Sosyal medyada ABD hegemonyasına alternatif arayışları

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın 6 saatliğine erişime kapalı olması hayatımızın ne denli bu platformlara entegre olduğunu ortaya koydu. SETA Vakfı tarafından yayınlanan Alternatif Sosyal Medya Arayışları raporunda bu konu ele alınıyor.

Sosyal medyada ABD hegemonyasına alternatif arayışları
Sosyal medyada ABD hegemonyasına alternatif arayışları
GİRİŞ 05.10.2021 11:53 GÜNCELLEME 05.10.2021 11:53

21. yüzyılın en popüler iletişim araçlarından olan sosyal medya ağları yapısal özellikleri sebebiyle insanlar arasında iletişim sağlamanın yanı sıra farklı rollere de sahiptir. Çok yönlü olan bu platformlar devletlerin istihbarat faaliyetlerinden seçmen davranışlarının yönlendirilmesine, farklı yaş gruplarının sosyal tercihlerinin belirlenmesinden sivil toplum faaliyeti yürüten dernek, vakıf ve baskı gruplarının örgütlenmesine kadar önemli bir iletişim zemini oluşturuyor.

Instagram, WhatsApp ve Facebook kesintisi giderildi! Erişim sorununun nedeni belli olduInstagram, WhatsApp ve Facebook kesintisi giderildi! Erişim sorununun nedeni belli oldu

Bunun yanı sıra insanların gündelik hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal ağlar anlık haber takibinden alışverişe kadar insanların çeşitli tüketim ihtiyaçlarını da karşıladıkları platformlar denilebilir.

SOSYAL MEDYADA ABD VE ÇİN HEGEMONYASI

İçinde bulunduğumuz zamanın en popüler ve en hızlı iletişim araçlarından olan; bireylerin, toplumların, hükümetlerin ve devletlerin doğruluk algısını etkileyebilecek bir rolü bulunan sosyal medya ağlarının neredeyse tamamı ABD ve Çin merkezlidir. Her ne kadar Rusya, Hindistan ve Japonya başta olmak üzere bazı devletlerin yeni sosyal medya ağları geliştirme noktasında adımları olsa da bugün sosyal medya platformları üzerinde ABD ve Çin ciddi bir hegemonya tesis etmiştir.

ÇİN KENDİ PLATFORMLARIYLA ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Bu raporda küresel sosyal medya ağlarına alternatifler üreten Çin’in sosyal medya stratejisi, avantajları ve dezavantajları ile birlikte değerlendirilmektedir.  Bunun yanı sıra Çin’in kendi arzı olan sosyal medya platformları ABD merkezli dünyanın en popüler sosyal ağları olarak kabul edilen Facebook, Instagram, WhatsApp ve YouTube ile karşılaştırılmaktadır. Raporda sosyal medya platformlarının sahip olduğu ekonomik kapasite de ortaya konulmaktadır. Raporda ağırlıklı olarak Batılı sosyal medya platformlarının revaçta olduğu Türkiye’nin sosyal medya ağ haritası da çıkartılmaya çalışılmaktadır. Mevcut konumun değişimi ve küresel markaların oluşturulması için önemli bir perspektif sunan rapor devletlerin sosyal medya ağları noktasında atmaları gereken adımlar hakkında da öneriler sunmaktadır.

KAYNAK: SETA, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmet eş-Şera Kasyun Dağı'nda! Şam'a karşı çay içtiler
Resmen açıklandı: TOKİ'den 13 bin TL taksitle 2+1 daire imkanı!