Bill Gates böyle tarif etti: 1980'den bu yana devrim niteliğindeki ilk teknoloji!

Yapay zeka teknolojisine milyarlarca dolar yatırım yapan Bill Gates, ChatGPT'nin 1980'de grafiksel bir kullanıcı arabirimiyle tanıştığından bu yana kendisinin ‘devrim niteliğinde’ olarak değerlendirdiği tek teknoloji olduğunu yazdı.

GİRİŞ 24.03.2023 15:01 GÜNCELLEME 26.03.2023 15:04
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Insider’dan Grace Dean’in haberine göre, milyarder yatırımcı, OpenAI'nin ChatGPT'si gibi üretken yapay zeka sistemlerinin geleceği hakkında düşünceleri, kullanım durumları, faydaları ve riskleri hakkında ayrıntılı bir gönderi yayınladı.

Gates, “İnsanlar pek çok konuda hâlâ ChatGPT'den daha iyi olsa da, bu yeteneklerin fazla kullanılmadığı birçok iş kolu var” diye yazdı. Satış ve belge işlemedeki işlerin karar vermeyi gerektirdiğini ancak sürekli öğrenme yeteneği gerektirmediğini ve yapay zekanın ‘insanları bu işi daha verimli yapmaları için güçlendirmek amacıyla’ veri kümeleri kullanılarak eğitilebileceğini söyledi.

OpenAI - ChatGPT

YENİ İŞ GÜCÜNDE 'CHATGPT' ETKİSİ 

Gates, “Bilgi işlem gücü ucuzladıkça, ChatGPT'nin fikirleri ifade etme yeteneği, çeşitli görevlerde size yardımcı olacak beyaz yakalı bir çalışana sahip olmaya giderek daha fazla benzeyecek” diye devam etti.

Microsoft destekli OpenAI, ChatGPT'yi ilk olarak Kasım 2022'de halka sundu. O zamandan beri Google, kendi üretken yapay zekası olan Bard'ı piyasaya sürerken Microsoft da kendi arama motoru olan Bing'in yapay zeka tarafından desteklenen yeni bir sürümünü kullanıcıların kullanımına sundu.

Bill Gates

BİLL GATES ENDİŞELERİ NORMAL KARŞILIYOR

Gates, bağlamsal anlayış ve soyut muhakeme eksikliği, insanlar tarafından kötü niyetli kullanım olasılığı ve süper zeki yapay zeka riski dahil olmak üzere üretken yapay zeka hakkındaki endişelerin ‘anlaşılabilir ve geçerli’ olduğunu belirtti.

Gates, blog gönderisinde, “Bu olağanüstü yeni teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak için hem risklere karşı önlem almamız hem de faydaları mümkün olduğunca çok kişiye yaymamız gerekecek” şeklinde yazdı.

Yapay zekada büyük sıçrama: GPT-4 resmi olarak tanıtıldı!Yapay zekada büyük sıçrama: GPT-4 resmi olarak tanıtıldı!

1980 YILINDAN BU YANA KARŞILAŞTIĞI EN ÖNEMLİ TEKNOLOJİ

Microsoft'un kurucu ortağı, ChatGPT'nin sağlık hizmetlerindeki eşitsizliklerle mücadeleye, eğitimi artırmaya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacağını da ekledi. Gates ayrıca, ChatGPT’nin, 1980'de grafiksel bir kullanıcı arabirimiyle tanıştığından bu yana kendisinin ‘devrim niteliğinde’ olarak değerlendirdiği tek teknoloji olduğunu yazdı.

Gates, “AI'nin (Artificial Intelligence - Yapay Zeka) gelişimi, mikroişlemcinin, kişisel bilgisayarın, internetin ve cep telefonunun yaratılması kadar temel. Yapay zeka, insanların çalışma, öğrenme, seyahat etme, sağlık hizmeti alma ve birbirleriyle iletişim kurma şeklini değiştirecek. Tüm endüstriler onun etrafında yeniden yönlenecek” öngörüsünde bulundu.

