Bir yılı 7,7 saat süren gezegen keşfedildi

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu'nun (TESS) bir öte gezegenin keşfedilmesine yardımcı olduğu belirtildi.

Bir yılı 7,7 saat süren gezegen keşfedildi
Bir yılı 7,7 saat süren gezegen keşfedildi
GİRİŞ 03.12.2021 17:29 GÜNCELLEME 03.12.2021 17:33

Space.com sitesinde yer alan habere göre, NASA’ya ait TESS uydusu, bir yörünge dönüşünü 7,7 saatte tamamlayan ve güneş sisteminin dışında yer alan kayalık öte gezegenin keşfedilmesine yardımcı oldu.

NASA’nın TESS uydusu tarafından elde edilen veriler, kırmızı cüce bir yıldızın etrafında dönen kayalık öte gezegenin bulunmasına katkı sağladı.

ULTRA KISA DEVİRLİ GEZEGEN

NASA tarafından GJ 367b olarak adlandırılan öte gezegen, yıldızının yörüngesi etrafındaki dönüşü 7,7 saat gibi kısa bir sürede tamamladığı için “ultra kısa devirli” bir gezegen olarak sınıflandırıldı.

Bilim insanlarının, ultra kısa devirli gezegenlerin kökenlerine dair hala bir bilgiye sahip olmadığı ifade ediliyor.

Her biri baktığı yöndeki uzay boşluğunun dörtte birlik kesitini 27 gün kesintisiz gözlemleyen 4 büyük kamera donanımı içeren TESS uydusu, öte gezegenleri "geçiş" denilen bir konumda tespit etmeye çalışıyor.

"Geçiş" bir öte gezegenin yörüngesindeki yıldızın önünden geçtiği anı tanımlıyor.

Bilim insanları, bu anda yıldızın kameralara yansıyan parlaklığında oluşan azalmayı gözleyerek ışığın salım ve emilme miktarlarını ölçerek söz konusu gezegenlerin kütlesini, öz kütlesini ve atmosfer kompozisyonunu belirleyebiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakanlık açıkladı: Taklit veya tağşiş yapılan gıdalar listesi güncellendi
Karapınar’daki obruklar her yıl çoğalıyor: 'Gece çalışamazsın, tehlikeli'