamer, "Günden güne fotoğraf paylaşma sayımız artıyor. Yapay zeka teknolojileri ve deepfake uygulamasıyla siber zorbalıkla karşılaşmak istemiyorsanız, fotoğraflarınızı paylaşırken iki kez düşünün." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam bunlar yapılabilirde caydıcı sıradışı cezalar verilmeli bunları yapanlara örneğin iki parmağını kesmek tekrar ederse kolunu kesmek gibi. Onunda sahtesini yapsınlar taksınlar hadi bakalım.
    Cevapla
  • ARİF 3 yıl önce Şikayet Et
    tamam da örnekteki en acemice yapılan
    Cevapla
  • Gölge 3 yıl önce Şikayet Et
    Küreselcileein şımarık çocuğu Elon Musk. Bir o kadar da aptal birisi, zeka seviyesi de düşük bir insan
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rams Park'ta tartışmalı kararlar! Bu pozisyonlar geceye damga vurdu
Ferdi Tayfur'a veda! Gözyaşları sel oldu