Dolandırıcılar WhatsApp üzerinden bilgilerinizi kopyalamaya çalışıyor!
Teknoloji uzmanları, siber dolandırıcıların sosyal medya uygulamalarınızı kullanarak bilgilerinizi kopyalayabileceklerini söyledi. Bu tür tehditlere karşı öneriler sunan uzmanlar, kullanıcıları uyardı.
Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, dolandırıcıların radarında. Sahte web sitesi açarak kullanıcıların WhatsApp üzerinden bağış yapmasını isteyen dolandırıcılar, sanal ortamda tehdit oluşturuyor.
DENEME YANILMA YÖNTEMİYLE İNSANLARI DOLANDIRIYORLAR
Dolandırıcıların deneme yanılma yöntemini kullanarak kullanıcıları tuzaklarına düşürdüğü söyleniyor. Bu nedenle teknoloji uzmanları, WhatsApp ve diğer benzeri popüler mesajlaşma uygulamaları üzerinden gelen linklere kesinlikle tıklanılmaması gerektiğine dair uyarılarda bulunuyor. Ayrıca bağış toplama amacıyla her siteye itibar edilmemesi gerektiğine değinen uzmanlar, bu alanda site tasarımının tamamen kopyalanarak benzer bir site oluşturulabileceğini ve kullanıcıların bu kopya siteler üzerinden dolandırılabileceğini söylüyor.
Siber güvenlik şirketi ESET, bu tür sitelerin güvenli bir kaynak oluşturmadığını belirterek, kullanıcıların bağış kampanyası için sitelerde yer alan WhatsApp linklerine tıklarken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
ESET, DOLANDIRICILARIN YÖNTEMLERİNİ ANLATTI
ESET, dolandırıcıların bu yöntemle milyarlarca dolar zarara yol açtıklarını belirtti. ESET, kullanıcıları dolandırıcılara karşı uyarırken özellikle de dolandırıcıların kullandığı bir yönteme değindi; dolandırıcıların telefonlara sosyal medya uygulama isimleriyle doğrulama kodu göndererek kullanıcıları tuzağa çektiğini belirtiyor.
ESET, yaptığı açıklamalarda dolandırıcıların yakınlarınızın kılığına girerek (sanal dünya profili) size mesaj atabileceğini söylüyor. Yani yakınlarınızın hesapları dolandırıcılar tarafından ele geçirildiğinde size o hesaplardan mesaj atarak para isteyip veya bir linke tıklamanız istenebilir. Linke tıklamanız durumunda ise telefonunuzda yer alan uygulamaların erişimini dolandırıcılara açmış oluyorsunuz.
İnternet ortamında her görülen habere itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan teknoloji uzmanları, bu mecralarda yardım içerikli mesajlar, bağış ve kampanya gibi konuları kullanarak kolaylıkla sahte bilgilerin oluşturulabileceğini söylüyor.
DOLANDIRICILARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Başta WhatsApp olmak üzere diğer bütün sosyal medya uygulamalarında dolandırılma riskimizin olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Dolandırıcıların hemen her saate kullanıcıları dolandırmak için yeni fırsatlar kolladıklarını kesinlikle unutmamalıyız.
Gerçekleşen tüm bu dolandırıcılık vakalarını gören kullanıcıların aklında "Peki kendimizi dolandırılmaktan nasıl koruyacağız?" sorusu yer alıyor.
Türkiye'de enerji ve üretim sektörlerine yönelik siber saldırılar arttı
Bu konuda teknoloji uzmanlarının vermiş olduğu birkaç öneri şunlardır;
- Tanımadığımız kişilerden gelen mesajlardaki linklere kesinlikle tıklamayın. Eğer rehberinizde bulunan veya diğer sosyal medya uygulamalarında bulunan kişilerden link gelirse, mutlaka gönderen kişiyi arayıp size bir mesaj gönderip göndermediğini sorun.
- Hesaplarınıza giriş yapmak için kullandığınız doğrulama kodlarını asla başkalarıyla paylaşmayın.
- Bilmediğiniz bağlantılara tıklamayın. Banka işlemlerini genellikle bankaların akıllı telefon ve tabletler için yayınlamış oldukları uygulamalar üzerinden gerçekleştirin.
- Gezindiğiniz sitenin sol üstünde yer alan (internet tarayıcısına göre değişiklik göstermektedir) güvenlik düğmesine tıklayarak site hakkında yer alan kaynakları inceleyin.
- Bankaların size ulaşmak için WhatsApp veya sosyal medya uygulamalarını kullanmayacağını unutmayın. Ayrıca sizi arayan kimliği belirsiz kişilere kesinlikle kimlik bilgileriniz ve banka hesaplarınız hakkında bilgi vermeyin.