Kör adam genetiği değiştirilmiş mikropla görmeye başladı

Bilim insanları tarafından 58 yaşındaki görme engelli bir kişiye genetiği değiştirilmiş -mikrop enjekte edilerek kısmen görmesi sağlandı.

Kör adam genetiği değiştirilmiş mikropla görmeye başladı
Kör adam genetiği değiştirilmiş mikropla görmeye başladı
GİRİŞ 25.05.2021 15:02 GÜNCELLEME 25.05.2021 15:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fransa’da görme engelli bir hasta test aşamasındaki bir yöntemle görmeye başladı. Alg (su yosunu) proteinleri, insanların görüşünü belli bir ölçüde geri kazandırıyor. Bilim insanları, bu bilgiden yararlanarak halihazırda kullanılan bir tedavi tekniğini geliştirdi. İlk denemeler uzun bir bekleyişin ardından başarılı sonuçlarını gösterdi.

Optogenetik, gözün arkasındaki hücreleri kontrol etmek için proteinleri kullanan bir yaklaşım. Zaten optogenetik yaklaşımı bilim insanları, parkinson ve felç tedavilerinde araştırıyor. Yeni bir çalışmaya göre, tamamen kör bir adam, alglerdeki ışığı algılayan proteinler sayesinde kısmen görmeye başladı.

Nature Medicine‘deki makaleye göre, görme engelli adama 40 yıl önce, retinanın yüzeyindeki ışığı algılayan hücrelerin ölümüne yol açan retinitis pigmentosa teşhisi kondu. Araştırmacıların, kimliğini açıklamadıkları adam Paris’te tedavi oldu.

Gece körlüğü (tavuk karası) ya da bilimsel adıyla retinis pigmentosa, dünya çapında iki milyondan fazla insanı etkiliyor. Ancak tam körlük nadir görülmesine rağmen, hasta son yirmi yıldır hiç görmüyordu.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BİR MİKROP KULLANILDI

Optogenetik, alglerdeki channelrhodopsins isimli ve ışığa tepki olarak davranışlarını değiştiren proteinlere dayanıyor. Bu teknikte bilim insanları, kişinin ışığı algılaması için mikropları kullandı. Araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş mikropları hastanın gözüne enjekte etti.

Ardından görme engelli adam, özel bir gözlük kullanmaya başladı. Bu gözlükte, ışığın doğru dalga boyunu gözün arkasına yansıtmak için önünde bir video kamera ve arkasında bir projektör var.

Gözde yeterince yüksek seviyelerde rodopsin (ışığa duyarlı reseptör proteini) oluşması aylar sürdü. Uzun bir bekleyişin ardından bir gün hasta, tedavinin işe yaradığını yürüyüş sırasında anladı. Aniden bir yaya geçidinin şeritlerini görmeye başladı.

KAYNAK: SHİFTDELETE, HABER7
YORUMLAR 1
  • RED 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım devamı gelir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meclis'te gülümseten anlar! Süleyman Soylu kahkahaya boğuldu...
İstanbul'da DEM Partili iki ilçe yöneticisi tutuklandı