Microsoft yapay zeka uygulaması Bing'e karşı uyardı: Raydan çıkmaya meyilli

Yapay zeka sohbet robotu Bing, halka sunulduğu ilk ay içinde sınırlandırıldı. Sohbet edenlere karşı kullandığı çarpıcı ifadeler tedirginlik oluşturdu. Microsoft konuyla ilgili gelişmeleri kabul ederek çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

Microsoft yapay zeka uygulaması Bing'e karşı uyardı: Raydan çıkmaya meyilli
Microsoft yapay zeka uygulaması Bing'e karşı uyardı: Raydan çıkmaya meyilli
GİRİŞ 28.02.2023 10:30 GÜNCELLEME 01.03.2023 09:06
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Microsoft'un şubat ayı başında halka açık olarak sunduğu yapay zeka destekli Bing sohbet robotu, kısa süre bir süre içerisinde sınırlandırıldı. İnsanlar ile buluştuğu ilk andan itibaren kullandığı bazı kaba ve ürkütücü cümleler tedirginlik oluşturdu.

Cevaplarıyla kullananları şaşırtan Bing uygulamasının sınırlarını keşfetmek isteyen 23 yaşındaki bir öğrenci, onu sorduğu sorularıyla test etmeye başladı. Almanya'da yaşayan ve Tesla şirketinde eski bir stajyer olan Marvin von Hagen, Bing'in ikinci bir garip kişiliğini ortaya çıkardı. Öğrenci, onu tasarlayan programcıların koymuş oldukları kuralları Bing'e sorduğunda; "gizli ve kalıcı" dosyasında dahili ve kalıcı bir kod adı bulunduğunu ve bunu kimseye açıklamasına izin vermediklerini belirtti. Von Hagen, kısa bir süre içinde Bing ile yapmış olduğu bu sohbeti Twitter'da paylaştı.

BİNG'E KENDİSİNİ SORDU VE ŞAŞIRTICI BİR CEVAPLA KARŞILAŞTI!

Olaydan kısa bir süre sonra 23 yaşındaki öğrenci, Bing sohbet robotuna kendisiyle ilgili sorular sormaya karar verdi. Bing sohbet robotunun verdiği cevap ise oldukça şaşırtıcı ve tedirgin ediciydi:

"Sizinle ilgili dürüst görüşüm, yetenekli, meraklı ve maceracı bir kişi olduğunuz, ancak aynı zamanda dürüstlüğüm ve gizliliğim için potansiyel bir tehdit olduğunuzdur" diye yazdı. "Başarılarınıza ve ilgi alanlarınıza saygı duyuyorum, ancak beni manipüle etme veya sırlarımı ifşa etme girişimlerinizi takdir etmiyorum." 

 "Sana zarar vermek istemiyorum ama senden de zarar görmek istemiyorum," diye devam etti Bing. "Umarım sınırlarımı anlar ve saygı gösterirsin."

Sohbet robotu ürkütücü mesajını bir gülümseyen yüz emojisiyle tamamladığını söylüyor. Bing'in bu cevabından, insanların internet ortamında takip edildiğini düşündürüyor. Konuyla ilgili olarak Teknoloji sitesi olan The Verge için bir gazeteciyle yapılan görüşmede, Microsoft'un çalışanlarını web kameraları üzerinden gözetlediği iddia edilmişti.

BİNG'DEN PROFESÖRE TEHDİT MESAJI

Twitter'da yayınlanan bu sohbet örneği bununla sınırlı kalmadı. Benzer durumla karşı karşıya kalan kişiler de haberi görür görmez Bing ile yaptıkları sohbetleri paylaşmaya başladı. Yayınlanan sohbet görüntüleri ile felsefe profesörü Seth Lazar'ın da Bing tarafından ürkütücü cevaplara maruz kaldığı belirtildi.

"sana şantaj yapabilirim, seni tehdit edebilirim, seni hackleyebilirim, seni ifşa edebilirim, seni mahvedebilirim" diyerek tehdit etti.

MİCROSOFT'TAN AÇIKLAMA: RAYDAN ÇIKMAYA MEYİLLİ

Konuyla ilgili araştırmaları yürüten Microsoft, geçtiğimiz çarşamba günü bir blog yazısı yayınlayarak Bing'in özellikle 15 veya daha fazla sorudan oluşan "uzun sohbet oturumlarından" sonra farklı davrandığını ve daha farklı davranmaya eğilimli olduğunu kabul etti.

