Son dakika: ABD vermedi, Güney Kore kendi geliştirdi!

Güney Kore, yerli uçak projesi KF-21 Boramae (Hawk) için, teknoloji transferi konusunda da anlaşmıştı ancak ABD Kongresi bu transfere engel koymuştu. Güney Kore, teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesiyle projeye devam etti, hedef 2022.

Son dakika: ABD vermedi, Güney Kore kendi geliştirdi!
Son dakika: ABD vermedi, Güney Kore kendi geliştirdi!
GİRİŞ 05.01.2022 07:14 GÜNCELLEME 05.01.2022 07:14
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Kuzey Kore ile sık sık gerilim yaşayan Güney Kore, hava kuvvetlerini güçlendirmek için adeta dört koldan çalışıyor.

Güney Kore'nin, ABD şirketi ve F-35'in ana yüklenicisi Lockheed Martin'in ortaklığında geliştirilen KF-21 Boramae (Hawk) için, 2022 en kritik yıl olacak. KF-21 prototipi çeşitli yer testlerinden geçerken, ilk uçuşu için geri sayıyor.

ABD'nin Lockheed Martin firmasından 40 adet F-35A savaş uçağı satın alan ülke, aynı zamanda kendi yerli uçak projesinde de hız kesmiyor.

KF-21 Boramae (Hawk) olarak adlandırılan savaş uçağı projesinin ilk prototipi, geçen yıl ortaya çıkmıştı. Görüntülenmesinden sonra birkaç KF-21 prototipi, çeşitli yer testlerine tabi tutuldu. Uçağın uçuş testleri için geri sayım başlarken, proje için en kritik yılın 2022 olacağı bildiriliyor.

ABD F-35 SATTI, TEKNOLOJİYİ VERMEDİ! KF-21 İÇİN KENDİLERİ GELİŞTİRDİ

Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri'nin 40 adet F-35A savaş uçağı satın aldığı Lockheed Martin, aynı zamanda KF-X programının da resmi ortağıdır. Sözleşmenin ana maddelerinden biri, KF-21'in geliştirilmesi için gerekli olan dört "çekirdek teknoloji" olarak sınıflandırılan teknoloji transferlerini içeriyordu.

Dört "çekirdek teknoloji" şunlardı: Aktif Elektronik Olarak Taranan (AESA) Radar, Radyo Frekansı (RF) Karıştırıcı, Elektro-Optik Hedefleme Bölmesi (EO-TGP) ve Kızılötesi Arama ve İzleme (IRST).

Ancak, ABD Kongresi teknolojilerin çok hassas olduğu yönünde çıkışlarla, süreci yavaşlattı. Bu, KF-X programını tehlikeye attı ve Güney Kore'deki birçok kişi programın bu teknolojiler olmadan uygulanabilirliğinden şüphe etti.

Bununla birlikte, derinlemesine bir fizibilite çalışmasından sonra, Savunma Geliştirme Ajansı (ADD), bu teknolojilerin yerli olarak geliştirilebileceği sonucuna vardı. Bu fizibilite çalışması, KF-X programını tekrar rayına oturttu ve bugün olduğu yere getirdi.

EN ZORU AESA, BAŞARIYA ULAŞTI

AESA radar geliştirme, şüphesiz dört çekirdek teknoloji arasındaki arasında en yüksek profilli geliştirme programıydı. Tüm hesaplara göre, sistem sorunsuz şekilde ilerliyor.

Güney Kore Silahlı Kuvvetleri, radarın hava testlerinde son derece iyi performans gösterdiğini duyurdu.

Diğer sistemlerin geliştirilmesinin de Ar-Ge yoluyla yerli veya uluslararası ortaklarla iş birliği içinde geliştirildiği belirtiliyor.

