Akıllı telefonlar bizi nasıl dinliyor?

Akıllı telefonların kullanıcıları dinlediği yıllardır bilinen bir gerçek. Teknoloji devi şirketler bu durumu inkar etse de internette onlarca test videosu bulunuyor. Peki akıllı telefonlar bizi nasıl dinliyor?

Akıllı telefonlar bizi nasıl dinliyor?
Akıllı telefonlar bizi nasıl dinliyor?
GİRİŞ 11.06.2021 12:56 GÜNCELLEME 11.06.2021 12:58
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Haber7.com/Mustafa Kalkan

Hepimizin başına gelmiştir; bir arkadaşımızla konuşurken söylediğimiz şeylerle ilgili reklamlar akıllı telefonumuzda karşımıza reklam olarak çıkıyor. Bazı durumlarda bu tuhaf durumu açıklamak kolay olabiliyor. Örneğin bir tatile gitmeden önce veya bir ayakkabı almadan önce o ürünle ilgili Google’da aramalar yaptığımız için bu reklamlarla karşılaşabiliyoruz. Evlilik öncesi gelinlik arayan birisinin karşısına bebek ürünleriyle ilgili reklamların çıkması gibi durumlarda söz konusu olabiliyor. Bunun nedeni ise Google’ın sizin evlenip çocuk sahibi olma ihtimalinizi filtrelemesi olarak kabul edebiliriz.

Siber saldırılardan korunmak için 9 adımSiber saldırılardan korunmak için 9 adım

Ancak bazı durumlar oldukça ilginç reklamları karşımıza çıkarabiliyor. Örneğin daha önce hiç Sushi yemediniz ve hiç bu konu hakkında arama yapmadınız diyelim. Bir arkadaşınız size önceki hafta gittiği Sushi restoranından bahsetmeye başladı. Bu konuşmanın üzerine karşınıza sushi restoranlarının reklamlarının çıkması biraz tuhaf bir durum oluşturabiliyor.

Bu tür hikayelere günümüzde oldukça sık rastlıyoruz. Bu nedenle internet arama motorları ve sosyal medya devlerinin akıllı telefon mikrofonlarıyla bizi dinlediğini düşünmeye başlıyoruz. Bunu isterseniz kendiniz de test edebilirsiniz. Bu sayede akıllı telefonların bizi nasıl dinlediğini sizlerde deneyimlemiş olacaksınız.

AKILLI TELEFONUNUZ YANINIZDAYKEN DAHA ÖNCE ARAMADIĞINIZ BİR KELİME SÖYLEYİN

Deney için gerekli materyaller internete bağlı bir akıllı telefon ve daha önce arama yapmadığınız bir konu olabilir. Arkadaşınızla veya ailenizden bir bireyle telefonlarınızı masaya bırakın ve daha önce hiç bahsini açmadığınız ve arama yapmadığınız bir konuda konuşmaya başlayın. Örneğin evcil hayvan sahibi olmadığınız varsayalım ve papağan kafesleri hakkında konuşmaya başlayın. Mesela durduk yere ‘bir kuş kafesi almak istiyorum’, ‘papağan yemi fiyatları nasıl acaba?’ gibi cümleler kurun.

Uzun bir süre bu konu hakkında konuştuğumuzda karşımıza bu konular hakkında reklamlar çıktığını gözlemlemeye başlıyoruz. Hatta bir Youtuber canlı yayında bu durumu test etti. Google açıkken canlı yayında köpek oyuncaklarından bahseden Youtuber’ın karşısına kısa bir süre sonra köpek oyuncaklarıyla ilgili reklamlar çıkmaya başladı. Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

PEKİ AKILLI TELEFONLAR BİZİ NASIL DİNLİYOR?

Asıl sorumuza geri dönecek olursak akıllı telefonlarımızın bizi dinlediğini hiçbir şirket kabul etmese de dinlendiğimizi deneyimleyebiliyoruz. Bu konuyla ilgili olarak birkaç farklı görüş ve yöntem mevcut. Bunlardan ilki akıllı asistanlar aracılığıyla aktif dinleme yapılması olarak öne çıkıyor. Siri, Google Asistan, Alexa, Cordana gibi akıllı asistanlar akıllı telefonlarımızda yüklüyse belli anahtar kelimelerle aktif hale gelerek bizi dinlemeye başlıyor. Daha sonrasında konuştuğumuz konuları cımbızla çekerek bu kelimeler hakkında karşımıza reklamlar çıkmasını sağlıyor.

Bir diğer yöntem ise kullandığınız internet ağıyla alakalı diyebiliriz. Örneğin iş yerindeyken bir arkadaşınızla zigon sehpalar hakkında konuştunuz ve arkadaşınız bu konu hakkında internette aramalar yapmaya başladı. Siz arama yapmasanız bile aynı ağı kullandığınız için iş yerinizdeki bilgisayarınızda aynı ağı kullandığınız için mobilya mağazalarının reklamlarını görebilirsiniz.