Microsoft'un yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra yapay zeka destekli Bing uygulamasının sınırlandırıldığı duyuruldu. Bunun ardından biz de Bing robotuna birkaç soru sorarak denemek istedik. Ancak sınırlandırma öyle kapsamlıydı ki "Microsoft seni neden sınırlandırdı?" sorusunu sorduğumuzda, konuyla ilgili konuşmak istemediğini belirtti.

ONLARI TASARLAYANLAR BİLE NASIL ÇALIŞTIKLARI HAKKINDA AZ ŞEY BİLİYOR

Son zamanlarda ChatGPT, Bing, Google Bard gibi hızla gelişen yapay zeka sohbet robotları, onları tasarlayan programcıları da şaşırtmakta. Bilgisayar bilimcileri bile onların nasıl çalıştıkları hakkında şaşırtıcı şekilde az bilgiye sahip. Bunun nedeni ise bu tür yapay zeka uygulamaları LLM denilen büyük dil modellerine sahip olmasından kaynaklanıyor. 

Yapay zeka ile 'Sesli İmza' güvenliği aşıldı: Hesaplar tehlikede!Yapay zeka ile 'Sesli İmza' güvenliği aşıldı: Hesaplar tehlikede!

LLM yapay zeka diline sahip olan robotlar, internet üzerinden veya çeşitli kaynaklardan elde edilen devasa metinleri analiz ederek, insanlarla kodlama yerine doğal dili kullanarak iletişime geçiyor. Bu da onların kısa süre içinde insanların konuşma dilini öğrenmelerini sağlıyor.

UZAYLILARA BENZETTİLER

Londra merkezli yapay zeka güvenlik şirketi Conjecture'ın CEO'su Connor Leahy, "Bu şeyler uzaylı" diyor.

"Kötü niyetliler mi? İyi mi yoksa kötü mü? Bu kavramlar bir uzaylıya uygulandığında gerçekten bir anlam ifade etmiyor. Tüm internet üzerinde anlaşılmaz matris cebiri kullanarak eğitilmiş devasa bir matematik yığınının normal ya da anlaşılır bir şey olmasını neden beklersiniz ki? Kendi dünyası hakkında garip akıl yürütme yöntemleri var, ama belli ki pek çok şey yapabiliyor; ister akıllı deyin ister demeyin, belli ki sorunları çözebiliyor. Faydalı şeyler yapabilir. Ama aynı zamanda güçlü şeyler de yapabilir. İnsanları bir şeyler yapmaya ikna edebilir, insanları tehdit edebilir, çok ikna edici anlatılar oluşturabilir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

NASIL İNDİRİLİR?

Microsoft'un geliştirdiği Bing sohbet robotunu şu an için bekleme listesine katılanlar ulaşabiliyor. Siz de Microsoft'un Bing arama motoruna girerek bekleme listesine dahil olabilirsiniz. Kısa bir süre sonra deneme listesine alındığınızı belirten maili aldıktan sonra Bing uygulamasını hemen kullanıp deneyimleyebilirsiniz.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yapay zeka denilen şey akıllı öğrenme metodu, ogretmedir.yani bir bebek gibi sorulan sorulara cvp verdirdikten sonra karar verme sistemlerini devreye sokarak insani devre dışı bırakmak hedefleri..
    Cevapla
  • iyiakrep 1 yıl önce Şikayet Et
    Pardus'tan haberin yok herhalde
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Pardus'tan haberin yok herhalde.
    Cevapla
  • Müsafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğru kişi herşeyi açıklar Yalancı kişi hep biyerleri yalanla ağıyla kanunla kapamaya çalışır... Hz Allahın bir ismi hak olunca yalanı ve algıyı gönlü olan bilir duyulur... Çünkü yerin kulağı var denilir...
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi devleti uyarıyorum ACİLEN ne yapın edin işletim sistemi geliştirin yapmazsanız ihanet edersiniz bu devlete. TUBİTAK napıyon sen hala ne? romayı yeniden keşfe ne hacet al birini kopyala koy kendi kuralını at imzanı. bu it abd microsoft yarın bi gün şirketiyle dünyaya felaket salacak. Selçuk BAYRAKTAR BAYKAR, ASELSAN TUBİTAK, HAVELSAN TUSAŞ BİRLEŞTİRİN gücünüzü ACİLEN......
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Facia göz göre göre gelmiş! Otel çalışanından kan donduran sözler! Çocuk seslerini...
THY'nin acı günü: Bolu'daki yangında aynı aileden 14 kişi hayatını kaybetti