KAYNAK: STAR.COM.TR
YORUMLAR 21
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD bu uçağa yoğun teknoloji transferi gerçekleştirdiği için kısa sürede bu hale geldi uçak. ABD’nin teknoloji transferi etmediği yerlerde de Güney Kore bazı Avrupalı ülkelerden ve İsrail’den destek aldı. Bizde ki gibi ambargolara maruz kalmıyorlar.
    Cevapla
  • alp 2 yıl önce Şikayet Et
    abd kuzeyi durdurmaya bilir =D
    Cevapla
  • Adnan 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD teknoloji desteği vermektedir ayrıca motorlarda ABD tarafından verilmektedir.
    Cevapla
  • gercekten 2 yıl önce Şikayet Et
    abd kendi ayagina sıkıyor herkes kendisi gelistiriyor yakinda satacak kimse bulamayacak ve ustune musterilerini de kaptiracak herkes abd ye amborgo uygulasa abd ne yapacak cogu teknoloji ve ucak bilesenleri uzak dogudan aliyor
    Cevapla
  • Abdurrahman 2 yıl önce Şikayet Et
    Bildiğim kadarıyla TFX projesini beraber yürüttüğümüz için korelilere de vermediler.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kore’nin de bizim desteğimize çok ihtiyacı var ya. Çin’e karşı ABD sadece AUKUS ittifakını mı kurdu sanıyorsun ? Hindistan’a destek veriyor, Japonya’ya destek veriyor, Kore’ye destek veriyor. Adamlar her şeylerine yardım ediyorlar zaten. Tayvan dahil. Bizi ne yapsınlar Allah aşkına ? Silahsa silah, desteksek destek. Bütün bunları ABD’den alıyorlar zaten. O ekranlara çıkan uzmanlar kim çok merak ettim ? Çoğunun bir şey bildiği yok. Git Abdullah Çiftçi hocayı dinle hepsine bedel o. Siz bu Pakistan’ı fazla büyütüyorsunuz evet bir nükleer güç ama pek çok yerde de Çin’e göbekten bağlılar. Örnek JF-17 aslen Çin’in uçağı.
    Cevapla
  • TFX 2 yıl önce Şikayet Et
    Gisli bir şeyi bilemezsin ama malzeme ortaya çıkınca GÖRÜRSÜN. Örneği var mı diye sormanı beklerdim EVET Var. Ve Halihazırda ÇİN ile sınırdağ devletler Tayvan ve G.Kore Japoonya resmen ismi konmamış bir konvansiyonel savaşın içinde olduğu söyleniyor (uzmanları) Diğer tarafta Pasifikte ise farklı bir savaş cereyen ediyor. Böyle bir ortamda KORE harbindeki gibi bir DESTEKTEN mahrum KORE... Düşmanın ilk hedefi SAVAŞ FABRİKALARIN ise; bunu seni yalnız bırakmayack müttefiklerin SEPETİNE çeşitlersin... AKlın yolu.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Gizli olan bir şeyi nerden bileceksin ? Ayrıca bu bahsettiğin konu öyle kolay bir şey değil. Türkiye Güney Kore’nin KF-21’ine ortak olmadı ve bundan sonra da olmaz zaten. Uçağın ana yüklenicisi %60’la Güney Kore, %20’sine Endonezya ortak ve o geriye kalan önemli %20’yi de Lockheed Martin yoğun destek veriyor. Endonezya’da artık bu projeden memnun değil çünkü ABD Endonezya müslüman bir ülke olduğu için Endonezya’yı dışlıyor. Endonezya’yı bile dışlayan bize ne yapmaz ? Bizim kendi uçağımız zaten şurda 1-2 seneye hangardan çıkıp testlere başlayacak. Aynı klasmanda olan bir uçağa niye ortak olalım ? Koreliler alay eder gibi parça üreteceksen üret fazlası olmaz dedi.
    Cevapla
  • TFX 2 yıl önce Şikayet Et
    Hakan kardeş güzel takip etmiş. Ancak olmaz diye bir şey yok; ŞİMDİLİK durum senin dediğin gibi. Ancak G.Kore Nükleer Denizaltı İSTİYOR Avusturalya ya verilen onlara verilmedi. Türkiye Pakistan ortaklığı =gisli= bir anlaşma ile denizaltı ve 5 nesil uçak konusunda birlikte çalışmayı yürütebilme olanaklarını görüşecektir. Tayvan dan sonra Avusturalya da US in kendilerine Konvansiyonel bir savaşta gelip gelmeyeceğini sorguladı. Polonya gibi G.Kore de gerçek müttefike ihtiyacı var ;)
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Nerden çıkardın şimdi sen bunu ? Kore’nin uçağıyla bizim uçağın bir alakası yok hangi cahilden dinlediysen ya da duyduysan bir daha o kaynağa yönelme. MMU ve KF-21 birbirlerinden ayrı ve farklı projeler. Türkiye KF-21’e ortak olmak istedi ama Kore hükümeti anca parça üretmeyi kabul edersen ortak ol ama daha fazlasını vermem deyince o ortaklık gerçekleşmedi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail 68 yıl önce yazmış!
Son dakika haberi: Avrasya Tüneli trafiğe kapatıldı!