Bakan Yardımcısı Sayan: Veri geleceğin yakıtı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Veri bugünün ve geleceğin adeta 'yakıtı' konumunda. 2017'den itibaren dünyadaki en değerli kaynak artık petrol değil, veri oldu." dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Veri geleceğin yakıtı
Bakan Yardımcısı Sayan: Veri geleceğin yakıtı
GİRİŞ 09.11.2021 16:53 GÜNCELLEME 09.11.2021 16:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Sayan, çevrim içi olarak düzenlenen "Micro Focus Realize Tour" etkinliğinde konuştu.

Büyük verinin son yılların en popüler kavramı olduğunu vurgulayan Sayan, "Önemli olan büyük veriden analitik sonuçlar çıkarmak, katma değeri yüksek yeni ürünlere dönüştürebilmek ve süreçlerde verimlilik ve çeviklik sağlamak. Veri bugünün ve geleceğin adeta 'yakıtı' konumunda. 2017'den itibaren dünyadaki en değerli kaynak artık petrol değil, veri oldu. Bizler de bu yeni düzeni iyi anlayıp ülkemiz yararına çalışma fırsatlarını hep birlikte iş birliği içinde üretmeliyiz." diye konuştu.

Sayan, yeni teknolojilerin yeni yaklaşımları da beraberinde getirdiğine işaret ederek, artık sınırsız miktarlarda ve alabildiğine geniş hacimlerde veri üretiminin söz konusu olduğunu söyledi.

Üretilen verinin akışının analiz edilmesi, işlenebilmesi ve hizmete dönüştürülmesi için güçlü ve dayanıklı altyapı çözümleriyle beraber, doğru ve zinde teknolojilere ihtiyaç olduğunu ifade eden Sayan "Bu bağlamda kamudaki en büyük veri kapasitesine sahip BTK Veri Merkezimizi ülkemize kazandırdık ve 'Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalacak' söylemi ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Artan veri miktarının siber güvenlikle ilgili zafiyetleri de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Sayan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmaları her geçen gün artan bir ivmeyle sürdürüyoruz. Bu çalışmalar, 2013 yılında BTK bünyesinde kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından kontrol edilirken USOM koordinasyonunda kritik altyapı sektörleri başta olmak üzere kurum ve kuruluşlarda tesis edilen siber olaylara müdahale ekipleri (SOME) de ülkemizin siber güvenlik faaliyetlerini 7/24 esasıyla sürdürüyor."

Sayan, Türkiye'nin son 20 yıl içinde yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ileri teknoloji ürünlerle savunma sanayisinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, yerli insan kaynağıyla yerli ve milli teknolojik ürünlerin üretilmesi vizyonunun, ülkenin en önemli stratejik hedeflerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    hepsinin kıblesi dolar malesef bizim ülke dahil baş üstümde taşıyolar baksana
    Cevapla
  • Fehmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu iklim anlaşmasıyla birlikte petrol ve kömür yasaklanacak petrol üreticileri devletlerde iç ayaklanma ve parçalanmalar başlayacak islam birliği kurulmalı ve gerekli tedbirler yol yakınken alınmalı
    Cevapla
  • Sertan 3 yıl önce Şikayet Et
    BİLGİ ve BİLGEye yani tecrübe ve TECRÜBELİYE de aynı değeri verseniz kötü mü olur
    Cevapla
  • Denizci 3 yıl önce Şikayet Et
    Su dur.
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Onun için mi dünya vazgeçerken biz ha bire sondaj gemisi alıyoruz ?
    Cevapla
  • Tahir Kartal 3 yıl önce Şikayet Et
    doğalgaz yaw birazcık düşünerek yazın
    Cevapla
  • Hüdaverdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Her işte olduğu gibi sondaj işleminde de doğru veriye ihtiyacınız var. Veri yapılacak işlerde yol göstericidir ; faaliyetlerin verimli neticelenmesinde önemli bir varlıktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırıda ölenlerin sayısı açıklandı! Bir ülke Almanya'yı uyarmış! İslam düşmanı çıktı
PKK yandaşlarından Türklere hain saldırı! Havalimanını birbirine kattılar