Dünyanın gözünü diktiği MMU'da flaş gelişme! Yeni hamleyi duyurdu

Milli Muharip Uçak'ta (MMU) Türk yazılımcılar sahne alıyor... HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Nacar, HAVELSAN'da 40 yıl boyunca geliştirilen yazılım altyapıları, bilgi birikim ve tecrübeyi MMU'ya aktaracak yeni bir döneme girdiklerini duyurdu.

GİRİŞ 14.04.2023 07:01 GÜNCELLEME 14.04.2023 09:26
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında yazılım ekiplerinin çalışmaları platformla buluşuyor.

Yazılım yoğun çözümleriyle Türk savunma sanayisine katkı veren HAVELSAN, bugüne kadar bu alanda oluşturduğu kabiliyetlerle MMU Programı'nda önemli sorumluluklar üstleniyor.

HAVELSAN, MMU'ya yönelik imzalanan sözleşmeler kapsamında Eğitim ve Simülasyon Sistemleri, Lojistik Bilgi Sistemi, Yer Görev Planlama Sistemi, İtki Entegrasyonu, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Tehdit Algılama, Platform Siber Güvenliği teknolojileri alanlarında çalışmalar yürütüyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MMU gibi bir platformun Türkiye'de yapılıyor olmasının gurur ve heyecan verici olduğunu söyledi.

Görev, yazılım ve yer destek sistemlerini geliştirmek üzere yavaş yavaş sensörlerin platforma eklenmeye başlayacağını, bunlardan akacak verilerle füzyon yapacaklarını anlatan Nacar, sonunda görev sistemlerinin yazılımlarının kullanıma alınacağını belirtti. Nacar, şöyle konuştu:

MİLLİ MUHARİP UÇAK'TA YENİ DÖNEM

"Bu konuyla ilgili yoğun bir çalışma temposu 2023 ve sonrasında bizi bekliyor. MMU bütün haşmetiyle ortaya çıktıktan sonra fiziksel yapısının yanı sıra yazılım olarak da çok büyük alt sistemleri, modülleri içerisinde barındıracağını biliyoruz. Bu sistemleri gerçekleştirmek üzere HAVELSAN'da 40 yıl boyunca Barış Kartalı, Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi, Deniz Karakol uçak projeleri için geliştirdiğimiz yazılım altyapıları, buradaki bilgi birikimi ve tecrübeyi MMU'ya aktaracağımız bir döneme giriyoruz.

Birçok başlık üzerinde çalıştık, bunları artık gerek sözleşmesel gerekse teknik olgunluklarını değerlendirme bakımından sona doğru getirdik. Bundan sonra diğer sistemlerin de devreye alınmasıyla bunların entegrasyonu, bunlarda kullanılacak yapay zeka teknolojilerinin uygulanması, test ve doğrulama aşamalarına geçilecek. 2023 bu anlamda bizim açımızdan önemli bir yıl."

KUŞRAD-FORAD

MMU projesine yönelik bir direktörlük kurduklarını anımsatan Nacar, 3 ana iş alanına yönelik bu organizasyonu genişlettiklerini dile getirdi.

Yüze yakın personelin proje kapsamında çalıştığını bildiren Nacar, "Bu sayının önümüzdeki yıllarda TUSAŞ'ın da beklentileri doğrultusunda 300'lere kadar varacağını düşünüyoruz. TUSAŞ içerisinde yeni bir ofis açma durumunun söz konusu olacağını biliyoruz." dedi.

Yerli ve milli uçan platformlar ile akıllı mühimmatların görev planlama yazılımlarını üstlenerek harekat etkinliklerinin artmasına katkıda bulunduklarını ifade eden Nacar, şunları kaydetti:

"Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi ve Muharebe Yönetim Sistemi'nin alt parçası olarak geliştirdiğimiz mühimmatların yazılımsal entegrasyonu konusunda bir çalışmamız söz konusu. Yine filo seviyesi görev planlama HAVELSAN sorumluluğunda. Bu anlamda görev planlama yazılımlarının envantere yeni eklenen milli sistemlere entegre edilmesi konuları da daha sık gündemimize gelir oldu. TÜBİTAK'la ortak çalışma neticesinde sanayileşmesini üstlendiğimiz kuşları tespit eden KUŞRAD, yabancı maddeleri tespit eden FODRAD radar ürünlerini de kullanıcıyla buluşturarak uçuş emniyetine katkıda bulunacağımızı düşünüyorum. Gerçek zamanlı işletim sistemlerinin milli platformlarda, gönüllü sistemlerde daha etkin kullanımına yönelik de çalışmalar yapıyoruz."

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Ege ve Akdeniz semalarında uçarken aşağısındaki civar bölgede , SİDA ve Denizaltılar olmalı , Denizaltı lançerinden fırlatılan uçaksavar roketler , İt dalaşına giren düşman uçağını hedef alarak , MMU'ya yardımcı olur .
    Cevapla
  • İbrahim sarı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hedef KIZILELMA ya Varıncaya dek durmak yok yola devam zincirler kırılsın sandıklar patlasın
    Cevapla
  • KIZILELMA 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomide durum iyi değil ama savunma sanayindeki yapılan bu projeler bağımsız bir ülkenin olmasa olmazları o kadar önemli ! inşaellah sekteye uğramaz ! bu konuda ülkemizin azami 10 yıla ihtiyacı var.
    Cevapla
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Gidip iraktaki suriyedeki irandaki hainleri bombalamadiktan sonra isterse atom bombasi yapin binlerce tir silah veriliyor bizim ucaklar uyuyor pkklilar alikopterlerle geziyor haberimiz yok hainler fransada saraylarda agirlaniyor haberimiz yok bu yapilan silahlar sadece gosteris hicbirini sahada gormedik iran bile ambargoya ragmen bizden daha eyi durumda biz sadece ovunmeyi biliyoruz
    Cevapla
  • Muhammed 1 yıl önce Şikayet Et
    Gösteriş mi? Türkiye Orta doğuda en etkili ülke, ne saçmalıyorsun sen? Kaldı ki Itrail kaç kez İranı vurdu, ve iran bir kere Itraile reaksiyon göstermedi. Saçma saçma konuşma.
    Cevapla
  • Olumlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden bunların hiçbiri yapılıyordu buna şükür.
    Cevapla
  • Ata Ersoy 1 yıl önce Şikayet Et
    yüreğini ortaya koyup korkusuzca bu ülke için çalışan lardan Allah razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suriye İstihbarat Teşkilatı'nın yeni başkanı belli oldu
Rusya'dan Suriye açıklaması: Türkiye'yi destekliyoruz