BTK uyardı: Ekran bağımlılığı giderek artıyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yer alan Güvenli Web, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekran bağımlılığının giderek arttığını söyledi ve özellikle ebeveynler için önemli uyarılarda bulundu.

BTK uyardı: Ekran bağımlılığı giderek artıyor!
BTK uyardı: Ekran bağımlılığı giderek artıyor!
GİRİŞ 28.06.2022 12:13 GÜNCELLEME 29.06.2022 12:06
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin son yıllarda gelişerek taşınabilir olması yeni bir bağımlılık türünü ortaya çıkardı. Özellikle akıllı telefonların neden olduğu bu yeni bağımlılık türüne ekran bağımlılığı adı verildi. Ekran bağımlılığı televizyon, bilgisayar, telefon ya da tablet gibi her türlü ekrana olan bağımlılığı ifade ediyor.

Ekran bağımlılığı küçük yaşlardan itibaren herkeste gözlemlenebiliyor. Son yıllarda ebeveynlerin küçük çocukları oyalamak amacıyla telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazları kullanması ekran bağımlılığının artmasını daha da tetikledi. Ebeveynler, çocuklarının uslu durması ya da çocuklarına kolayca yemek yedirebilmek amacıyla sık sık akıllı cihazların yardımına başvuruyor.

BTK: TELEFON TASARIMCILARI KİŞİLERİ BAĞIMLILIĞA YÖNLENDİRMEK İÇİN BELİRLİ HİLELERİ KULLANIYOR

BTK, Güvenli Web üzerinde yayınladığı makalede telefon tasarımcılarının ekran bağımlılığı daha da artırmak için belirli hileler kullandığını belirtti. Bu nedenle yalnızca bir e-posta okumak isteyen kişi, bağımlılığı artırıcı tuzaklar nedeniyle ekran karşısında saatlerini harcıyor.

Mühendisler ve tasarımcılar, kişilerin tıklama ve kaydırma isteklerini canlı tutmak için bildirimlerde kırmızı renk kullandığını ya da otomatik oynatma seçeneklerinin sağduyumuzu ele geçirmek için tasarlanmış olabileceği vurgulanan makalede ekran bağımlılığı için farkındalık oluşturmanın önemli olduğu belirtildi.

BTK, Türkiye'de ekran bağımlılığının giderek arttığını söyleyerek durumun ciddiyeti konusunda ebeveynleri uyardı ve bağımlılığın azaltılması için yedi önemli tavsiyede bulundu. Bu öneriler ise şu şekilde:

  1.  Kişilerden gelen bildirimler hariç diğer uygulamaların bildirimlerini kapatın.
  2. Telefonunuzda gri tonlamaya geçin. Bu sayede uygulamaların renkli uyarılarından daha az etkilenirsiniz.
  3. Ana ekranda daha az uygulamaya yer verin. E-posta, takvim, mesajlar gibi elinizin altında sıklıkla kullandığınız uygulamalar ana ekranda yer almalı ancak diğer oyunlar, yemek tarifleri, eğlence araçları vb. uygulamalara ana ekran içerisinde yer verilmemeli. Böylelikle bu uygulamaları ilk bakışta görmediğiniz için kullanma sıkılığınızda azalacaktır.
  4. Ekranda açmak istediğiniz uygulamayı gözle aramak yerine yazarak bulun.
  5. Sosyal medya uygulamalarını telefonunuzdan kaldırın. Uygulama yerine sosyal medya hesaplarınıza tarayıcı üzerinden erişin.
  6. Telefonunuzu odanız dışında şarj edin. Özellikle gece yatarken mutlaka telefon ayrı bir odada bulunmalı. Çalar saat amacıyla dahi aynı odada telefonu bulundurmayın. 
  7. Ekran tetikleyicilerine uygulamalarla karşılık verin. Özellikle uygulama kullanma süresini kısıtlayan uygulamalarla ekran bağımlılığı önemli ölçüde azaltılabilir.

TÜRKİYE'DE 70 MİLYON KİŞİ HER GÜN İNTERNETE BAĞLANIYOR

We Are Social tarafından 2022 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye 85.3 milyonluk nüfusa sahip. Bu nüfusun 78 milyonunun mobil telefon kullanıcısı, 70 milyonunun ise aktif olarak internet kullanıcısı olduğu ortaya çıktı. Aynı araştırmada Türkiye'deki internet kullanıcılarını günün 8 saatini ekran karşısında geçirdiği belirlendi.

Ekran bağımlılığında görme bozukluğu ve uyku problemleri başta olmak üzere kişilerin sağlığı için önemli bir tehdit unsuru. Bu nedenle Türkiye'de de uzun zamandır ekran bağımlılığı ile mücadele ediliyor. Bu kapsamda Yeşilay'da teknoloji bağımlılığı ve telefon bağımlılığı için vatandaşlara ücretsiz destek veriliyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 10
  • Mustafa Akın 2 yıl önce Şikayet Et
    Yine iş vatandaşa düşüyor yani. Devletin hiç bir müdahalesi veya kültürel bir uygulaması olmasın. Aman ne farkındalık oluşturdu bizde ne farkındalık bu BTK.
    Cevapla
  • Afyonlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Modern çağın en büyük hastalığı hayat pahalılığı,en azından bizim ülkede en ağır hastalık bu.
    Cevapla
  • Ertugrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Telefonlar internet kuĺanımana kapatılmalı herşeyi telefondan yapar olduk gogula bak sor kitap okuma sifir her sey insan zekasina ve piskolijisine ne kadar zarali sey varsa hepsi internette yakinda alzaymir yasi 20 veya 25 yaşolursa şasirmayin
    Cevapla
  • mukaddes 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet aslında büyük bir nimet ama maalesef bu nimeti yerinde kullanamadığımız için hem dünyamızı hemde ahireti mizi mahv ediyor Rabbim sonumuzu hayırlı eylesin evlatlarımızı şeytanın şerrinden şeytanlaşmış insanların şerrinden dünyanın fitnesinden muhafaza eylesin Allahumme Amin
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Çocuklar ve gençlere sosyal aktivite imkanları tanınırsa her şey düzelir. Balık tutmak , doğada kamp yapmak, doğa yürüyüşü ve ya yüksel rakımlı yürüyüşler hem çocukların ve gençlerin enerjilerini atabilecekleri hem de pozitif enerji yükleyebilecekleri ortamlar. Yoksa AVM ya da konser etkinlikleriyle olmaz. Bu çocukları ve gençleri bu tür ortamlara atarsanız bir daha geri kazanamazsınız. Alkol, uyuşturucu ve ya en masumundan ekran bağımlısı olurlar.
    Cevapla
  • KUL 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlarımızı zihinleri işgal edilmiş durumda. Doğru ile yanlışı, eğri ile doğruyu ayıramaz haldeyiz. Ordular gelse vatanımızı böyle istila edemezlerdi. Bir an önce tehlikenin farkına varıp hem devlet hem de millet olarak özümüze dönmek için çalışmaya başlamalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HAK-İŞ Konfederasyonundan emeklilik süreçlerine ilişkin açıklama
Etiketleri önceden değiştirdiler! Fırsatçılar ocak ayını beklemedi