Microsoft Office - Yapay zeka destekli Copilot aracı

COPİLOT ARACI İLE OFFİCE UYGULAMALARI DAHA AKILLI

Microsoft geçen hafta kullanıcıların takvimlerinden, e-postalarından, toplantılarından ve belgelerinden alınan verileri kullandığını ve bunların Word ve Excel gibi uygulamalara entegre edileceğini söylediği Microsoft 365 Copilot'u piyasaya sürdü. Microsoft, kullanıcıların e-postaları özetlemek, toplantı notları oluşturmak ve verileri biçimlendirmek için Copilot'u kullanabileceğini söyledi.

Copilot, Gates'in ‘dijital kişisel asistan’ olarak adlandırdığı, insanların e-postalarını okuyan, ‘katıldığınız toplantıları bilen’ ve planlama, iletişim ve e-ticaret konularında size yardımcı olan kişisel bir temsilci fikrine benziyor gibi görünüyor.

Bill Gates'in yapay zeka hakkında yazdığı blog yazısı

Türkiye'den milli yapay zeka hamlesi... 50 bin kişi istihdam edilecekTürkiye'den milli yapay zeka hamlesi... 50 bin kişi istihdam edilecek

Bununla birlikte Gates, böyle bir kişisel yardımcının, modelleri eğitmenin ve hesaplamaları yürütmenin maliyeti nedeniyle ‘henüz mümkün olmadığını’, ancak gelecek için bunun ‘gerçekçi bir hedef’ olduğunu belirtti.

Gates, ayrıca, yapay zeka ile firmaların ayrıca satış bilgilerine, finans belgelerine, ürün programlarına ve endüstri haberlerine erişimi olan ve çalışanların danışabileceği şirket çapında temsilciler oluşturabileceğini de ekledi. Gates, kafasındaki senaryoda, söz konusu ‘temsilci’nin ‘her toplantının bir parçası olması gerektiğini’ ve ‘pasif olmasının sağlanabileceğini veya biraz iç görüsü varsa konuşmaya teşvik edilebileceğini’ de belirtti.

Gates, gönderisini “Sonucun çalışanların daha üretken olacağı yönünde olacağına inanıyorum” diye bitirdi.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Mantıklı Birey 1 yıl önce Şikayet Et
    Buraya yorum yapanların hepsi 1400 yıl öncede yaşayan mağara adamları sanırım
    Cevapla
  • Alper76 1 yıl önce Şikayet Et
    nesnelerin internetini kullanıp her türlü bilgiyi bizim bulunduğumuz ortamlardan çalacaklar..!!
    Cevapla
  • Alper76 1 yıl önce Şikayet Et
    bu programı kullanmayalım.. yazılımı biz öğrenelim programı bu adam övdüyse bu bir silahtır. Bugün kısa kodlar, Yarın uzun kodlar içinde farklı amaçlar barından kodlar eklenmiş şekilde vermeye başlayacak yüzlerce satırlık kodların arasında kaybolacak. kendilerinin düşünemediklerini oradan alacaklar. Bu konuda iyi olanları tanıyıp satın alacaklar. nesnelerin internetini kullanıp hertürlü
    Cevapla
  • snx 1 yıl önce Şikayet Et
    bill artık bırak bu işleri yaşın kaç oldu,ölüm var,en ileriyi arıyorsan ölümden sonrasını ara müslüman ol kurtul,ahmak olma
    Cevapla
  • medo 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakalım dünyanın başına ne belalar açacaksınız. Teknoloji artıyor ama ya huzur. Bir çok insan kendisi için gereksiz onca şeyin peşinden koşup, bedel ödemeye çalışırken, şu üç günlük dünyada çoluğuna çocuğuna, annesine babasına, eşine dostuna beş dakikasını ayıramıyor. Kimseye zaman bile yetmiyor. Bilmem kaç çekirdekli, saniyede şu kadar işlem yapan işlemciler olsa ne olmasa ne.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Donald Trump'ın alacağı maaş belli oldu! İşte en fazla maaş alan liderler...
ABD'den skandal Batı Şeria açıklaması: İsrail'in İncil'den doğan hakkı var!