Huawei Dijitalleşme ve Yeşil Enerji Finansmanı Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi
Huawei Orta ve Doğu Avrupa ile İskandinavya Bölgesi, ‘Dijitalleşme ve Yeşil Enerji Finansmanı Zirvesi’, IDC iş ortaklığıyla 18 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirildi
Huawei Orta ve Doğu Avrupa ile İskandinavya Bölgesi, ‘Dijitalleşme ve Yeşil Enerji Finansmanı Zirvesi’, IDC iş ortaklığıyla 18 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirildi. ‘Daha Güçlü Dijitalleşme ve Yeşil Enerji’ temasıyla düzenlenen Zirve’de, yeşil enerjinin geleceğine yönelik finansal kaynakların artırılması ile ilgili konular ele alındı.
Huawei, yeşil enerji kullanımının ve bu yöndeki finansman kaynaklarının artırılmasına yönelik konuların ele alındığı Dijitalleşme ve Yeşil Enerji Finansmanı Zirvesi’ni, 18 Ekim’de İstanbul Four Seasons Hotel’de düzenledi. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişme Ağı Başkanı Prof. Jeffrey D. Sachs, Huawei Orta ve Doğu Avrupa ile İskandinavya Bölgesi CFO’su Zhang Lei, Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar Korkmaz ile Turkcell CFO’su Osman Yılmaz, Zirve’ye konuşmacı olarak katılan isimler arasındaydı.
12 ülkeden yaklaşık 300 finans profesyonelinin katıldığı Zirve’de; finansal iş ortaklıklarının güçlendirilmesi, bölgenin etkinliğinin arttırılması ve potansiyel ticari işbirliklerinin geliştirilmesi konuları ele alındı. Katılımcılar, sınır ötesi fırsatların değerlendirilmesi ve Kuzeydoğu Avrupa bölgesinin yeşil enerjiyle dijitalleşmesi ile ilgili görüşlerini de paylaştılar.
Korkmaz: “Yeşil dönüşüme yönelik desteğimizi sürdüreceğiz”
Zirve’nin açılışında katılımcılara seslenen Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar Korkmaz, konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Dünya genelinde ekonomik zorluklar yaşanırken; güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Küresel ısınma, iklim değişikliği ve hızla artan üretimin yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak ve ekonomik istikrarı sağlamak için yeni dönüşüm projeleri üretmeliyiz. Bu dönüşüm, önemli bir finansal ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. Yenilenebilir enerjinin kullanımını, sadece elektrik üretiminde değil, sanayi ve tarımda da yaygınlaştırıyoruz. Sektörün elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi için, Güneş Enerjisi Santrali kurulumlarında da vergi muafiyetleri sağlıyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile artan ekonomik ve sosyal sorunlara kalıcı ve etkili bir çözüm bulabilmek için, küresel ölçekte uyumlu ve kalıcı bir iş birliğine ihtiyaç var.”
Lei: “Daha yeşil ve akıllı bir dünyaya yapılan yatırımlar ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır”
Huawei Orta ve Doğu Avrupa ile İskandinavya Bölgesi CFO’su Zhang Lei, konuşmasında; “Dünya ekonomisi gitgide karmaşık ve değişken bir hale gelirken, iklim değişiklikleri ve küresel ısınma konuları da günden güne önem kazanıyor. Bu önemli gündem, yeşil enerji yatırımlarının önemini de artırıyor. 2021 itibarıyla, 250 milyar doları aşan yatırımımızla, dünyanın Ar-Ge alanındaki en büyük ikinci şirketi haline geldik. İklim değişikliği, yeni bir stratejik enerji planlaması yapmayı gerektiriyor. Düşük karbon salınımına yönelik çözümlerimiz, bugün birçok ülkede uygulanıyor. Huawei olarak, çevreci dijital dönüşüm için çalışan 500 küresel şirket içinde yer alıyoruz. Bugün sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için bir araya gelen, bilişim ve enerji endüstrisi profesyonellerine finansal çözümler sunmak için bir aradayız. En iyi ürün ve hizmetlerimizi bu amaca hizmet etmek için sunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Sachs: “Doğru finansman modelleri ile akıllı teknolojiler üretmemiz gerekiyor”
Zirve’deki konuşmasına, “Huawei, yeni teknolojilerin geliştirilmesi konusunda her zaman için öncü bir şirket olmuştur. Bugün de çevreci teknolojilerin geliştirilmesine liderlik ediyor” diyerek başlayan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişme Ağı Başkanı Prof. Jeffrey D. Sachs, küresel ısınmanın somut sonuçlarının dünyadaki farklı ülkelere etkilerini içeren örnek olayları katılımcılarla paylaştı. Sachs konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Çevreci teknolojilere odaklanmak bugün hayati bir önem taşıyor. Huawei’in geliştirdiği akıllı sistemlerle enerji verimliliğini daha etkin hale getirebiliriz. Yeşil enerji finansmanı sanıldığı kadar pahalı değil. Doğru finansman modelleri ile akıllı teknolojiler üretmemiz gerekiyor. Huawei’in yaptığı gibi, yeşil ile dijitalin bir araya getirildiği, enerjinin her alanında verimliliği arttıracak teknolojileri hayata geçirmeliyiz.”
Yılmaz: “Sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarımıza devam edeceğiz”
Turkcell CFO’su Osman Yılmaz etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Turkcell’de gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge ve altyapı yatırımlarıyla, en güncel teknolojiyi tüm paydaşlarımıza sunuyoruz. Tüm iş modellerimizi; kapsayıcı, sürdürülebilir ve ölçülebilir şekilde hayata geçiriyoruz. Müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda geleneksel yöntemlerin neden olduğu çevresel etkileri de azaltmak için çalışıyoruz. GSMA raporlarına göre, telekom sektörü çok hızlı bir şekilde büyüyor ve iklim değişikliği ile ilgili sorumluluklarımız da artıyor. Bu yıl Huawei ile imzaladığımız iş ortaklığı protokolü ile baz istasyonlarında güneş enerjisinden faydalanma yolunda önemli bir adım attık. Huawei gibi dijital teknoloji ortaklarımızla, sürdürülebilirlik ve yeşil enerji çözümlerine yönelik yatırımlarımıza devam edeceğiz.”
Huawei, yeşil teknolojiler özelindeki stratejisini ‘Daha fazla BİT, daha az WATT’ olarak belirledi. Şirket bugün Dijital Güç İş Grubu ile güneş enerjisinin verimli kullanımından, baz istasyonlarında kullanılan enerjiden tasarruf edilmesine kadar birçok alanda, enerji verimliliği üzerinde çalışmayı sürdürüyor.