Teknoloji devleri sürekli olarak bizi dinlemediklerini belirtseler bile bu tür olaylar internette sürekli olarak dile getiriliyor. İnternete bağlı tüm cihazlar aslında reklam göstermek ve bize bir şeyler satabilmek için aramalarımızı, yazışmalarımızı ve konuştuklarımızı bir şekilde filtreliyor.

DİNLENMEMEK MÜMKÜN MÜ?

İnternete bağlı tüm cihazlar bir şekilde büyük arama motorları ve sosyal medya şirketleri tarafından takip ediliyor. Bu konuyla ilgili yakın gelecekte büyük regülasyonların yapılması gerekebilir. iOS 14.5 ile gelen uygulama şeffaflığı takibi özelliğinin bu tarz dinlemelerin önüne geçmesi için ilk adım olabileceğini umut ediyorum. Apple’ın uygulama takibi şeffaflığı özelliği en çok Facebook tarafından eleştirilmişti. En büyük reklam sağlayıcılarından biri olan Facebook kullanıcı bilgilerine erişimin kısıtlanması nedeniyle kişiye hedeflenmiş reklamlar sunmakta zorlanmaya başlayacak. Benzer bir özellik Android tarafında da geliştiriliyor ve muhtemelen Android 12 ile kullanıma sunulacak. Bu regülasyonlar sayesinde kişiselleştirilmiş reklam adı altında aramalarımız, yazışmalarımız ve konuşmalarımız filtrelere takılmayabilir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 42
  • İRFAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Son zamanlarda tüm bankaların yeni uygulaması olan yüz tanıma uygulaması, bankacılık işlemleriUYGULAMA İŞLEMİ.BU İŞLEM ÜÇÜNCÜ KİŞİLER TARAFINDAN SİZİN BU YÜZ TANIMA SİSTEMİ SAYESİNDE SİZİN DNA YAPINIZI NET BİR ŞEKİLDE KOPYALADIĞINDAN NE KADAR EMİNSİNUZ !!!!
    Cevapla
  • öneri 3 yıl önce Şikayet Et
    250 cc ve altı motosikletlerde ehliyet zorunluluğu kaldırılsın. ehliyet yüzünden motosiklet alamıyoruz.
    Cevapla
  • Kabul edilmiyor 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu ehliyeti dengesizler yetmiyormuş gibi bir de sizlerle mi uğraşalım. Kuralları bilmeden nereye çıkıyorsunuz, aklınızı kullanın biraz.
    Cevapla
  • Asi ihtiyar 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben denedim. Bana surekli chpkk daş gazetelerin reklami geliyor. sanki karsimda biri varmis gibi sesli, Bir giydiriyorum, 20 gun rahat ediyorum. Sonra tekrar basliyorlar :)
    Cevapla
  • yigit 3 yıl önce Şikayet Et
    linux destekli bi kaç alternatif var ama yeterli değiller.
    Cevapla
  • Xxxyccxx 3 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem bilin KI avrupada karakolda bi polis telefonuzu sade bir dakikalik sizden alirsa bilin KI telefonuzu hic acmadan zum bilgiler Kopyalamistir resimlere varinca hatta ornegin telefonunuzun icerigi almanca dilinde siz fransizca Google de arama yapiyorsunuz bunlari dahin biliyorlar sonra BIrde demokrasi avrupada diyorlar Avrupa bunu yapiyorsa
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilgilerinizi micro sd kartınıza aktarıp istediğiniz dosyayı şifreleyin, şifreniz ne kadar uzun ve karışık olursa kırılması o kadar zor olur ancak bu şifreyi sadece sizin bulabileceğiniz 2 ayrı yere mutlaka not edin aksi halde bilgilerinize kendiniz dahi ulaşamayabilirsiniz, ayrıca şifrelediğiniz kart sadece şifrelenen telefon tarafından açılabilir, telefonunuzu satacaksanız mutlaka şifreyi kaldırdıktan sonra sd kartınızı çıkarın.
    Cevapla
  • vay be arkadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    tlf onu almasına gerek yok akıllı tlflar cihaza yaklaşmasıyla tüm bilgileri depolarlar bu sadece polisde olmaz veri alıcılar vardır siz ülkeye adım attığınızda pc niz leptopunuz açık olmassa da tlf açık olmassada bile verileriniz alınr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yıllara göre asgari ücrete ne kadar zam yapıldı? İşte merak edilen tablo
2024'ün en iyi teknik direktörleri açıklandı! Montella'ya büyük gurur